szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Növényrandi

Magyalfával találkoztam…

Magyalfával találkoztam…
Egy különleges apropó, ünnep részese lehettem 2011.október 21-én. A Gothard Asztrofizikai Obszervatórium fennállásának 130.évfordulóját ünnepelte Szombathely.  

Mire jó a dió? Recepttel!

Mire jó a dió? Recepttel!
Az egyik legfinomabb őszi termésünk. Ki ne szeretné a dióbélt süteményekbe, vagy csak úgy önmagában elfogyasztani? Ismeri a diókörözött receptjét?

Csattanó maszlag

Csattanó maszlag
Egyéves, mérgező, vadon termő növény. 30-40 cm hosszú, karószerű, elágazó. Levelei szórt állásúak, kihegyezett, öblösen fogas. A levelek hónaljban ülnek, virágai nagyok, fehér és tölcséres.

Pajorvizsgálat és védekezési tapasztalat

Pajorvizsgálat és védekezési tapasztalat
A terület talaja változó, laza homokostól a kötöttig, a telepítés 2000-ben történt. Telepités után 3-4 évre jelentkeztek az első rágási tünetek, 20-30 fa kiszáradt, pótlásuk megtörtént, gödörbe talajfertőtlenítő, azt hiszem counter. Úgy látszott jó, de két évre már nemcsak a pótlások, hanem sokkal több fa kezdett tönkre menni.

Kozmetikumok a kertből

Kozmetikumok a kertből
A mezőkön a ház körül sok olyan növény terem, amikkel kényeztetheti magát. Próbálja ki a házilag is elkészíthető kozmetikumokat!

Sárga árvacsalán

Sárga árvacsalán
Nedves talajú erdőkben, árokpartján, cserjésekben nő, ahol a csípős csalán is megterem. Virágzási ideje április-május, hegyvidéken később is. Hosszú gyöktörzse 50 cm magas egyenes szárat hajt, levelei keresztben állnak átellenesen, tojás alakúak, fűrészelt szélűek, a virágai a levélhónaljban helyezkednek el.

Rizskalauz

Rizskalauz
A rizs olyan pázsitfűféle, amelyet eredetileg Kínából indulva ma már minden kontinensen termelnek. A világ lakosságának több mint felének a rizs, fő táplálékként szolgál.

Ricinust a balkonládába?! - Videókkal

Ricinust a balkonládába?! - Videókkal
Hazája India, tropikus Afrika, de legtöbb mérsékelt égövi és tropikus országban termesztik, így hazánkban is. Hazájában évelő, többméteres fává fejlődik, nálunk egyéves, fajtájától függően 2-4 m magas, vastag, elágazó szárú, bokorszerű növény. Szára fajtától függően vörösesbarna vagy zöldesszürke, viaszos bevonattal vagy anélkül.

Férfiak az egészség jegyében

Férfiak az egészség jegyében
Forrás: Szaffina Fűszerkonyhája Egy férfinek más elvárásai vannak és más dolgokat tart fontosnak a nyers táplálkozással kapcsolatban, mint egy nő. Ilyenkor a legtöbb férfi egy nyúllal azonosul, aki répát rágcsál és hát ez nem túl bizalomgerjesztő kép egy férfi szemszögéből.

Búcsú a karácsonyfától

Búcsú a karácsonyfától
Elmúltak az ünnepek. A lakás levetkőzi ünnepi ruháját. Szép lassan visszakerülnek a díszek a dobozokba. A karácsonyfa látszólag őrzi még pompáját, de ha jő egy enyhe szellő, vagy gyengéd érintés éri ágát, tompán sercen egyet, és alja tűlevél-szőnyegtől zöldellik.

A kávébab betakarítása

A kávébab betakarítása
Előzménye: A kávé ismeretlen oldala A telepítést követő harmadik-negyedik évben a kávécserje az ágak mentén sorokban vagy fürtökben elhelyezkedő termést hoz. A kávébab valójában a kávécserje termésének a magja.

Kirándulás a Bükkben

Kirándulás a Bükkben
Fehérkőlápa – Lillafüred – Három-kő – Szeleta barlang Az év utolsó melegét csodálatos kirándulással élveztük ki a Bükki Nemzeti Park területén. A hónapok alatt felgyülemlett munkahelyi stressz levezetésének egyik talán legjobb módját találtuk meg a három napos túrában. Ahogy futottak a kerekek alatt az autópálya terelővonalai, úgy hagytuk magunk mögött gondjainkat, s felejtettük el - ha csak csekély időre is – munkahelyünknek még a nevét is.  

A zsálya ereje

A zsálya ereje
Az ajakos virágúak családjába tartozik. Dél-Európából származik, hazánkban a kertekben termesztik. Nagysága 30-70 cm, lila virágai örvszerüen helyezkednek el.

Tengerek növényvilága

Tengerek növényvilága
Tudta, hogy a Földünk 71%-át tenger borítja? Így ne hanyagoljuk el annak növényvilágát sem.

Amiért védenünk kell a fákat

Amiért védenünk kell a fákat
Szüleink után az életünket a fáknak köszönhetjük. Alapterületre vetítve a legnagyobb oxigéntermő felületük van. Egy fa 450-500 lombkorona térfogattal egy ember éves oxigénszükségletét termeli meg, egy személyautó 20 emberét használja el 100 kilométeren, kb. 1 óra alatt.

Találkozásom a nőszirommal

Találkozásom a nőszirommal
Szerző: Csenge A Nőszirom már akkor gyönyörű, amikor hosszú lila vagy sárgás-lila bimbói nyújtózkodnak….aztán észre sem veszed és kinyílt.  

Növények az egészségért

Növények az egészségért
Mit mire alkalmazzunk? Miben segít a levendula, a kosbor, a zab… és a pitypang? Ismerjük meg a körülöttünk lévő növények gyógyító erejét!

Gomba Grand Tours 2010. augusztus 20.

Gomba Grand Tours 2010. augusztus 20.
Mindenki máshogy ünnepli augusztus 20-át. Mi meghívást kaptunk egy gombaszedő túrára. Alig vártuk, hogy indulhassunk. Régóta nem jártuk az erdőt, ezért nekünk ünnep minden ilyen alkalom.  

A nem is olyan közönséges aranyvessző

A nem is olyan közönséges aranyvessző
Az közönséges aranyvesszőt régen istápfűnek is nevezték, ami arra utal, hogy a betegek gyógyítására, istápolására használták. Hazánkban is gyakori homoki réteken, tisztásokon, erdő szélein. A germánok sebgyógyító növénye volt.

Megszállás, olasz szalmagyopárral!

Megszállás, olasz szalmagyopárral!
Szálljon meg bennünket a nyugalom az olasz szalmagyopár segítségével! Díszítsük ezüstösen csillogó leveleivel kertünket! Készíthetünk teát belőle és ételeinket is különlegessé varázsolhatjuk általa.