szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Óriáskaktuszt a kertbe! Lehetséges?

Sulyok Józsefné, 2013. nov. 06.


Az óriáskaktusz láttán jellegzetes alakja és mérete miatt könnyen a filmbeli Vadnyugatra képzelhetjük magunkat. Az őslakos indiánok nemcsak gyönyörködtek benne, hanem  törzsét megszárítva azt tüzelőként, fáklyaként használták. Később pedig házak gerendáiként is szolgált  a telepesek számára.

Óriáskaktuszt a kertbe! Lehetséges?

Itthon nem biztos, hogy megvalósítható – nem üvegházi, pálmaházi körülmények között - a vágyott óriáskaktusz erdő, hiszen a legmagasabb, oszlopszerű kaktuszok tőlünk távol Észak-Amerika délnyugati részén, Kalifornia délkeleti részén, Arizonában és Mexikóban őshonosak.

A Carnegiea gigantea vagy kandeláberkaktusz, népi nevén saguaro, a kaktuszok családjába tartozó, kétszikű, pozsgás növény. Ez a kaktusz nagyon jól alkalmazkodott a szegényes talajhoz és a különösen száraz éghajlathoz. Nem ritka, hogy 10-15 méteresre is megnőnek és 100-150 évig is élnek.

Gyökérzete jól fejlett, hogy az esők után képes legyen a lehető legtöbb vizet felszívni. Megvastagodott, húsos szára akár 2000 liter vizet is képes elraktározni. A kaktusz tömegének háromnegyed része víz és a szár viaszos felülete megakadályozza a vízveszteséget.

A bordázott törzs átmérője kb. 75-80 cm. A bordázottság remek találmány, hiszen ennek köszönhetően a növény nagyobb része szinte mindig a saját árnyékában van.

További előnye, hogy testfelülete harmonikaszerű. Ez lehetővé teszi, hogy a növény a száraz időszakban összezsugorodjon, az esők után pedig rövid idő alatt visszanyerje eredeti állapotát. Kedvező feltételek mellett nemcsak az óriáskaktusz, de a pálmaliliom is kivirágzik.

A Sonor sivatagban növő óriáskaktusz nyáron jól tűri a 40 C fok feletti forróságot is, télen pedig megtörténhet, hogy hó hullik rá.

Az óriáskaktusz viaszfehér, tölcsérszerű virágai 10-14 cm hosszúak. Piros bogyószerű termése nagyon kedvelt volt. Sok feketén csillogó magot tartalmaz, melyből bort és lekvárt is készítenek.

A kaktuszok legnagyobbika sokszor az egyetlen vízforrás a sivatagos területen és a madarak számára is jó szolgálatot tesz, hiszen ágaik között gyakran raknak fészket.

Az indiánok számára pedig ún. hús fogasként is funkcionáltak, ugyanis a kaktusz legmagasabb tüskéire helyezték el a szárított és később felhasználni kívánt húst, így a ragadozók egy része nem vagy nem nagyon fért hozzá a tartalékaikhoz.
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia