szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Öntözés, a kényelem jegyében

Sulyok Timea, 2010. júl. 19.


A forró nyári napokon különösen nagy hangsúly helyeződik kerti növényeink megfelelő vízellátására, melynek egyik legjobb módja, ha automata öntözőrendszert használunk.

Öntözés, a kényelem jegyében

Ha ilyen nem áll rendelkezésünkre, a hagyományos locsolócsővel is „csodákra” lehetünk képesek, kisebb idő és anyagi ráfordítást követően. Alábbi cikkünkben most azokat az „extrákat” mutatjuk be olvasóinknak, melyekkel az öntözés még egyszerűbbé, s nem utolsó sorban: még kényelmesebbé tehető.


Természetesen egy többfunkciós, teljesen automatizált öntözőrendszer igen költséges, tehát nem mindenki élhet e lehetőséggel. Azonban van megoldás arra, hogy a már meglévő berendezésünket továbbfejlesszük, kényelmi "szolgáltatásait" kibővítsük. A szaküzletek, és kertészeti áruházak bőven kínálnak kiegészítőket mindenféle típusú öntözőrendszerhez.

 

Az egyik legkedveltebb kiegészítő a kültéri időkapcsoló. Ez egy rendkívül egyszerű szerkezet, melyen - dugaljzatba csatlakoztatás után - beállítjuk az időpontot. A megadott időpontban jut áram a szerkezetbe, melyet szivattyúhoz, a szivattyút pedig a kúthoz kapcsolhatjuk. Így a kívánt időpontban megindulhat a víz szivattyúzása, s az öntözés. A kikapcsolási időt is be tudjuk állítani, így lehetőség van az öntözés teljes, időbeli szabályozására. A digitális időkapcsolók - bár költségesebbek - azt is lehetővé teszik, hogy memóriájukban heti programokat tároljunk el, s aszerint működtessük a szivattyúhoz kapcsolt önötözőnket.

 

Ha nem szivattyúval oldjuk meg a locsolást, hanem kerti csapról, kiváló szolgálatot tehet az elemes öntöző-kapcsoló. Ennek segítségével a víz adagolását tudjuk szabályozni. Rászereljük a kapcsolót a kerti csapra, beállítjuk a locsolási intervallumot, s megengedjük a vizet. A megfelelő időpontokban a szerkezet kiold, majd bezár, s ennek megfelelően kerül víz a locsolótömlőbe, illetve a szórófejbe.

Az öntözést nagyban segíti az optimális szórófej kiválasztása. A legjobb, ha beállítható porlasztású szórófejet használunk, mellyel a vizet cseppenként, vagy permet-szerűen is tudjuk adagolni a növényeknek vagy a gyepnek. A szórási sugarak fejtől függően eltérhetnek, de egy átlagos területű kertben gyakran csak úgynevezett négyzetes szórásképű szórófejet érdemes használni, melynek egyik oldalát (pl. ahol kerti építmény vagy fal, kerítés áll) nem éri a víz. Természetesen nincs akadálya annak sem, hogy nagyobb sugárban és teljes körben öntözzünk, például a virágágyás vagy gyepes terület közepére állított, rotációs szórófej esetén, melyek részlegesen, vagy 360 fokban képesek forogni. Hogy ne csupán kertünk egyik részét öntözzük, rendkívül hasznos megoldás, ha a fejek úgynevezett csúszótalpakkal vannak felszerelve, így a kerten belüli mozgatásuk sem kerül különösebb fáradtságba.

 

Látható tehát, hogy a költséges, megterveztetett, földbe telepített, programozott öntözőberendezések kényelme - néhány praktikus kiegészítő segítségével - megközelíthető akkor is, ha csak egyszerű öntöző-tömlővel rendelkezünk. Forrás: www.eptitinfo.hu  

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!