szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Növényrandi

Tanuljunk könnyen a ginzeng segítségével!

Tanuljunk könnyen a ginzeng segítségével!
Szerző: Sulyok Józsefné Az első írásos feljegyzés a ginzengről, Sen-nung kínai császár nevéhez fűződik. I.e. 2700-ban megjelent „Nélkülözhetetlen gyógynövények” című könyvében már ír a jen-senről, az embergyökérről. Számos utalást találunk rá a későbbiekben is.

Itália kedvence a zsálya

Itália kedvence a zsálya
  Előzménye: Konyhakerti növények 1. rész, 2. rész, 3. rész A zsályának több faja van, gyógyászati célokra elsősorban az orvosi vagy kerti zsálya és a hegyi zsálya alkalmas. 

Az ezernevű zsázsa

Az ezernevű zsázsa
A zsázsa, melyet népies nevén salátatormának, vadmustárnak, szépítőfűnek is neveznek, termesztését valószínűleg a Földközi-tenger keleti mellékén, az Asszír Birodalomban és a fáraók Egyiptomában kezdték. Az ókori perzsák, görögök és a rómaiak számára is kedvelt saláta és fűszernövény volt. A rómaiak hozták be Közép-Európába, ahol sokáig inkább kerti dísznövényként szolgált.

A rebarbara gyümölcs vagy fűszer?

A rebarbara gyümölcs vagy fűszer?
A rebarbara (Rheum) őshazája Ázsia pontosabban Tibet környéke. Kontinensünkön a XVI. század végén jelent meg először Angliában, majd Németországban. Mint sok más növényt, kezdetben a rebarbarát is füvészkertekben dísznövényként tartották. Termesztése és európai elterjedése a XVIII. században kezdődött meg. A rebarbara nem gyümölcs, még akkor sem, ha úgy használjuk fel.

Papaya, a gyomrunk őre

Papaya, a gyomrunk őre
A papaya a dinnyefélék családjába tartozik. Őshazája Közép-Amerika, elsősorban Mexikó és Brazília, de szinte minden trópusi és szubtrópusi országban termesztik.

Müzli, az energiaforrás

Müzli, az energiaforrás
Az egészséges táplálkozásnál fontos, hogy reggelinkkel megfelelő arányban juttassunk szervezetünkbe vitamint, ásványi anyagokat és nyomelemeket.

Amikor a mandulafa virágzik...

Amikor a mandulafa virágzik...
Szól a közismert dal, melyben egy igen közkedvelt növény is szerepel. De mi okozza a mandula népszerűségét, hogy dalainkban is megörökítjük? Cikkünkből megtudhatja!  

Édesgyökér és medvecukor?!

Édesgyökér és medvecukor?!
Az édesgyökér mintegy húsz faja ismeretes. Ezekből gyógyászati célra csak az igazi édesgyökeret (Glycyrrhiza glabra) használjuk, mely mediterrán eredetű. I. e. mintegy kétezer évvel Indiában, Kínában és Babilóniában már ismerték és használták.

Kivi, az emésztés segítője

Kivi, az emésztés segítője
Régi kultúrnövény, különösen őshazájában, Kínában tesznek róla korán említést. Új-Zélandon alig több mint egy évszázada termesztik, nevét az ország címerállatáról, a kivi madárról kapta.

Avokádó, az E-vitamin forrás

Avokádó, az E-vitamin forrás
Az avokádó őshazája Mexikó. Innen származott el Dél-Amerikába, Peruba, majd Brazíliába. Amikor Hernando Cortez spanyol felfedező leigázta az aztékokat, kertekben termesztett, „körtegyümölcsű” fákat figyelhetett meg. 1541-ben, amikor Cortez hazatért, számos növényfajt hozott magával, többek között az avokádót is.

Bőrünk őre: a körömvirág

Bőrünk őre: a körömvirág
Kenyérbélvirág, gyűrűvirágnak is nevezik is nevezik, ezt a fészekvirágúak családjába tartozó, gyógy- és ipari növényként is termesztett egyéves kerti növényt.  

Hajdina, a pogánygabona

Hajdina, a pogánygabona
A hajdina - Fagopyrum esculentum - őshazája Közép-Ázsia, pontosabban a Himalája környéke. Termesztését a 10. század tájékán Kínában kezdték. A mongolok vándorlása nyomán jutott el India északi részére, majd Oroszországon keresztül Európába. Franciaországból 1597-ben került át Amerikába.

Lenmag, az egészségmegőrző

Lenmag, az egészségmegőrző
A házi len, a lenfélék közel kétszáz fajt magába foglaló családjának legismertebb tagjai. Egy részét a lenrost, más részét a lenolaj kinyerése céljából nemesítették. Ismerkedjünk meg  a lenamg valóban különleges és gyógyító hatásával!

A sokszínű szezámmag

A sokszínű szezámmag
A szezámmagot egyesek a Szunda-szigetekről, míg mások Indiából származtatják. Az ókori Keleten terjedt el először, mintegy 5000 évvel ezelőtt, ahol a hindu mitológia szerint a Jama istenség által megáldott mag a halhatatlanság szimbólumává vált.

Mi az a mángold?

Mi az a mángold?
Sokunk számára ismeretlenül cseng ez a név: mángold. Érdemes lenne egy kis figyelmet szentelni e növénynek, mert nagyon kedvező élettani hatásai vannak, s ízben is felveszi a versenyt a többi zöldséggel és salátanövénnyel.

Lencse, a bőséget hozó

Lencse, a bőséget hozó
A lencse ősrégi táplálékunk. Erre utal, hogy sok bronz- és vaskori maglelete került napvilágra. Így megtalálták már az első „lakótelepen” is, a neolit kori svájci cölöpépítményeken, de van számos, ebből a korból származó hazai lelet is.

Aloe Vera, a természetes orvosság

Aloe Vera, a természetes orvosság
Már az ókori egyiptomi feljegyzések is tanúskodnak arról, hogy az aloé nedvét és különböző formában elkészített változatát egyaránt használták gyógyászati és szépségápolási célokra.  

Mák, a sokoldalú orvosság

Mák, a sokoldalú orvosság
A mák őshazája Perzsia és a Földközi-tenger keleti partvidéke. I.e. mintegy 4000 évvel a sumerok „az öröm növényeként” emlegették.    

Fahéj, a fűszerek királynője

Fahéj, a fűszerek királynője
Ki tudná elképzelni az ünnepi és karácsonyi készülődést fahéjillat nélkül? A süteményeket finomabbá, a kompótokat befőtteket ízesebbé varázsolja, de még az egyszerű tejberizst is feldobja egy csipetnyi ebből az aromás fűszerből. A fagyos téli napokon kortyolgatott, szívet-lelket melengető forralt bor is fahéjtól illatozóan az igazi. De mi teszi ilyen különlegessé ezt a fűszert?                       

Gránátalma, Héra gyümölcse

Gránátalma, Héra gyümölcse
Saját tapasztalat alapján is mondom, hogy talán túl keveset tudunk erről a gyümölcsről. Oszlassuk el a ködfátyolt és ismerjük meg ezt a növényt, amely már csak a virága szépsége miatt is érdeklődésünkre tarthat számot!