szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Orrcsiklandozó virágbombák

Sulyok Józsefné, 2013. márc. 28.


Hol lehetne a növény illatát jobban érezni, mint egy szélvédett balkonon? A korlátra akasztott vagy falra szerelt ládák magassága előnyös. Ha elmegyünk mellette, és kezünk hozzáér az illatos levéltömeghez, orrunkat megcsapja a növények kellemes aromája.


 

Orrcsiklandozó virágbombák

Képzeljük el mellé, hogy az ülőhelyet számtalan cserép veszi körül, növények díszítik az asztalt, illatos kúszónövények borítják a falat, és ámpolnanövények illatoznak a magasban.


A forró nyári melegben, amikor erősen tűz a nap, sok növény levelei akkor is illatoznak, ha meg sem érintjük őket. Az illatmirigyekben termelődő illóolajok kipréselődnek a levélfelületre, és illatfelhőbe borítják a növényt. Bár az illatok megítélése egyéni és szubjektív, nagy vonalakban mégis megegyezik. Ki mondja például a rózsára, hogy büdös?


Korántsem ilyen egyértelmű a kesernyés, fanyar illatok elbírálása. Többek számára a szagos ruta illata is kellemes. A hagyma és a fokhagyma elbírálása is szélsőséges. A tubarózsák, jácintok, a liliomok nehéz parfümillatától ráadásul sokan fejfájást kapnak. Mégis, semmi nem szól az ellen, hogy erkélyünkön a növények összeválogatásában egyik szempontunk az illat legyen.


Első lépésként állítsunk össze egy listát az illatos növényekről. Jó ötleteket kapunk, ha elmegyünk egy nagyobb kertészeti áruházba, és illatpróbát végzünk a kiállított növényekből. Válasszunk ki a nekünk tetsző növényeket illatuk alapján, és képzeljük el, hová tennénk őket, ügyelve arra, hogy inkább napot vagy árnyékot szeretnek-e. Ha megvan a listánk, egészítsük ki néhány nyári virággal, hogy a látvány még szebb legyen.


Illatos növények


Sokszor egyetlen tő is elég ahhoz, hogy kellemes illatát már messziről érezzük. Ilyen növények az illatos rózsák, a virágzó citromok, valamint a cserjés maszlag, amelynek virágai az esti órákban ontják illatukat. A kisebb növényekből, mint például a kerti vanília és a tengerparti fülesternye, sűrű bozótot vagy növénypárnát nevelhetünk a ládában. Illatuk miatt nagyon kedveltek az ismert konyhai fűszernövények, például a kakukkfű, rozmaring és a zsálya.


Ezek a növények napos időben az egész erkélyt elárasztják illatukkal. Meg kell még említenünk a különböző illatos muskátlikat, amelyek alma, menta, rózsa vagy citrom illatúak is lehetnek. Illatos virágairól ismert az ibolya, a szegfűk vagy a repcsény, a csokoládéillatú pillangóvirág vagy a kék százszorszép.


Tipp!


Illatos növényeket nemcsak a télálló fás szárúak között találunk, de a lágyszárú évelők vagy az egynyáriak, a mérsékelt övi vagy a trópusi dísznövények és természetesen a fűszernövények között is. Ha több illatos növényt akarunk egy ládába telepíteni, ügyeljünk a hasonló igények mellett arra is, hogy illataik harmonizáljanak egymással.
 

Kapcsolódó cikk:

Vérvörös és illatos, cirmos és tépett: az elfeledett szegfű

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia