szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Örökzöldek nyári öntözése

Topor Erika, 2012. jún. 25.


A kánikulában a fenyőfélék, örökzöld cserjék is megszenvedik a napsütés adta forróságot. Sajnos az esti öntözésből ők általában kimaradnak, mert nem mutatnak látványos elváltozást, csak akkor, ha már késő.

Örökzöldek nyári öntözése

Főleg a dézsában tartott örökzöld cserjékre és fácskákra igaz, hogy „ugyanúgy” kell róluk is gondoskodni, mint a balkonládáinkról, a leanderről és hasonló erkélyen, teraszon tartott dísznövényünkről. Talán vízigényben kisebbek, mint az egynyári balkonnövények, de figyelni ugyanúgy kell rájuk. Amennyiben egész nap süti a növényünket a nap, este nyugodtan locsoljuk le leveleit vízzel, hogy kissé felfrissüljön. Ez akkor is hatásos lehet, ha közben nem öntözzük meg a földjét. Hetente 3 alkalommal mindenképpen adjunk nekik friss vizet, kéthetente tápoldattal is megöntözhetjük.

Tápanyagok az örökzöldek szépségéért…


A nitrogén, foszfor és kálium mellett kiemelkedő fontosságú a magnézium is. Hiánya a gyenge növekedés mellett a levelek/tűlevelek sárga, illetve barna színéből ismerhető fel. Az elszíneződés kívülről befelé halad. A magnéziumhiány miatti barnulás megállítható, a tápanyaggal jól ellátott növény képes regenerálódni és ismét fajtára jellemző színével díszlik. A tápoldat magas magnéziumtartalma mellett minden egyéb tápanyagot is ideális összetételben biztosítson az örökzöldeknek. A tápoldatot lombhullató sövények táplálására is eredményesen használhatjuk. A kertészeti boltokban, gazdaboltokban kapható termék alacsony sótartalom és savas kémhatás jellemzi, ami megfelel az örökzöldek savanyú talaj iránti igényének. A tápoldatot az öntözővízzel együtt juttatjuk ki, ezért csapadékszegény időszakban is hatásos.

Az örökzöld tápoldatok összetétele általában: 200 mg/kg vas, 200 mg/kg bór, 4.7% kálium (K2O), 10.9% nitrogén, 3.7% foszfor, 1.25% magnézium, 100 mg/kg réz, 100 mg/kg mangán, 10 mg/kg molibdén és 100 mg/kg cink.

Adagolási javaslatok:

Szeptembertől egészen március végéig nem javasolt a tápoldatozással egybekötött öntözés. Ebben az időszakban tiszta víz is elegendő. Áprilistól augusztus végéig viszont kéthetente egyszer iktassunk be egy tápoldatos öntözést.

Beteg növényt soha ne tápoldatozzunk, kivéve, ha a tápanyaghiány a betegség forrása. Betegség, szárazság okozta sérülések után (például a tuják lombozatának barnulása esetén) a tápoldat alkalmazásával gyorsabban regenerálódik kedvenc növényünk.
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia