Szőlő

Rózsa

Egynyári- és balkonnövény

Egynyári- és balkonnövény

Gyep

Szobanövények

Szépzöld megoldások
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!
Kérdése van?
Szakképzett kollégáinktól kérdezhet:

Mártha Izabella

Dísznövény

Dr. Czinege Erik

Gyep

Varga László

Zöldség

Mészáros Béla

Gyümölcs

Péter Ákos

Szőlő

Barna Sándor

Gyümölcs

Kérdezek »

Örökzöld díszfák

Az örökzöld díszfák a hazai időjáráshoz úgy alkalmazkodnak, hogy a leveleiket télen sem hullajtják le és még a napfényes téli napokon is asszimilálnak.

Hangyaírtó, légyírtó

A Stix® termékcsalád egy speciális, modern ható-, valamint csalogatóanyagot is tartalmaó hangya- és légyírtó csapda, amely emberre, háziállatokra teljesen veszélytelen.

A Stix® hangyairtó csalétek egyszerűen alkalmazható, a hangyák fő vonulási útjába történő kihelyezéssel. A hangyák a csalétket fogyasztják és a bolyba is lehordják, így az kipusztul.

A Stix® hangyairtó szer egyszerűen alkalmazható, szórással vagy beöntözéssel egyaránt kijuttatható.

A Swirr® légyirtó matrica új, modern haóanyagot, valamint a legyek számára csalogató grafikai elemeket is tartalmazó csapda. Öntapadóval az ablakra ragasztható csapda, 4 hónap hatástartammal.


Takácsatka

Szabad szemmel nem vagy alig látható, változatos (zöld, sárga, piros) színű pókra emlékeztető állatok, mely a fenyőféléken ugyanúgy előfordul, mint a lomblevelűeken. Szívogatásuk nyomán a levelek az érzugokból kiindúlva sárgulnak, bronzosodnak, barnulnak vagy lehullanak. Leggyakrabban a takácsatka kártételével találkozunk, melyek a levelek fonákán pókszerű szövedéket készítenek.

Tél végi olajos lemosó permetezéssel az áttelelő egyedeket jelentősen gyéríthetjük, vagy súlyos fertőzés esetén speciális atkaölő szerekkel történő kezelést kell alkalmazni (pl: Abamektin hatóanyagú készítmények).


Farontók

Megkülönböztetünk kis farontó és nagy farontót. Mindkettő június-júliusban rajzik, de a nőstények a tojásokat a kis faróntónál egyesével, a nagy farontónál csoportosan helyezi el.

Mindkét fajnál az a kártétel, hogy a kikelt hernyók a fiatal hajtásokban keskeny járatot rágnak.

Kiváló biológiai megoldás az Artis® (10 g/10 l víz), vagy a Bora® WP (10 g/10 l víz) a hernók elleni védekezésre.


Tetvek (levéltetvek, gyapjas tetvek, molyetvek)

A különböző tetűfajok mind szívogatásukkal, mind az ürülékükön kialakuló másodlagos kártétellel (korompenész) nagy károkat okozhatnak a szabadföldi és beltéri növényeken egyaránt, ráadásul a vírusok egyik leggyakoribb terjesztői is. Éppen ezért az ellenük való védekezés kiemelt jelentőségű. Kártételük a levelek és a friss hajtások fakulásával, pödrődésével, deformációjával jelentkezik.

A pajzstetvek, mint a nevük is utal rá, életük jelentős részét egy viaszos, ellenálló páncél védelme alatt töltik, éppen ezért nehéz ellenük védekezni. A lárvák és a kifejlett egyedek szinte teljesen ellepik a növények törzsét, hajtását és levéllemez fonákát, ahol a nedveket szívogatva károsítanak.

Alkalmazhatók az olajos lemosótermékek, de érdemesebb felszívódó hatású szerekkel védekezni, mert a levél fonákon, vagy a lombozat belsejében megbújó egyedeket nehéz elérni. Kiváló hatást nyújt a Gazelle® Vital (Gazelle® SG + Wuxal® Microplant; 5–10 g/10 l víz), ami felszívódó és taglózó hatású is egyben. Akár beöntözéssel is kijuttatható, hiszen a gyökéren keresztül felszívódva a hajtáscsúcsokig eljut, védve ezzel az egész növényt.

A pajzstetvek ellen védekezhetünk mechanikailag, azaz a telepeket lekaparjuk, ledörzsöljük a növényekről, de sokkal hatékonyabb ha Gazelle® Vital (Gazelle® SG + Wuxal® Microplant; 5–10 g/10 l víz) készítménnyel beöntözzük 2–3 alkalommal a növényt, így az feltöltődik a szerrel, a kártevők pedig a szívogatással felveszik a hatóanyagot és elpusztulnak.


Baktériumos rák

A törzsön és az ágakon kezdetben enyhén besüppedő sebet találunk, ami később az egész hajtást átöleli, akkor a baktériumos rák fertőzésével találkozunk. A kórokozó az őszi csapadékos időben elszaporodik és friss sebeken át jut be a növény háncsszövetébe és kambiumába. A fertőzött rügyek tavasszal nem hajtanak ki, körülöttük a fás rész elhal, először besüppedő, később rákos sebek alakulnak ki.

Ha fertőzött növényt találunk, azt azonnal el kell távolítani és érdemes elégetni, hogy az egészséges növényt ne fertőzze be, vagy enyhe fertőzés esetén réz tartalmú kontakt Cuproxat® (30-50 ml/10l víz) növényvédőszerrel permetezzük le, miután a beteg részeket eltávolítottuk a növényről.

 


Kabatinás betegség

Leggyakrabban a tuját, a borókát és a hamisciprust támadja meg a gomba, ahol néha csak az ágcsúcsok halnak el, de sokszor egész hajtások, sőt ágacskák is.
Az elhalt rész alapjánál a kéreg besüpped, fája elbarnul, és fekete pontszerű termőtestek jelennek meg a pikkelyleveleken. Leggyakrabban nedves termőhelyen, sűrű ültetvényekben, kalcium- és magnéziumhiányos növényeken fertőz.

Védekezésre réz és mankoceb tartalmú szereket használhatunk Cuproxat® FW (40–50 ml/10 l víz), Champion® WG (20–30 g/10 l víz), Manfil® 75 WG (21 g/10 l víz), illetve kombinált hatóanyagok közül gyógyító jelleggel a Proplant® (30 ml/10 l víz) is kiváló megoldást nyújt a kórokozó ellen.


Fitoftórás hervadás

A tuja vagy a ciprus törzse vagy ága minden látható ok nélkül hervadni kezd. A levelek szürkészöldek vagy sárgák lesznek, a növény gyökere elhal. A növény szárát átvágva barna szállítószövet-nyalábokat láthatunk, a növény kondíciója napról-napra fokozatosan romlik. A betegség a talajból a gyökéren át terjed a növényben felfelé olyan, mintha a növény elszáradna.

Védekezésre az első tünetek megjelenésekor réz és mankoceb tartalmú szereket használhatunk Cuproxat® FW (40–50 ml/10 l víz), Champion® WG (20–30 g/10 l víz), Manfil® 75 WG (21 g/10 l víz), illetve kombinált hatóanyagok közül gyógyító jelleggel a Proplant® (30 ml/10 l víz) készítménnyel.

 


Tűkarcgomba

A fenyő levelén ősszelbarna foltok jelennek meg, a tél folyamán ezek a foltokmegnövekedhetnek, majd az egész levél bebarnul. Fajtától függően a levelek tömegesen lehullanak vagy az ágon maradnak.

Védekezésre réz és mankoceb tartalmú szereket használhatunk Cuproxat® FW (40–50 ml/10 l víz), Champion® WG (20–30 g/10 l víz), Manfil® 75 WG (21 g/10 l víz), illetve kombinált hatóanyagok közül gyógyító jelleggel a Proplant® (30 ml/10 l víz) is kiváló megoldást nyújt a kórokozó ellen.


Agrobaktériumos gyökérgolyva

A növény gyökerén mogyoró-alma nagyságú megfásodott “daganat” mutatja a gyökérgolyva tünetét. Gyakorlatilag minden fás szárú növényen előfordul a betegség, sőt néhány lágy szárú növényen is.

Ha fertőzött növényt találunk, azt azonnal el kell távolítni és érdemes elégetni, hogy az egészséges növényt ne fertőzze be, vagy enyhe fertőzés esetén réz tartalmú kontakt Cuproxat® (30-50 ml/10l víz) termékkel permetezzük le, miután a beteg részeket eltávolítottuk a növényről.

 


Tápanyagellátás (dísznövény)

A dísznövények esetében fokozottan figyelni kell a harmónikus tápanyagellátásra, mert bármely elem nem kielégítő volta vagy hiánya visszafordíthatatlan fejlődési rendellenességeket okozhat. Ez pedig kedvezőtlenül hat a termék értékesítésekor, hiszen a habitus, a levelek nagysága és színe, virágainak szépsége az elsőrendű tényező, mert a dísznövények fő funkciója, hogy díszítsenek, szépségükkel hassanak az emberekre

Általános műtrágyáink, amely minden növény számára biztosítja a megfelelő tápanyagot

Wuxal® Virág granulált műtrágya 6-10 m2 virág és dísznövény ágyás egyszeri kezelésére elegendő. Talajba keverés esetén (balkonláda, virágcserép) 3-6 dkg műtrágyát kell 10 liter virágföldhöz keverni.

Agriplant® 1 nitrogén hiányos állapotok (levélsárgulás), illetve az intenzív növekedés időszakában, öntözéssel kijuttatható műtrágya, főleg a levéldísznövényeknél. (NPK 20–5–10 + mikroelemek) tartalma a  zöldtömeg növekedésének gyorsítása 0,05–0,2%-os oldatban vagy  30–50 gramm/m adagban. Dísznövénytermesztésben az ültetés utáni intenzív zöldtömeg növekedés idején ajánljuk.

Agriplant® 4 (NPK 8–14–25 + mikroelemek) virágzás és terméskötődés  elősegítésére  0,05–0,2% vagy 30–50 g dózisban, palántanevelésnél a palánták generatív jellegének erősítésére, az erős, vastag szárú palánta előállítására javasoljuk. Dísznövénytermesztésben az átcserepezéskor a begyökeresedés elősegítésére és a virágzás indukálására.

Volldünger® Granulátum Plussz alaptrágyázásra, vagy ültetés előtt indító trágyázásra alkalmazható. Szilárd, szórható granulált műtrágya, speciális összetétele miatt minden növénynél használható.

Volldünger® Linz Classic és a Volldünger® Linz Virág vetéskor vagy ültetéskor alaptrágyaként 1,0–3,0 kg/100 m2, fejtrágyaként 8–10 naponta 1,0–1,5 kg/100 m2 dózisban a talajra szórva, majd beöntözve, levéltrágyaként 0,3 %-os töménységben a növényvédelmi munkákkal egy menetben juttatható. Csepegtető öntözéssel kijuttatva 0,2–0,33 g/l töménységben alkalmazható, 7–10 naponta. Cserepes és levéldísznövények táplálására: Kiültetéskor, tavasszal a virágzásig történő belocsolásra 0,1 %-os oldattal (10 liter vízhez egy csapott evőkanálnyi), majd virágzás idején belocsolásra 0,05 %-os oldattal (10 liter vízhez egy kávéskanálnyi).

Pannon® Starter magas foszfortartalmú, cinkkel dúsított mikrogranulált műtrágya a növények számára azonnal felvehető formában. Dísznövények palántázása előtt a talajra szórva, majd bedolgozva, fásszárú dísznövények telepítéskor az ültetőgödörbe szórva alkalmazható.

Wuxal® Super univerzális tápoldat és lombtrágya minden növény szereti és hízik is tőle! Dísznövények a növények fejlettségi állapotától függően 0,05–0,5 %-os, (5-50 ml/10 l víz) tápoldatozásra 0,05–0,1 %-os (5-10 ml/10 l víz) töménységben alkalmazható.

Speciális műtrágyáink gyökértömeg növelésére és tápanyaghiány megelőzésére alkalmazhatók

Wuxal® Ascofol stressztűrőképesség és ellenállóképesség fokozására, terméstömeg növelésre 20–40 ml/10 l víz dózisban alkalmazható.

Yeald Plus® begyökeresedést elősegítő folyékony növénykondicionáló készítmény, amely a dísznövények gyökértömeg növekedését segíti.

Azospeed® a speciális nitrogén formulációjának köszönhetően több héten át szolgáltatja a növényi tápanyagot, a nitrogén mellett ként és magnéziumot is tartalmaz, mely tápanyagok egymás hatását erősítik.

Wuxal® Protect betegségekkel szembeni ellenállóképesség javítására alkalmas levélen keresztül felszívódó tápanyag valamint foszfor és kálium pótlásra 25–30 ml/10 l víz dózisban alkalmazva.

Wuxal® K-40 kálium-hiánytünetek megelőzésére, illetve gyors és hatékony gyógyítására alkalmas termék, melyek speciális adalékanyagai révén javítják a növényvédő szerek hatékonyságát is.

A Wuxal® Boron Max megújult formulációjú- és összetételű  szuszpenzió, emelt bórtartalommal. Javasolt stresszhelyzet leküzdésére 10–30 ml/10 l víz dózisban kijuttatva.

Wuxal® Kalcium kalciumhiány megelőzésére  40–60 ml/10 l víz dózissal.

A Wuxal® Microplant magas magnézium- és mikroelem tartalommal rendelkező szuszpenziós levéltrágya, mikroelem hiányok megelőzésére és kezelésére javasolt 5–20 ml/10 l víz dózisban.

Wuxal® Ferro vashiány megelőzésére, kezelésére,10–25 ml/10 l víz dózisban kijuttatva.

 


Gyomszabályozás

Gyomoknak nevezünk minden olyan lágy-, fás- vagy fásodó szárú növényt, amelyek ott fordulnak elő, ahol nem kívánatosak a kultúrnövény számárta.

A földön kb 200 000 növényfaj létezik, ebből kb. 6700 a gyomnövények száma, amelyből mintegy 200 faj kifejezetten veszélyt jelent a haszonnövény számára.

A veszély abban rejlik, hogy a gyomnövények vizet, tápanyagot, félyt és nem utolsó sorban termőhelyet vesznek el a kultúrnövénytől.

Megkülönböztetünk egyéves, kétéves, évelő, valamint egyszikű és kétszikű gyomnövényt.

A Devrinol® 45 F a palántázott kultúrák gyomírtó szere, szinte minden magról kelő gyom ellen hetékony megoldást jelent.

Gyakorlati tanács: a szert jól elmunkált, gyommentes talajra vetés vagy ültetés előtt, vetés után, kelés előtt, illetve ősz- szel a fagyok előtt vagy tavasszal a hóol- vadás után kell kijuttatni. Kertészeti kultúrákban az alkalmazás időpontja palántázás előtt 5–6 nappal, 2–4 cm mélyen a talajba bedolgozva vagy min. 5–10 mm esőztető öntözéssel belocsolva. Ültetvények esetében az őszi vagy kora tavaszi permetezés nyújtja a legjobb eredményt.

A Stomp® Super a zöldségnövények, gyümölcs és szőlő gyomirtó szere.

Gyakorlati tanács: kukorica, burgonya, lóbab, hagyma, gyökérzöldségek, zöldségek, borsó esetében kelés előtt vagy után, 2–3 leveles állapotban, gyümölcsösökben fakadás előtt kell kijuttatni.

A Glialka® Star a legismertebb folyékony, totális gyomírtó szer, amely környezetbarát glifozát formulációt tartalmat, mely minden gyom ellen hat, még szélsőséges időjárási körülmények között is.

Gyakorlati tanács: csak zöld felületen keresztül ható totális, felszívódó gyomirtó szer, talajhatása nincs! Általában az ideális felhasználási időpont a növények intenzív növekedésének ideje, de néhány gyomnövény virágzásban a legérzékenyebb (pl. szulák-félék)! Figyelem, a permetlé ne sodródjon el, mert a környező egyéb kultúrák károsodhatnak!Kapcsolódó termékek