szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Nyúlj mélyen a zsebedbe! Vadászlak kialakítása

Scheftsik Tamás, 2013. máj. 22.


Vadászlakot létrehozni nem olyan nehéz feladat. Hiszen nagyjából mindenki tisztában van azzal, hogy miknek kell lennie benne ahhoz, hogy meglegyen a kellő hangulat. Ellenben azzal már csak kevesen vannak tisztában, hogy mennyibe kerül a berendezés. Mert az bizony nem olcsó. A vadászlakok nem azért voltak, hogy az emberek ott éljenek (maximum a vadászok), hanem arra, hogy amikor idejük engedi, akkor ott szálljanak meg a nagy hajtások után. Ez persze azt is jelenti, hogy a tulajdonosok nem voltak pénzszűkében, így a berendezésen sem kellett spórolniuk.

Nyúlj mélyen a zsebedbe! Vadászlak kialakítása

Szőrök, bundák, agancsok

 

Természetesen az elsődleges berendezési tárgyak mind olyanok, amik a vadászat eredményei. Bundák és agancsok sokfelé előfordulhatnak a házban, ezekkel nyugodtan lehet dolgozni. Az agancsokat beszerezhetjük eredetiben is, hiszen ehhez az állatnak nem kellett az életét adnia. A bundák és szőrök utánzatai pedig mára igen jó minőséget értek el, így ha áldozunk rájuk, akkor itt sem lehet probléma. Persze nem csak a falon és a padlón alkalmazhatjuk ezeket az elemeket. Az ágy leterítéséhez is nagyon jól jönnek a szőrmék, i9lletve egyes használati tárgyakat remekül el lehet készíteni agancsokból is. Lámpák, csillárok, keretek, fiókfogantyúk, a sor még hosszan folytatható.

 

Természetes anyagok, motívumok

 

A vadászlak egy olyan hely, ahol az ember nyugalmat talált a természet közelségében. Ez azt jelenti, hogy ha szeretnénk egy igazán erre hajazó hangulatú belső teret létrehozni, akkor a műanyagot el is fellejthetjük. Sőt, lehetőleg a fém kiegészítők mennyiségért is csökkentsük minimálisra. Az uralkodó anyag természetesen a fa, ráadásul mindenhol. A szekrények, a padló, de jó eseten akár a falak burkolata is ebből van, így egységes képet mutat.

 

Persze a díszítésről nem kell lemondani. Ahhoz, hogy a hangulatot ne törjük meg, jó, ha olyan motívumokat választunk, amik szintén természet közeliek. Erre tökéletes lehet a tekergőző szőlőkacs levelekkel, a szarvasok, fák, füvek, bármi, ami az erdőben természetesen jelen van. Ezeket elkészíthetjük faragással, de a festés is jó megoldás lehet. Ebben az esetben azonban figyeljünk arra, hogy a színek igazodjanak a ház fa árnyalataihoz, ne használjunk nagyon harsány, élénk festéket.

 

Robosztus bútorok, elegancia

 

A vadászlakban a hely mindenképpen nagy kell, hogy legyen. Ezt ugyan telerakhatjuk bútorokkal, de kelleni fog a tér, mert a hangulat akkor lesz tökéletes, ha a fotelok, asztalok és szekrények nem a kisebb kivitelek közül kerülnek ki. Ez azt jelenti, hogy szigorúan tartva a természetes anyagok rendszerét, olyan darabokat válasszunk, melyek megjelenése robosztus, de alapvetően elegáns. Ez elengedhetetlen, és sajnos az is tény, hogy nem éppen olcsó. Persze egy keveset lehet spórolni rajta, de az olyan bútorok, amikben ennyi az anyag, ott számítani kell arra, hogy mélyen a tárcánkba kell nyúlni.

 

A vadászlak, pontosabban a nappali elmaradhatatlan kelléke a kandalló is. Itt azonban már lehet csalni, nem kell egy tökéletesen régimódi, nagy helyet foglaló darabban gondolkodni. A gáz üzemű, de fának álcázott darabokkal is tökéletesen kivitelezhető a kandalló, csak a körítésnél figyeljünk a kövek szép elrendezésére, és az összhangra.
 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia