szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Örökzöld mamutfenyő - a ma élő legmagasabb fa

Sulyok Józsefné, 2011. szept. 20.


Ezeket a kaliforniai hegyoldalakon növő, hatalmas fenyőket az európai ember legelőször csak 1769-ben figyelte meg. A fakéreg színe után vörös fának nevezték el. A botanikusok már 1824-től tanulmányozták és a mocsárciprusok egy új fajtájaként írták le.

Örökzöld mamutfenyő - a ma élő legmagasabb fa

1831-ben David Douglas alaposabban megvizsgálta, és részletesebben leírta a fa jellegzetes tulajdonságait. Stephan Endlicher osztrák botanikus volt az, aki 1847-ben a mamutfenyőket önálló nemzetségként különválasztotta.

A mamutfenyőnek a múltban több tudományos neve is volt. John Lindley angol botanikus Wellington tábornok, a waterlooi csata hőse tiszteletére Wellingtonia giganteának nevezte el. Az amerikaiaknak ez a név kevésbé tetszett, ezért első elnökük tiszteletére „átkeresztelték” Washingtonia giganteának.

Azonban egyik név sem marat meg túl sokáig, mivel korábban már más növények szerepeltek a neveken. Így, legvégül, a nemzetség a „sequoia” nevet kapta. A megnevezés eredetéről különböző vélemények ismeretesek.

Egyesek azt állítják, hogy az irokéz indiánok törzsfőnökéről, Sequoiah.ról – aki megalkotta az indián ábécét – kapta a nevét. Mások szerint ez a megnevezés az indián nyelvben egyszerűen nagy fát jelent.

 

Kezdetekben a nemzetségbe két faj tartozott: az örökzöld mamutfenyő (Sequoia sempervirens) és az óriás mamutfenyő (Sequoiadendron giganteum). J. Buchholz azonban 1939-ben az óriás mamutfenyőt önálló rendbe sorolta.

Az örökzöld mamutfenyő tűlevelei 2 cm hosszúak, felül sötétzöldek, alul két fehér csík található raktuk. A termésük hordó alakú, vörösesbarna, egy évig érlelődő, 3 cm-es toboz. A törzsről aránylag hamar lehullanak az alsó oldalágak, így a fa koronája csak a törzs felső harmadában, esetleg felében található.

 

Kaliforniában és Dél-Oregonban ma is találunk 110 méternél magasabb, örökzöld mamutfenyőket. Keskeny erdősávot alkotnak az USA csendes-óceáni partvidékén, 900 méter tengerszint feletti magasságig. Itt főleg a folyóvölgyekben és az óceán felé lejtő hegyoldalakon nőnek.
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése

2021.április 04., vasárnap / 18:33

Profil módosítás - Visszajelzés


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia