szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Őseink étlapján: a mogyoró – Receptekkel!

Sulyok Józsefné, 2012. dec. 10.


Az első növények között volt, amelyek meghonosodtak az utolsó jégkorszak után. Több évezredes hiedelem, hogy véd a villámcsapással szemben is véd. Szilárdan élt a jégkorszak emberében a hit, hogy termékenységet hoz. 

Bennünket meggyőzött, mogyorót az ünnepi asztalra!

Őseink étlapján: a mogyoró – Receptekkel!

Túlságosan nedves helyek kivételével mindenhol előfordul Európában: kertekben, cserjésekben, erdőkben. Lombhullató bokor, vagy fa, 1,5-4 méter magasra is megnő. Levelei kerekdedek, fogazottak. Virágai sárgásbarna, apró, termőrügyek, sárgásbarna porzós barkák. Termése tojásdad, 1-1,5 cm es makktermés.


A kicsi szívós fa, vagy többágú cserje rendkívül hasznos növény: gyógyhatású leveleit állati takarmányként is hasznosítják, ágaiból kerítést fonnak, régen a mogyoró vesszőt pálcaként szemléltetésre és fenyítésre is használták, termését élelmiszerként fogyasztották. A kelta legendák is emlegették. A termés súlyának több mint fele fehérje, hétszer több zsírt (növényi olajat) és ötször több szénhidrátot tartalmaz, mint a tyúktojás. Utóbbi magas koleszterin értéke előnytelen az emberi szervezet számára.


Mivel idegen megporzásra szorul, kitűnő méhlegelő. Napos, szellős helyen érlel termést. Kiváló nemesített fajták mellett fogyaszthatjuk a vérmogyorót, melynek levelei vörösek. A török-mogyoró hatalmas, szép formájú fává nevelhető. Jellemzője a parás kéreg. Termése nagyobb, mint a közönséges mogyoróé.


Gyógyhatása: májustól augusztusig szedett levelei, fiatal gallyainak kérge szárítás után vizelethajtó, vérkeringést szabályozó, visszereket gyógyító teák, tinktúrák készítésére ajánlott. Készíthető belőle aranyér elleni ülőfürdő, fekélyeket gyógyító kivonat. Termése gyógyítja az érelmeszesedést, erősíti az idegeket. Ásványi anyagokban és enzimekben való gazdagsága miatt gyermek és idős korban igen ajánlott a fogyasztása.


Gyűjtés és szedés: a leveleket a vegetációs idő egész ideje alatt lehet szedni. A termést szeptember közepétől gyűjthetjük, amikor már nem puha a héja, s levelei sárgulni kezdenek. Hadba kell szállni a madarakkal és a mókusokkal, mert számukra is kitűnő táplálék. Erdő szélén, kerítések mentén, bokrok között keresgélhetjük egy hosszú bottal pásztázva. A gyűjtést követően, száraz helyen tartsuk héjastól, hogy ne száradjanak ki és ne avasodjanak.
 

Felhasználás: a leveleket kora tavasszal salátákba, később teának is használhatjuk. A termés egészben, diákcsemegében, müzliben, durvára darálva vagy vágva gyümölcs és zöldségsaláták ízesítésére kiváló.

 

Tipp! Spanyol hűsítő ital


1 kg mogyorót leforrázunk és a termés héját eltávolítjuk. A magokat 1 napra hideg vízbe áztatjuk, így könnyebben eltávolíthatjuk a maghéjat, miközben az megduzzad. Térfogatával megegyező mennyiségű tisztított vagy desztillált vízzel megturmixoljuk. A sűrű tejet a kívánt sűrűségűre hígítjuk és megszűrjük. Szobahőmérsékleten is kellemes, de nyáron behűtve is üdít.

 

Mogyorós krokett

 

5 dl zöldséglevesbe még melegen belekeverünk 5 dk darált mogyorót és 20 dk burgonya pelyhet. Ha túl száraz, óvatosan adjunk hozzá még zöldséglét (ne legyen túl híg). Henger vagy pogácsaformákat készítünk és zsemlemorzsában megforgatjuk. Kiolajozott tepsiben egyszerre, vagy olajban, részletekben kisütjük. Vegyes salátákkal fogyaszthatjuk, de jól illik főzelékekre feltétnek.


Kapcsolódó cikk:
A nem is olyan közönséges mogyoró
Ha lyukas a mogyoró…


 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia