szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Örökzöldek a kertben: hidegben is öntözzük?

Szépzöld, 2010. nov. 16.


Kertünk állandó díszeit, a cédrusokat, fenyőféléket, tujákat stb. ahhoz, hogy egész évben egészségesek és zöldek maradjanak, megfelelően kell ápolnunk, még hűvösebb időben, fagyban, hóban is. Gyakran előfordul, hogy az örökzöldjeink lehullatják levelüket, megbarnulnak, s a gondot nem kártevők, vagy betegség, hanem a nem megfelelő ápolás (pl. kiszáradás, napégés) okozza.

Örökzöldek a kertben: hidegben is öntözzük?

Mivel az örökzöldek ősszel, télen, tehát más növények "pihenő-időszakában" is folyamatosan fotoszintetizálnak és vesznek fel vízben oldott tápanyagokat, ekkor is gondoskodnunk kell a megfelelő vízellátásról, különösen igaz ez a fagyos időszakokra. Ebben az esetben ugyanis a talajban lévő víz jég formájában van jelen, melyet a növény gyökérzete nem képes felszívni. Ha viszont ősszel alapos beöntözést végzünk, ezzel megelőzhetjük a talaj átfagyását is.

 

Fontos tehát, hogyha egy hosszabb, csapadékmentes, de fagypont alatti hőmérsékletű időszakon vagyunk túl, pótoljuk a vizet örökzöldjeink számára. Ilyen esetekben legjobb, ha nagy mennyiségű vízzel öntözünk, de termesztésen inkább a fagymentes órákban, mivel ekkor még kicsi a valószínűsége a fagyásnak és az éjjeli lehűlés előtt növényeink még fel tudják szívni a vizet. Ekkor a szennyeződéseket is letörölgethetjük a levelekről, ágakról.

 

Ha ősszel ültetünk örökzöldeket, ezekre különösen figyeljünk oda, mert nagyon érzékenyek a kiszáradásra. Vízveszteségüket egész télen, folyamatos locsolással pótolnunk kell. A tűlevelű örökzöldeket ezért inkább tavasszal telepítsük. A frissen ültetett növények déli és nyugati oldalát jó, ha hálóval leárnyékoljuk a tél folyamán.

 

Az árnyékoló háló arra is jó, hogy a szél párolgást fokozó hatását is vissza tudja fogni. Amennyiben az október-novemberi napok melegebbek a szokásosnál, előfordulhat, hogy az örökzöld hajtások nem készültek fel a télre, nem fásodtak meg eléggé. Ugyanígy, ha ősszel műtrágyázunk, a hajtások gyorsabb növekedésnek fognak indulni - így nagyobb párologtatás, azaz megnövekedett vízigény jellemzi majd azokat. A kiszáradást, napégést elkerülendő, az örökzöldjeinket ne közvetlenül fehér fal mellé ültessük, mivel az télen visszaveri, a napsugárzást.

 

A dézsás örökzöldek edényét hullámpapírral vagy buborékfóliával érdemes becsomagolni, mellyel csökkenthetjük - a gyökérzetet tönkretevő, s ezzel vízfelvételi nehézségeket okozó -napi hőingadozás mértékét. Az edényben lévő, teraszon, erkélyen álló növényeink őszi-téli öntözésére ha lehet, még fokozottabban figyeljünk oda, hiszen ezek még kevésbé juthatnak természetes vízellátáshoz. Forrás: www.epitinfo.hu  

 

Kapcsolódó cikkek.

Örökzöldek rovatban


 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia