szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Őszi teendők a kertben

Scheftsik Tamás, 2012. okt. 15.


Itt van az ősz, és szerencsére nem nagy locs-poccsal, és hideggel, hanem szép napsütéssel köszöntött ránk. Ez azért nagyon jó, mert ebben az évszakban bizony rengeteg munka vár ránk a kertben. Ha most elkezdjük, akkor a tavasz megérkezésével a növényeink gyorsan és erőteljesen fognak növekedni, és dús virágzással hálálják meg a gondoskodást.

Őszi teendők a kertben

Ültetés

Az ősz a tökéletes időpont arra, hogy a fás szárú növényeinket átültessük, vagy éppen telepítsük. Ez természetesen akkor is igaz, ha ez a kert földjébe tesszük, és akkor is, ha cserepes növényről van szó. Sokan ilyenkor nagyon belelkesednek, és megpróbálják a nagyobb fák alatti területet is beültetni, ezzel azonban két komoly gond is van: egyrészt a hatalmas növény alatti területet felásni nagyon kemény munka, ami a legtöbbször eredménnyel sem jár, másrész az ásással és csákányozással könnyen megsérthetjük a gyökereket is, ami a fa pusztulásához vezethet. Hogy ezt elkerüljük, csak kisebb gödröket készítsünk, és válogassunk össze olyan növényeket, melyek szeretik az árnyékot, és a gyökérzetük sem nő olyan nagyra, hogy zavarják egymást nagyobb szomszédjával. Erre tökéletesek lehetnek a broméliafélék, esetleg a z árnyékliliomok, hortenziák.

 

Metszés

 

Bizony, az ősz megérkezése azt is jelenti, hogy itt az ideje a nyurga bokrok, virágzó sövények és a gyümölcsök visszavágásának. Egyes esetekben ez nagyon drasztikus is lehet, máskor csak éppen egy keveset kell metszeni a növényről. Hogy miért fontos? A sövények és virágzó cserjék esetében esztétikai szempontból, ha elvégezzük a metszést, akkor a következő évben a növény dúsabb lesz, valamint a virágzás is intenzívebben jelentkezik. És persze az sem mindegy, hogy ilyenkor a tápanyagokat a virág visszahúzza a gyökereibe, így a téli fagyok nem tesznek benne kárt, míg ha azok a gallyakban és ágakban maradnak, és elfagynak, az a növény halálához vezethet.

 

Gyep

 

Az őszi időszak arra is alkalmas, hogy előkészítsük a gyepet a téli pihenőre. Ehhez mindenek előtt egy utolsó fűnyírásra lesz szükségünk, aminél azonban figyeljünk, hogy ne legyen túlságosan alacsonyra állítva a gép, nehogy elhaljon a szépen gondozott füvünk. Ezután a talaj szellőztetése is jót tehet, amit, ha nincsen hozzá célszerszámunk, akkor egy vasvillával is megtehetünk. Fontos, hogy a leveleket és a lenyírt füvet nem szabad a gyepen hagyni, mert az a rohadását, és foltos kipusztulását okozza, amit tavasszal szörnyülködve fogunk tudomásul venni. Lombseprű segítségével alaposan tisztítsuk meg az egész keret, és az összeszedett hulladékról is gondoskodjunk. Ez persze nem azt jelenti, hogy zsákokba kell halmozni, és kirakni a szemetesbe. Ezek az anyagok ugyanis tökéletesen komposztálhatóak, amivel nem csak környezetet tudjuk védeni, de rengeteg pénzt is spórolhatunk. Az így előállított föld ugyanis komoly tápanyagmennyiséggel bír, akár még a trágyázást is megoldhatjuk vele.

 

Tipp:

ha a gyep nem éppen mai darab, és már régóta műtrágyázzuk, az a talaj savasságán is meg fog mutatkozni. Ha azonban egy kevés meszet szétszórunk a füvön, az kissé édesíti a talajt, ami frissíti ezt a növényt.
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia