szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Őszi csodák a természetben

Mártha Izabella, 2014. okt. 30.


Harmatcseppek a fűszálon, színes virágok elhullott szirmai és a fák vörös-barna levelei... ez a látvány tárul elénk a szunnyadó természetben járva. És nem is gondolnánk, hogy léteznek olyan növények, amik még ilyenkor is színes vírágaikkal díszítik környezetünket. Lássuk melyek ezek!

Őszi csodák a természetben

Mezei katáng (Cichorium intybus)

A köznyelvben cikória néven is ismert vadon termő évelő növény Európa, Nyugat-Ázsia és a Földközi tenger mediterrán területein fordul elő. Erőteljes növekedésű, akár 100 cm magasságot is elérheti. Csak a reggeli órákben nyíló, legyező formájú, égszínkék virágai 4-5 cm nagyok, melyek júliustól november elejéig díszítik a természetet.

Közép-Európában, mint vadon termő növény gyakran megtalálható akár utak mentén parlagon hagyott területeken vagy erdők-mezők növényei között. Nagyon jó a tűrőképessége, hiszen akár a száraz talajban is megél, sőt a sózott utak mentén is kiválóan érzi magát.

A különlegessége ennek a növénynek a gyökerében rejlik. Inulin tartalmú cukorszerű anyag gyógyhatásának köszönhetően serkenti az étvágyat és elősegíti az epetermelést, sőt akár a gyomorfekély kezelésére is jótékony hatással van. A föld alatti megvasatgodott karógyökeret legjobb ilyekor ősszel begyűjteni, majd tisztítás után kiszárítani. Egy kávéskanálnyi felaprított száraz gyökérdarabokból jóízű tea készíthető, amely akár édesítés nélkül is fogyasztható.

Kőfali pintyő (Cymbalaria muralis)

A kőfali pintyő vagy zsidószakáll az útifűfélék családjába tartozó kedves kis növény, amely saját magját elszórva képes szaporodni, akár a járdalapok közötti kis területen is. Európa Földközi-tenger területéről származó kúszónövény közkedvelt a sziklakerti növények között, mely különleges halványlila színű, sárga ajakú apró virágai a fagyokig díszítik a sziklakerteket. Mérete ugyan alig éri el az 5-10 cm magassaágot, de vékony hajtásaival képes akár 1 méterre is felkúszni.

A kőfali pintyőt meleg, napos helyre ültessük, lehetőleg humuszban gazdag, savanyú erdőtalajba. Gyakran fedezhetjük fel a növényt sziklák, vagy támfalak repedéseiben, ahol szintén jól érzik magukat. A népi gyógyászat szerint a növényből készült főzet eredményesen alkalmazható bőrgyulladások, égési sérülések kezelésére. A levele pedig magas C-vitamin tartalmának köszönhetően salátának elkészítve frissen is fogyasztható.

Őszi kikerics (Colchicum autumnale)

Az őszi kikerics erősen mérgező növény, amely a nyirkosabb réteken és legelőkön sokszor nagy tömegben virágzó évelő növény. A Közép- és Dél-Európában honos gumós növény alig 15-20 cm magas, leveleit már kora tavasszal felfedezhetjük, de a rózsaszín-lila árnyalatú virágai csak ősszel bújnak ki. Tápanyagban szegény, nedves, enyhén savanyú erdei talajokat kedveli.

A növény érett magja kolhicin nevű alkaloidot és zsírosolajat tartalmaz, melyet sejtosztódást gátló erős mérgező hatása miatt kizárólag heveny köszvényes betegségre alkalmazható!

Vigyázat!

Tavasszal könnyen össze lehet téveszteni a növényt a medvehagymával, hiszen a levelei nagyon hasonlóak. Mielőtt leszedjük a leveleket szagoljuk meg, ha erős foghagyma illatot érzünk, akkor az a medvehagyma, de ha nem akkor az őszi kikerics erősen mérgező levelére bukkantunk.

Vesszős aggófű (Senecio inaequidens)

A többéves, de rövid életű növényt először Dél-Afrikában fedezték fel és alig 10 éve megtalálható Magyarországon is. 6-7 cm hosszú lándzsás leveleivel és 2 cm átmérőjű citromsárga virágaival késő őszig díszít a természetet.

Akár a természetben járva gyűjtögetjük, akár a vadon élő állatok fogyasztják vigyázni kell, mert vesszős aggófű mérgező! Mivel ez egy dekoratív és viszonlag új növény, sokan gyűjtik és viszik haza. Dél Afrikából a gyapjú importálással került Európába a növény magja, ami széllel nagyon gyorsan elterjedt és könnyen csírázva telepedett le a műveletlen területeken.

Kapcsolódó cikk: Kirándulj, amíg még lehet!
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia