szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Olcsó és kímélő tisztaság 2 perc alatt

Scheftsik Tamás, 2013. márc. 06.


Az alternatív tisztítószerek felsorolása folytatódik. Vegyük most górcső alá a citromot és a szódabikarbónát, melyekkel szinte az egész házat ki lehet takarítani anélkül, hogy bármilyen káros vegyszernek akár csak egy cseppjét is használni kellene.

Olcsó és kímélő tisztaság 2 perc alatt

Citrom

 

Akármilyen hihetetlen is, az ez egyszerű gyümölcs bizony az egyik legjobb tisztítószer is egyben. Ahhoz, hogy a hatását a leginkább ki tudjuk használni, mindenképpen érdemes friss citromokat használni, nem az előre legyártott levet.

 

Az egyik legjobb tulajdonsága, hogy erős fertőtlenítőszer, gyakorlatilag nem nagyon van olyan kórokozó, ami ellen tudna neki állni. Ráadásul a mikroorganizmusok elleni harcot úgy képes folytatni, hogy közben semmilyen az egészségre káros vegyületet vagy anyagot nem juttat sem a levegőbe, sem pedig a kezünkre. Egy fürdőszobai takarításnál vegyünk elő egy gyümölcsfacsarót, és tegyünk bele egy, vagy két citromot. Facsarjuk ki, és szűrjük át, a levét pedig tegyük egy szórófejes flakonba. A kádat, mosdót, csempét csodálatosan tisztává teszi, és ha állni hagyjuk egy kicsit a felületen, akkor a vízkő is nyom nélkül eltűnik.

 

Ha az üvegeket és tükröket is szeretnénk megtisztítani, akkor válasszunk egy másik flakont, és tegyünk bele nagyjából 125 ml tiszta vizet, amihez egy evőkanál citromlevet adjunk (persze az adag változtatható: 250ml – 2ek, 0.5l – 4ek, stb.) ezt az elegyet használva nem csak csíkmentesen tiszták lesznek a tükrök és az ablakok, de a ragyogásuk tovább megmarad.

 

Ha a fürdővel végeztünk, akkor irány a konyha, ahol van fertőtleníteni való elég. A vágódeszkákat, ha bedörzsöljük citrommal, és állni hagyjuk 10 percig, akkor azt egyetlen kórokozó sem éli túl, melyek addig a repedésekben, és a kések által okozott sérülésekben gubbasztottak.

 

A mikró tisztításához egy kisebb tálba tegyünk forró vizet, és nagyon vékonyan karikázzunk bele a gyümölcsöt. Ezután magas fokozaton kb. 2 percig melegítsük. A citromos vízgőz fellazítja a szennyeződéseket, és minden mikrobát elpusztít, így annyi csak a dolgunk, hogy egy szivaccsal áttöröljük, és már készen is van. A króm és egyéb fémfelületeteket is átdörzsölhetjük egy darabbal, azok is ragyogóan tiszták és csíkmentesek lesznek.

 

Szódabikarbóna

 

Az élettani hatásairól is jól ismert anyag akkor sem hagy minket cserben, ha takarításról van szó, és egyáltalán nem károsítja a környezetet, ezáltal minket sem. Remek folttisztító, és szagtalanító, ráadásul a súrolásban is nagyon jó szolgálatot tesz. Abban az esetben, ha fényes felületet kell lesúrolni, finomra őrölt szódabikarbónával és egy egészen kevés forró víz keverékével, kefével tisztítsuk meg.

 

A szagtalanításra csak ki kell szórni a port. Állatfekhelyek, szőnyegeke esetében állni kell hagyni egy ideig (a szag intenzitásától függően 10 perctől akár fél óráig), majd alaposan porszívózzuk ki. Akkor is remek szolgálatot tesz, ha a macskaalom alá szórunk belőle egy adagot. Először forró vízzel és citrommal takarítsuk ki a tálcát, teljesen szárítsuk meg, majd az aljába szórjunk egy vékony réteg szódabikarbónát. Ezután jöhet az alom, és a cica is. A szagoktól a jó ideig megóv bennünket a fehér por.

 

Ha leégettük az ételt, akkor az edénybe szórjunk egy keveset a tisztítószerünkből, és adjunk hozzá nagyjából kétujjnyi vizet. Ezután forraljuk fel, és hagyjuk kihűlni, majd könnyedén távolítsuk el a leégett részt. Ha felmosni szeretnénk, akkor is remek szolgálatot tesz: a vödörbe tegyünk belőle félcsészényit, és azzal mossunk fel. Minden ragyogóan tiszta és foltmentes lesz. Ha szeretnénk, hogy fertőtlenítve is legyen, akkor adjunk a vízhez nagyjából 7-8 evőkanálnyi citromlevet is (viszont arra érdemes figyelni, hogy a citromlé világosít, ezért a fa padlókban kárt tehet. Ebben az esetben inkább mellőzzük).

 

Indul a Világszép!


Csodás tájak, helyszínek, úti tippek, meghökkentő szokások, gasztronómiai furcsaságok. Elfeledett történetek, történelmi titkok, pletykák. Kitekintő a világra saját tapasztalat alapján. Hibák, amiket neked már nem kell elkövetned!


Tarts velünk a Világszép.hu Facebook oldalára! 

Legfrissebb poszt: Mi bűzlik Hollandiában?
 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia