szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Nyerjünk 1 évet a gyepesítéssel!

Mártha Izabella, 2013. szept. 11.


A kerti pázsitok, gyepek elsősorban fűvel, illetőleg más, alacsony évelőkkel sűrűn beütetett területek, amelyek közvetlenül nem gazdasági célúak, hanem elsősorban esztétikai funkciót látnak el. Jelentős pormegkötő képességgel rendelkeznek, nyugtató zöld színük pedig kedvező pszichikai hatásúak.

Nyerjünk 1 évet a gyepesítéssel!

Intenzíven öntözött pázsitoknak bizonyos mértékben a léghőmérséklet kiegyenlítésében, a páratartalom növelésében is fontos szerepük van.

A kerti gyepeket, pázsitokat alkotó fűfajoktól a következő tulajdonságokat várjuk el:

finom, puha levélzet /réti csenkesz/
tartós, üde, zöld szín /vörös csenkesz/
gyors kelés /angol perje/
jó sarjadó-terjedő képesség /réti perje/
mérsékelt magasságbeli növekedés /cérnatippan/
nyírás, taposás tűrése /réti perje/
szárazságtűrés /csillagpázsit/
hosszú élettartam /felemás levelű csenkesz/.

Optimális pázsit összetétele:

Fűkeverék összeállítása esetén 2-5 fajnál többet ne társítsunk, mert az élelmesek a gyengébbeket elnyomhatják. 1 m2 felületre 30-40 gramm fűmagmennyiség szükséges, ez a vetőmag összetételétől függően kb. 25-35 ezer életképes vetőmagot jelent.

A kerti gyep több évre létesített, költséges növénytelepítés. A legelső teendő a terület megtisztítása minden gyomtól, majd a terület egyengetése úgy, hogy legalább 20 cm vastagon jó termőtalaj legyen a fű alatt. Talaj előkészítés során alaptrágyaként célszerű 40-60 g/m2 Volldünger® Granulátum Plussz műtrágyát kijuttatni. A talajlazítás után az elegyengetett talajt hengerrel tömörítsük annyira, hogy a felületen az emberi lábnyom ne látszódjon. Ha ezt nem végezzük el megfelelően a talaj később egyenetlenül ülepedhet, nehezen nyírható és a pangó víz is károsíthatja a növényeket. A vetést bármikor végezhetjük, ha a talaj hőmérséklete 6 oC fölött van, legoptimálisabb a szeptember hónap, mert ekkor a fűmagvak csírázásához már megfelelő a talajhőmérséklet, ilyenkor már számítani lehet éjszakai harmatképződésre és gyakori a csapadék is.

A megmunkált és tömörített talaj felső 1-2 cm-es rétegébe gereblye segítségével jól bedolgozzuk a vetőmagot, majd hengerezéssel a talajrészecskéket hozzányomjuk a vetőmaghoz és a keléshez a felső 10-15 cm-es talajréteget kis vízmennyiséggel, de gyakran öntözzük meg.

Az első kaszálást akkor szükséges elvégezni, ha a gyep elérte a 10-12 cm magasságot, ügyeljünk arra, hogy a tarlómagasság ne legyen 5 cm-nél alacsonyabb, majd ezt követően célszerű a meglazított növényeket hengerrel visszanyomkodni.   A tenyészidőszak végén a téli fagyok átvészelésére, novemberben 30 g/m2 Volldünger® Granulátum Plussz műtrágyát kell kijuttatni, hogy tavaszra egészséges, üde, zöld gyepfelületünk legyen.
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!