szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Örökzöld

Csináld jól! Pozsgások szaporítási trükkjei

Csináld jól! Pozsgások szaporítási trükkjei
Van még időnk tanulni az éles bevetés előtt, hiszen a tavasz a magvetés ideje, ami márciustól májusig tart. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az ettől hamarabbi vetésnek nincs jelentősége, hiszen nem kapunk fejlettebb magoncokat. Ráadásul a költségek is növekedneka szükséges fűtés következtében.  

Így gondozd, és nem hagynak cserben a pozsgások!

Így gondozd, és nem hagynak cserben a pozsgások!
Vannak olyan növények, amelyek a lakásban csak tengődnek, és végül elpusztulnak. Ennek több oka is lehet, többek között a hozzá nem értés. Kényelmi szempontból is indokolt, hogy olyan növényeket válasszunk, amelyek nem kívánnak különösebb gondozást.

Bírják egymás társaságát! 3 látványos örökzöld

Bírják egymás társaságát! 3 látványos örökzöld
Amikor kertet alkotunk, akkor két út áll előttünk. Az egyik, hogy nagy lelkesen beleugrunk, és telepítjük azokat a növényeket, amik megtetszettek a kereskedésben. Ennek az lehet a következménye, hogy bár fél-egy évig olyan lesz a kertünk, amilyet szerettünk volna, ám utána komoly munka vár ránk.

Mutatós szúrós szépségek a kertben

Mutatós szúrós szépségek a kertben
Az a legkedvezőbb, ha a kaktuszok a kertben kapnak helyet, nem túlságosan árnyékos helyen. Megfelelő napos helyre a fagyveszély elmúlása után, május végén és június elején kitehetjük őket a kertbe.

Kertészkedj japán módra!

Kertészkedj japán módra!
A japán szentfa – ez a pompás, örökzöld cserje - más néven égibambusz vagy mennyeibambusz az év minden szakában megörvendeztet valamivel. Hogy mivel? Máris elmesélem!  

Színpompás örökzöldek?!

Színpompás örökzöldek?!
Amikor az ember örökzöldekkel ülteti tele a kertjét, akkor arra gondol, hogy télen is legyen egy kis szín a tájban. De ez egy idő után egy kicsit egyhangú lehet, hiszen amikor színt mondunk, akkor nem csak két árnyalatra, a zöldre és a fehérre gondolunk. Bár tény, hogy legalább nem kell a teljesen, vakítóan fehér kertet néznünk, a természet ennél nagyobb szabadságot teremtett a színek terén.  

Hogyan varázsolhatjuk telkünket álmaink kertjévé?

Hogyan varázsolhatjuk telkünket álmaink kertjévé?
A fehér porhó most kertünk ékessége, hiszen a kertet a hópelyhek mesebelivé varázsolják, különösen akkor, ha rátelepednek a szépen formált sövényekre és a festői növésű fákra. Helyezkedjünk most el kényelmesen a karosszékünkben és utazzunk együtt a csodás kertek világába!

Kert-ész – Leleményes kertbarátoknak

Kert-ész – Leleményes kertbarátoknak
Csinos sövény vadnövényekből? Kicsi a kertünk? Nem akadály, csodás zöldbirodalmat így is ki tudunk alakítani. Nézzük hogyan!

Az isteni jegenyefenyő

Az isteni jegenyefenyő
A közönséges jegenyefenyőt Európában főként karácsonyfaként ismerik, s valójában jobban megfelel ennek a célnak, mint a nálunk használatos lucfenyő vagy a feketefenyő. Nézzük történelmen átívelő szerepét, hiszen tekintették fallikus szimbólumnak, a Napisten jelképének, Artemisz szent fájának is.  

A csodálatos kaktuszvirágzás

A csodálatos kaktuszvirágzás
A karácsonyi díszeik közül talán a legszebbek azok, amik élnek, és éppen ez az, amivel emelik az ünnep fényét. Természetesen itt szerepel a cserepes fenyőfa, a mikulásvirág, vagy éppen az amarillisz, de elmaradhatatlan a karácsonyi kaktusz is.  

Mesélő kert

Mesélő kert
Az ember és a természet kapcsolata egészen ősi múltra tekint vissza. Kezdetben az ember számára csak élettér volt környezete, mely nap, mint nap kihívások elé állította, később megtanulta használni a természetben, de alakítani évmilliókig nem volt képes. Idővel, ahogy fokozatosan fejlődött eszköz és anyaghasználata, felfedezte az első föld és kertművelő szerszámokat, majd lassan elkezdődött az állatok és növények háziasítása.

Halálos bogyók

Halálos bogyók
Némelyik kerti növény őszi dísze szép látványt nyújt, ám fogyasztása egészségkárosító hatású. Lila, piros, sárga vagy fekete – miután lejár a nyári virágzási időszak, sok növényen érni kezd a ragyogó színes gyümölcs. Ezek különösen a gyerekeket csábítják, hogy leszedjék és akár meg is egyék. Viszont ami azután következik, az már egyáltalán nem élvezetes, hiszen sok bogyó veszélyes anyagokat tartalmaz.  

Lomblevelű örökzöldek téli védelme

Lomblevelű örökzöldek téli védelme
A lomblevelű örökzöldekre az enyhe téli napok a legveszélyesebbek. Emiatt még a tél beköszönte előtt védeni kell őket.

Fakorona nevelés nyugati módra

Fakorona nevelés nyugati módra
A nyugati országokban igen gyakori, hogy a kerítést növényekkel helyettesítik – már amikor van egyáltalán kerítés. Ezt a divatot talán mi is átvehetnénk, mert rengeteg kreatív kerítés készíthető így, ráadásul teljesen környezetbarát módon.

Sokrétű örökzöld a kúszó kecskerágó

Sokrétű örökzöld a kúszó kecskerágó
Kisebb foltok befuttatására, fák törzsére felfutva sokfelé látni egy kedves, aprólevelű örökzöldet. Ez nem más, mint a kúszó kecskerágó (Euonymus fortunei). A több száz fajtát számláló dísznövényfaj meghódította már a világot, mert nem csak esztétikus, de viszonylag strapabíró növényünk.

Örökzöldek nyári öntözése

Örökzöldek nyári öntözése
A kánikulában a fenyőfélék, örökzöld cserjék is megszenvedik a napsütés adta forróságot. Sajnos az esti öntözésből ők általában kimaradnak, mert nem mutatnak látványos elváltozást, csak akkor, ha már késő.

Virágzó örökzöldek

Virágzó örökzöldek
A kertünk szépségét télen is emelik a csodálatos örökzöldek. De tényleg csak a fenyők, tuják, ciprusok képezhetik azt a kört, melyek minden körülmények között zöldellve hirdetik az élet szépségét? Szerencsére egyáltalán nem törvényszerű, hogy egy örökzöld növény kizárólag a leveleivel, vagy éppen tobozával járuljon hozzá a kert szépségéhez, hiszen közöttük is találhatunk olyan képviselőket, akik virágoznak. Az igaz, ezt nem télen teszik, de igazán fenséges látvány, amikor a folyton zöld kertünk tavasszal még virágba is borul. Lássunk most egy-két lehetőséget e cserjék közül.

Puszpángot a balkonra

Puszpángot a balkonra
A téli időszak ugyan még messze van, de nem árt előre kigondolni, mit ültessünk idén az erkélyre, ami télen is virít. Íme, néhány ötletünk! Az örökzöldek táborában általában mindenki a fenyőt ismeri, de ezen kívül még számos faj és fajta áll rendelkezésre, amely a téli erkélyen is szépen megmarad.  

Túl a sövényen

Túl a sövényen
A kert akkor tölti be igazi szerepét, ha miközben használjuk, érezzük a hely intimitását, otthonosan mozgunk benne, védve érezzük magunkat. Erre alkalmasak az élőnövényből nevelt sövények, amelyek azonban akár önmagukban is alkalmasak lehetnek kerítésként.

Sövények, élő falak

Sövények, élő falak
Egy gyönyörű kertbe kiülni télen egy bögre forró teával, vagy nyáron napozni a gyepen a színkavalkád közepén, csodálatos és nagyon megnyugtató dolog. Ám ha az utcáról kíváncsi tekintetek vizslatják lépéseinket, esetleg a szomszéd kukucskál folyamatosan, akkor bizony nem árt tenni valamit.
Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia