szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Orchidea termesztése házilag

Bényei Zoltánné, 2015. jan. 30.


Manapság divatos, hogy a lakásban orchideát tartanak a növénykedvelők. Ez az "orchidea-láz" mindenkit megfertőz?

Orchidea termesztése házilag

Ezeknek az eddig különlegesnek tartott növényeknek a termesztése ma már nem feltétlenül drága mulatság és nem is olyan nehéz dolog, mint azt sokan gondolnák.

Az orchideák nem drágábbak, mint egy átlagos szobanövény és ablakban, vagy a közelében nagyon jól érzik magukat. Ismét néhány tipp ahhoz, hogy a kezdő orchidea-termesztő is elboldoguljon ezzel a csodálatos növénycsaláddal.

Öntözés

Az öntözővíz mindig legyen szobahőmérsékletű; az egyszeri vízadag ne legyen kevés, mert akkor a hajszálgyökereket el sem éri a víz, inkább legyen több a víz és a felesleget, amit nem szív fel a növény egy óra múlva öntsük ki a külső dekorcserépből.

Az öntözővízbe ne felejtsünk el a növekedési időszakban adni műtrágyát, a talaj többnyire nem tartalmazza fejlődéshez szükséges tápanyagokat; használjunk mészmentes - felforralt - vizet az öntözéshez.

Átültetés

Epifita (fán lakó) orchideáknak speciális komposztot kell készítenünk, amely könnyű, jól tartja a nedvességet, ezáltal a gyökerek folyamatosan tudnak felvenni vizet és tápanyagokat.

A komposzt összetétele: 1 rész fehérmoha, 1 rész faszén, 3 rész fenyőkéreg, amiket jól elegyítve tegyünk úgy a gyökerek közé, hogy előtte a cserép aljára agyagból vagy kavicsból drénréteget tettünk.

A földben élő orchideáknak való földkeverék összetétele: 1 rész tőzegkorpa, 1 rész murva, 1 rész korhadt bükkfalevél, melyet a szokásos egységföldhöz keverünk.

Fényviszonyok

Az orchideák sok fényt szeretnek, de nem kedvelik a déli fekvésű ablakokat, emellett kell, hogy legyen néha árnyék és szellőzés. Elsősorban a keleti és a nyugati ablakok a megfelelőek, de néha itt is szükség van árnyékolásra.

A vastag húsos levelű fajtáknak több fényre van szükségük, mint a vékonyabb levéllel rendelkezőknek. A legtöbb faj elviseli, ha nyáron a szabadban tartjuk, de semmiképpen ne tegyük tűző napra, inkább a félárnyék felel meg a számukra. Akinek kényesebb fajtái vannak, építhet speciális orchidea házat számukra, ahol be tudja szabályozni a fejlődéshez szükséges páratartalmat, fénymennyiséget és a hőmérsékletet.

Kapcsolódó cikk: Orchidea ápolási 1x1
Hozzászólások (13)

Szél Sándorné
2019. márc. 07. (1 373 napja)
Virágüzletekben kapható speciális orchidea föld ,abba érdemes átültetni.
Turóczy Laura
2018. máj. 07. (1 678 napja)
Üdv:
Valaki tudna nekem segiteni abban hogy az orchideát milyen virág földbe ültessem?!
Varga L
2012. márc. 07. (3 929 napja)
Üdv:
A magról nevelés, sőt akár a hibridek tenyésztése nem lehetetlen, hiszen művelik, csak az vele a baj, hogy valóban, szinte laboratóriumi körülmények között! állandó pára és nedvesség tartalom, kiegyenlített hőmérsékleti és fényviszonyok, stb. Azért meg lehet próbálni, veszteni semmit nem veszthetünk, csak kicsi a siker esélye!
Vetni laza, jó vízáteresztő közegbe lehet, tulajdonképpen egy picivel finomabb szerkezetű orchideaföld megfelelő. Az állandó páratartalom, és hő igény miatt a csírázás időszakában érdemes fóliával takarni a cserepet, illetve alulról párásítani (vizes tálca kavicsággyal).
Varga László
veber katalin
2012. febr. 29. (3 936 napja)
Az egyik orchimat beporoztam,lassan beérnek a magok.Az lenne a másik kérdésem,hogy otthon érdemes e vele kisérleteznem hogy elültessem a magokat,és mibe?Láttam több videon,hogy szinte laboratoriumi körülmények kellenek hozzá.Egyszerűbben nem sikerülhet,mondjuk orchideának való földbe ültetés esetén?
veber katalin
2012. febr. 29. (3 936 napja)
Üdv.Mitől barnulnak be a Phalaenopsisaim gyökerei,és mit tegyek ellenük?Amúgy szépen fejlődnek,nyilnak,hozzák az új leveleiket.Csendes,tápos ásványvizzel öntözöm,és párásitom őket.Köszi a választ,előre is.
Varga L
2012. febr. 02. (3 963 napja)

Kedves Anasztázia,
 
Ez egy tipikusan nehéz kérdés , mert kb. 25.000 ismert orchidea faj van, a trópusoktól, Amerikán keresztül, Európáig. Plusz Ázsia, ami a kb. 8000 ismert fajával viszi  a prímet.  Ez a virágos növények legnépesebb faja, és kontinentálisan jól alkalmazkodik a klímához, azaz semmilyen szabványt nem lehet rá húzni. Képet tudna küldeni a növényről?
 
Üdvözlettel,
Varga László
anasztazia
2012. jan. 31. (3 965 napja)
szeretnem megkerdezni tavasszal kaptam orchideat szepen viritott azota nem sot eszre vettem hogy a levele puhul ez mar aszt jelenti hogy elhal vagy meglehet menteni levelet hajtogat de nem nagyon no varom a valaszat koszonetel aszti
Németh Veronika
2010. okt. 22. (4 431 napja)

nagyon jó
Vera
 
Szabóné P.Anita
2010. ápr. 10. (4 626 napja)
Sziasztok!Segítséget szeretnék kérni,hogy van egy pár Cymbidiumom és újra szeretném virágoztatni de nem tudom. Már egy ideje próbálkozom vele de nem sikerül.Ha tud kérem segítsen.Előre is köszönöm. Anta
Bényeiné
2010. febr. 19. (4 676 napja)
Kedves Horváth Margit! Sajnálom,hogy a feltett kérdéseid valahol megakadtak,vagyis én csak most látom őket. Valószínűleg már nem aktuálisak a válaszaim,de megírom a véleményemet. Szerintem ezt az orchideát nagyon rosszul tárolták ott,ahonnan az ismerősöd vette. Majdnem biztosnak látszik,hogy a szállító celofánban jól megöntözték - hozzáértés hiányában - ,így a levélen megálló víz megrothasztotta annak felületét. A penész szintén ennek köszönhetően jelent meg a virágszáron meg az azt támasztó pálcán is. Sajnos ezek a hibák akár végzetesek is lehetnek-remélem azért a tiéd megúszta-. Ha ilyen problémák vannak,akkor a legjobb az összes beteg részt eltávolítani,levagdalni róla,mellette pedig egy néhányszor gombaölőt használni. Vagyis a tippjeid jók voltak,remélem ezekkel segítettél neki a túlélésben. Minden jót: Bényeiné Éva
Guest
2010. febr. 16. (4 679 napja)
Szia nekem van itthon egy pár én szerintem nagyon sok mindent tudok róluk. Egyszer sajnos nem átlátszóba ültettem és meghalt a virág szóval fontos hogy a gyökere is kapjon fényt ezért kell átlátszóba ültetni ha többet szeretnél tudni akkor keress meg higany2021@freemail.hu üdv szaby
Horváth Margit
2009. okt. 11. (4 807 napja)
Horváth Margit
2009. okt. 11. (4 807 napja)
Kedves Bényei Zoltánné!

Segítséget szeretnék kérni. Ma kaptam ajándékba egy lepkeorchideát. Sajnos akitől kaptam nem járt el kellő gondossággal a vásárlásnál :( Amint a mellékelt képen látszik az egyik nagy levélen van egy nagy fekete folt, ami puha, de körülötte a levél zöld és kemény. Sajnos sok a felszínen lévő száraz gyökér, ráadásul némelyiken és az egyik virágzati tengelyen fehér, penészszerű képződmény van (lehet, hogy nem jól látszik a képen), emiatt nem is mertem a többi orchideám közé rakni. Mit kellene csinálnom vele? A sérült/beteg levelet egy az egyben tőből el kell távolítanom? Lehet, hogy valamilyen gombairtóval kellene spriccelnem? A száraz és penész léggyökereket el szabad távolítani, ugye?
Segítségét előre is köszönöm!


Bényei Zoltánné
2009. okt. 08. (4 810 napja)

Kedves Judit,

A cserép átlátszósága azoknál az orchideáknál fontos, amelyek a légzőgyökerekkel fényt, vizet és http://www.szepzold.hu/tapanyagutanpotlas">tápanyagot  is vesznek fel.

Ami eleve ilyen cserépben kerül forgalomba, azt utána is csak ilyenbe szabad ültetni, tehát az eredeti cserép legyen a mérvadó.

További ápolási tanácsokat a

http://www.szepzold.hu/orchidea_termesztese_hazilag_">Az orchidea termesztése házilag

http://www.szepzold.hu/az_orchidea">Az orchidea

http://www.szepzold.hu/orchideak_ujra_viragzasban">Az orchidea újra virágzásban

c. cikkeinkben  és az http://www.szepzold.hu/webaruhaz">Webáruházunkban kapható

http://www.szepzold.hu/orchideak_">Orchideák c. könyvben

olvashat.

Üdv.

Bényei Zoltánné

Fliegh Judit
2009. szept. 30. (4 818 napja)
Szeretném megtudni, hogy a virágboltban kapható orchideák miért vannak átlátszó műanyag cserépbe ültetve?  Ha szükségessé vált az átültetés fontos az átlátszó cserép, vagy közönséges cserépbe is ültethető?


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia