szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Őszi díszeink

Scheftsik Tamás, 2012. okt. 25.


Amikor beköszönt az ősz, akkor a termések, egyes zöldségek, és természetesen az egyre szebb árnyalatokat öltő levelek képezhetik a lakás díszítésének alapjait. És hogy van-e értelme ennek a sok díszítgetésnek? Nos való igaz, ezek az ékek nem maradnak meg olyan nagyon sokáig, ám a kissé szomorkás, kissé esős őszi hangulatot remekül feldobják, és esetleg a gyerekeket is lefoglalják egy időre.

Őszi díszeink

Tök

 

Természetesen az egyik legfontosabb dekoranyag így a Halloween közeledtével, mi is lehetne más, mint a tök. Felhasználhatósága nagyon sokrétű, így nem kell leragadni egy-egy lehetőségnél. A tökfaragásnak tradíciója van, és ha nem mécses kerül a kivájt tökbe, hanem mondjuk szárított virágok, akkor nem is kifejezetten az ünnephez kapcsolódik a díszítés. A tökök remekül használható csoportja a dísztökök, melyek egész aprók, és méretesek is lehetnek. Az apróbbakat fel tudjuk használni koszorúk alapanyagául, esetleg száraz oázisok készítésénél.

 

Termések

 

Ki ne emlékezne gyerekkorából azokra a napokra, amikor lelkesen szedegette a feszes héjú gesztenyéket, hogy azután mindenféle szépséget alkothasson belőlük. Ezt most is megtehetjük, hiszen nem csak a gyerekeink, de még mi is ugyannyira élvezni fogjuk, mit akkor. Ha egy kicsit több az időnk, és persze a gesztenyénk is, akkor nem csak tenyérnyi méretű alkotásokat készíthetünk. A termések közül tökéletes őszi dísz válik a gabonakalászokból is. Ráadásul a jelentésük is igen pozitív, hiszen a termékenységet és a jólétet hirdetik. Koszorúba fonva, esetleg egy szárazcsokor kiegészítőjeként is tökéletesek lehetnek.


Az egyik legszebb dekor-lehetőség a csipkebogyó. Ha meg tudjuk állni, hogy megegyük ezt a finomságot, akkor élénk színével biztosan fel fogja dobni az egész lakást. Mivel a piros jellegzetesen az őszhöz kapcsolható szín, ezért bátran használhatjuk koszorúk csokrok kiegészítőjeként, de ekkor sem nyúlhatunk mellé, ha csak magában használjuk.


A dió, a mogyoró és a makk is kitűnő díszítő lehetőségeket rejt. Ezeket ugyanúgy felhasználhatjuk a kompozíciók létrehozásánál, de akkor is nagyon látványosak lehetnek, ha csak egy tálba szórjuk őket, és egy-két gyertyát állítunk melléjük. Ha nem vagyunk kibékülve a barna árnyalatokkal, akkor ragadjunk festéket, és kenjük át olyan színre, amilyenre csak szeretnénk.

 

Levelek

 

Ha őszi dekoráció, akkor levelek. Hiszen ez az az évszak, amikor a jellemzően zöld növényrészek sohasem látott színgazdagságot tárnak elénk. Az is igaz azonban, hogy a leszedett levelek idővel kiszáradnak, és törni, darabolódni kezdenek. Ezt elkerülendő két dolgot tehetünk: vagy nem nyúlunk hozzá a dekorációhoz, vagy úgy helyezzük, hogy magát a levelet ne kelljen megfogni. Egy nagyobb pohárba halmozzunk piros, sárga és barna leveleket úgy, hogy azok a pohár falán is legyenek, de ne vastagon! Ezután helyezzünk bele egy kisebb poharat, amibe kerüljön mécses. Amikor meggyújtjuk a kanócot, akkor nem csak a tetején élvezhetjük a fényt, hanem a leveleken átütve színes és hangulatos látványt is nyerünk. Ha azonban mégis a csokor, vagy a koszorú, esetleg asztaldísz mellett döntünk, a színes díszek tartósságát növelhetjük, ha lefújjuk őket hajlakkal.

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése

2021.április 04., vasárnap / 18:33

Profil módosítás - Visszajelzés


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia