szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Oázis a 8. kerületben - az ELTE füvészkertje

Scheftsik Tamás, 2012. máj. 22.


Amikor Budapest belvárosában rójuk az aszfaltot, körülvéve a hatalmas betonmonstrumokkal és téglaépületekkel, nem is gondolnánk, hogy van olyan hely is a belváros szívében, melyben a növények menedékre lelnek. Sőt, nem is egyszerűen csak arról van szó, hogy itt békében élhetnek, megszépítve az ide betérők napjait. A botanikus kert több veszélyeztetett fajt is jegyez, melyek megőrzését a világ számára elsődleges feladatai között tartja számon.

Oázis a 8. kerületben - az ELTE füvészkertje

Létesítése

 

Mint azt bizonyára sokan tudják, az ELTE épülete nem mindig magasodott a mai helyén. Az egyetem eredetileg Nagyszombaton nyitotta meg a kapuit 1635-ben. Maga a kert csak valamivel később, 1771-ben kap életet alapítójától, Winterl Jakab vegytan és botanika professzortól, aki ezzel nem csak az egyetemi orvosképzést segítette elő, hanem megalkotta Magyarország első botanikus kertjét is. Az őt követő vezetők is min sokat tettek a terület gazdagodásáért, többek között Kitabel Pál, Sadler József, vagy Gerenday József. Azt, hogy a kertet a 8. kerületben nézhetjük meg, többek között József nádor játszott jelentős szerepet, akinek a támogatásával 1847-ben az egyetem megvásárolja az itt elterülő, 10 hektáros Festetics birtokot.

 

Akármilyen gyönyörűen is sikerült kialakítani a területet, és akármennyire is óriási népszerűségnek örvendett Molnár Ferenc regénye miatt, a háború a kertet sem kímélte. 1911-re a füvészkert, az akkori igazgató, Mágócsy-Dietz Sándor heves tiltakozása ellenére, szépen lassan elveszíti a területének kétharmad részét, hogy átadja a helyét a klinikák robosztus épületegyüttesének. A botanika egyik hazai fellegvára így, bár megcsonkítva, de még mindig jelentős gyűjteménnyel várja azokat, akik egy lélegzetvételnyi nyugalomra vágynak a rohanó városban.

 

A gyűjtemény

 

Az ELTE füvészkertjében 85 hazai, és összesen 250 nemzetközileg is veszélyeztetett fajt nevelnek. A kialakított sétálóutat követve elgyönyörködhetünk az üdén zöldellő terület csodáiban. A legszebb időpont, amikor a kertet mindenképpen érdemes meglátogatni, a tavasz, amikor csodálatos virágpompával találhatjuk szemben magunkat. Ráadásul a látvány nem minden, hiszen az illatok bódító felhői is lépten-nyomon az orrunkba kúsznak.

Több „elkülönített” részen is keresztül tudunk menni, ilyen például az üvegház. Itt megnézhetjük a kaktuszok és pozsgások színes és változatos felhozatalát, persze a nekik megfelelő klímában. Ha igazán szerencsések vagyunk, akkor sikerül olyan időpontot választani, amikor ezek a szúrós növények élénk színű glóriaként bontogatják apró vagy éppen meglepően hatalmas virágaikat.

 

Mellettük, még mindig az üvegházban, az orchideák és broméliák csapataival ismerkedhetünk meg. Az itteni páratartalmat mesterségesen igen magasan tartják, de mindenképpen megéri ez a kis kellemetlenség, hiszen a látvány, amit az ide-oda tekergőző orchideák, és a virágaikat tőrként felfelé döfő broméliák nyújtanak, lenyűgöző. Egy másik épülete, a pálmaház, szintén csodákat ígér, a hűvösebb időben itt melegednek a kert teknősei is, az apró medencékben áztatva a hasukat.

A szintén elég fülledt levegőjű házban hajolgatva tudunk csak körbejárni, mivel többek között a törpebanán embereknél is nagyobb leveleit kell kerülgetnünk. A kertben találhatunk olyan területet is, mely a hazai hegyek élővilágát mutatja be, a szálegyenes örökzöldekkel, és a haragoszöld tiszafákkal együtt. Séta közben találkozhatunk egy kis tóval is, mely bár mesterségesen lett kialakítva, a vizet már természetes forrásból nyeri.

 

Egy kis plusz


Akkor sincsen nagy baj, ha olyannyira beleszeretünk a kertbe, hogy úgy gondoljuk, nem lesz tökéletes az életünk, ha például az esküvőnket nem itt tarthatjuk. Lehetőség van ugyanis a terület egyes részeinek kibérlésére, valamint az itt található palota felső szintje is a rendelkezésünkre áll.
 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!