szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Örökzöld

3 örökzöld fa a lakásban

3 örökzöld fa a lakásban
A lakás virágaiban az a legjobb, hogy télen is szít csempésznek a szürke hétköznapokba. Egyetlen apró különbség van csupán a kert és a szoba között a növények szempontjából, hogy utóbbiban csak nagyon ritkán találkozhatunk fákkal. Ez a probléma azonban nagyon gyorsan orvosolható. Ráadásul egész évben gyönyörködhetünk az örökké zöldellő levelekben.  

Dézsás karácsonyfák utóélete

Dézsás karácsonyfák utóélete
Elteltek az ünnepek, a karácsonyi díszítés lekerült a fákról. Ha az ember végigsétál az utcán ilyenkor szomorú látvány tárul a szeme elé. Az egykor oly’ fenséges, pompás díszruhába öltözött örökzöld vendégeink barnuló „tetemei” lepik el a kukák környékét.

Az élet bajnokai

Az élet bajnokai
A legrégebben élő szervezetek a kelet-kaliforniai Fehér Hegyekben növő szálkástobozú fenyők. 3000 méteres tengerszint feletti magasságban találtak egy 4844 éves fát és több olyat, amelyeknek az életkora meghaladja a 4000 évet.

Karácsonyi fenyő 1x1

Karácsonyi fenyő 1x1
A karácsonyi készülődés megkezdődött, ünnepi díszbe öltöznek a lakások. Előkerülnek a gömbök, az égősorok és a girlandok. Amikor a díszítés kész, olyankor gondolkodunk el azon, hogy a legfontosabb eleme a karácsonynak milyen is legyen. Vannak, akik a műfenyőre esküsznek, másoknak fontos, hogy a fa árassza magából a jellegzetes illatokat is. Egy gyors áttekintéssel lássuk, milyen lehetőségeink vannak: 

8 örökzöld szépség a kertben

8 örökzöld szépség a kertben
Közeledik a tél, az az időszak, amikor a kertbe kitekintve nem látunk mást, csak a fehér hótakarót, és az itt-ott előbukkanó csupasz ágakat. Nem véletlen, hogy ebben az évszakban hajlamosabbak vagyunk a rosszkedvre és a letörtségre, hiszen kevesebb a fény, és valahogy minden olyan szürke, mert nem látunk életet a fákban. A természet azonban ügyes tervező, és hogy a tél komorságát ellensúlyozza, megalkotta az örökzöld növényeket.

Örökzöld mamutfenyő - a ma élő legmagasabb fa

Örökzöld mamutfenyő - a ma élő legmagasabb fa
Ezeket a kaliforniai hegyoldalakon növő, hatalmas fenyőket az európai ember legelőször csak 1769-ben figyelte meg. A fakéreg színe után vörös fának nevezték el. A botanikusok már 1824-től tanulmányozták és a mocsárciprusok egy új fajtájaként írták le.

Vörösfenyő - a legelterjedtebb lombhullató fenyő

Vörösfenyő - a legelterjedtebb lombhullató fenyő
Videóval A vörösfenyők legjellegzetesebb tulajdonsága, hogy tűleveleiket a tél beállta lőtt lehullatják. Legjobban ebben különbözik a többi fenyőtől. A fiatal vörösfenyők azonban a tél folyamán is megtartják tűiket, ami valószínűleg arra bizonyíték, hogy az őseik örökzöldek voltak.

Valódi mirtusz - Videóval

Valódi mirtusz - Videóval
A Földközi-tenger mellékének jellegzetes növénye. Elterjedési területe Észak-Afrikától Közép-Ázsiáig húzódik. Az ókori görögöknél a szerelem és a szépség jelképe volt. Ünnepek alkalmával az emberek mirtusszal díszítették ruhájukat, és a menyasszonyok is mirtuszból font koszorút viseltek.

Az elpusztíthatatlan tiszafa

Az elpusztíthatatlan tiszafa
Kiérdemelte a legkeményebb és a legnehezebb tűlevelű fa címet. Milyen túlélési módokat fejlesztett ki az évszázadok alatti? Honnan ered a neve és van köze a Tisza folyó elnevezéséhez?

A teáról még egy keveset

A teáról még egy keveset
Előzménye: A tea története. A Cameliák családjába tartozó, örökzöld növény friss leveleinek leszűrése után a leveleket különböző előkészítési eljárásoknak vetik alá. A feldolgozási módtól függően a teának három fő típusát különböztetik meg: fekete, zöld és oolong.

Borostyán, a nagy túlélő

Borostyán, a nagy túlélő
Szinte hihetetlen, de ismertek 400 évnél öregebb példányok is, amelyeknek törzse csaknem egy méteres átmérőjű. A legismertebb és talán a legöregebb példány a wittembergi borostyán, amely állítólag már Luther idejében megvolt.

A varázslatos korallberkenye

A varázslatos korallberkenye
A mediterrán jellegű kertek elengedhetetlen növénye a Photinia fraseri - Red Robin. Ismerjük meg ezt a csodálatos növényt, amely sövénynövényként és cserjeként egyaránt mutatós.

A mediterrán kert ékessége

A mediterrán kert ékessége
A Földközi-tenger körüli országok tájainak hangulatát idéző európai olajfák itthon is díszíthetik kertünket. Igazi mediterrán kertet varázsolhatunk segítségükkel és harmonikus egységet alkothatnak a már meglévő citromfáinkkal és leandereinkkel.

Kerti növényeink felkészítése a télre

Kerti növényeink felkészítése a télre
Hamarosan ránk köszönt a tél. Most, novemberben még csak alkalmanként hűlt 0 °C alá az éjszakai hőmérséklet. Kertünkben, a mérsékleten fagytűrő növényeinket azonban érdemes felkészíteni a téli, hosszabb fagyos időszakra.  

Ültetési titkok

Ültetési titkok
A hétvégén smaragdtujákat, fenyőket és hamisciprusokat ültettünk. Az új kollégáknak magyaráztam el, illetve mutattam meg az ültetés fortélyait. Ezeket szeretném megosztani a Szépzöld olvasóival is.

Hogyan nyírjuk a sövényünket?

Hogyan nyírjuk a sövényünket?
Napjainkban is tartja magát egy hagyomány: a sövényeket a nyári napforduló előtt le kell nyírni! A növénynek nem okoz nagy törést, ha késünk a nyírással, de csak augusztusig halogathatjuk feladatunkat.

Legkedveltebb örökzöldek

Legkedveltebb örökzöldek
Örökzöldek nélkül a kertünk - bármilyen szépen ápolt, gondosan megtervezett - nagyon hiányos lenne. Képes beszámolónk ízelítőt ad az örökzöldek gazdagságából és változatosságából

Olvasói kérdés: Mi lehet ez a növény?

Olvasói kérdés: Mi lehet ez a növény?
Nyaraláskor és egyéb külföldi kirándulásaink során nagyon sok érdekes növénnyel találkozhatunk. Olyan fajtákat is találunk, amelyek a mi vidékeinken nem élnek az éghajlati viszonyok miatt. Egyik kedves olvasónk is egy különlegességre akadva örökítette meg a következő növényt, amely valóban eléggé ritka.

Örökzöldjeink és gumós növényeink őszi gondozása

Örökzöldjeink és gumós növényeink őszi gondozása
Szerző: Bényei Zoltánné Hogyan gondozzuk örökzöldjeinket az ősz beálltával? S mit tegyünk gumós növényeinkkel? Tippek és ötletek!    

Egy különleges alakú fenyőféle

Egy különleges alakú fenyőféle
A majomfa (Araucaria araucana) chilei származású, ezért nevezik chilei araukáriának is. Nagyon érdekes megjelenésű fa, az alakját a boltozatos formába rendeződő laza fenyőlomb teszi vonzóvá.
Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia