szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Őszi fűszernövényszüret

Topor Erika, 2012. okt. 05.


Ahogy eljött az ősz, ideje leszüretelni a nyáron megtermett értékes fűszernövényeinket is. Hogyan és miként szüreteljük, tároljuk a fűszernövényeket, hogy kitartson egészen a következő tavaszig?

Őszi fűszernövényszüret

A fűszerkertben, dézsákban bármit megtermeszthetünk, mindent, amire szükségünk lehet a konyhában ételízesítők terén. Ilyenkor ősszel vesszük a metszőollót és gondosan leszüreteljük.
Ahhoz, hogy a legtisztább aromákat megőrizzük ne keverjük a különböző fűszereket egymással, még szüreteléskor sem. Vegyünk több kerámiatálkát és azokba tegyük a levágott hajtásokat.


A fásodó szárú fűszernövényeket a fajra jellemző módon metsszük csak meg, ne vágjuk túl kurtára a hajtásokat, nehogy télen visszafagyjanak.  A levendula, rozmaring, kakukkfű, bazsalikom, oregánó esetében a levélkéket szedegessük le a fás részekről és csak a friss leveleket, puha leveles hajtásokat tegyük el télire.
A lágyszárú fűszernövényeket bátran szárastul szüretelhetjük és száríthatjuk (metélőpetrezselyem, metélőhagyma, stb.).

 

Téli tartósítás, szárítás


A metélőpetrezselyemre szokás főleg, de a többi fűszernövényre is megoldást jelent ideig-óráig a hűtőszekrényben való tárolás. Nedves papírkéztörlőbe burkoljuk a friss hajtásokat, majd ezt a tegyük lezárható nejlonzacskóba. Akár 2-3 hétig frissen tartja a fűszernövényeinket ez a megoldás.


Ha hosszabb távon szeretnénk hűtve tárolni, akkor érdemes mélyhűtőbe tenni a külön zacskókba begyűjtött, megmosott fűszernövényhajtásokat, leveleket. Ez a mélyhűtős megoldás a chili paprikára is kiváló megoldás. A mélyhűtőben tárolt fűszernövényeket azonnal felhasználhatjuk szükség szerint: forró levesbe, húsra téve hamar felenged, az illataromák hamar kiszabadulnak.


Salátákba is tehetjük, illóolajaik itt is gyorsan kifejtik hatásukat.
A szárítás már nehezebb dolog. Ahhoz, hogy az aromákat ne veszítsék el, nem célszerű a tűzhely felett szárítani, mert ott hamar az olajos-zsíros gőzöktől rátapad a por, így károsodnak a bennük található aromák, illatanyagok is.
Olyan helyen szárítsuk a terményt, ahol viszonylag hamar károsodás nélkül megszárad. Ezt tehetjük előmelegített sütőben, kamrában, és egyéb száraz helyiségben.

 

Fűszerolajok


Akár a napraforgó olajat, akár az olíva olajat kedveljük, ízesíthetjük fűszernövényekkel, chilivel és egyéb ízesítőkkel. Vegyük egy szép olajosüveget (kaphatók kreatívboltokban, virágüzletekben, egyedi üvegműveseknél), helyezzük bele a megtisztított fűszernövényeket a kiválasztott receptek szerint, majd öntsük tele olajjal. Az íz pár hét alatt beérik és kiváló kulinária válik belőle. Salátákhoz, húsokhoz egyaránt tökéletes választás. Karácsonyi ajándéknak sem utolsó.

 

Kapcsolódó cikk:

Illatos fűszerkertek  
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!