szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Őszi teendők a kertben - Videóval

Sulyok Józsefné, 2011. okt. 16.


A mediterrán növények pompás virágzatukkal egész nyáron díszítenek, de télire be kell hordanunk őket, mert elfagynak. A kérdés csak az, hogy hova.

Őszi teendők a kertben - Videóval

A teleltető helyiség kiválasztásánál legyünk figyelemmel arra, hogy a mediterrán növények fényigényesek. Ha lehet, minél világosabb szobába, garázsban vagy lépcsőházban, közel az ablakhoz helyezzük el őket. Fontos tudni, hogy különböző fajtájú növények téli optimális hőigénye más ás más. Ha rendelkezésünkre áll egy 12-14 fokos helyiség, az nagyjából mindegyiknek megfelel. Igény szerint a faltól és az ablaktól való távolsággal játszhatunk, amikor a nagyobb cserepeket, dézsákat elhelyezzük. A világosabb helyre a golgotavirág, a leghűvösebb területre az angyaltrombita kerüljön.

 

Szeptember közepén, de október elején mindenképpen tegyük védett, zárt helyre az egzotikus növényeinket. Figyelni kell a hőmérséklet alakulását. Ha tartósan hidegebb van 7-8 foknál, elsősorban éjszaka, de akár nappal is, akkor ne halogassuk tovább a behordást. Ilyen körülmények között minden növény nedvkeringése vészesen lelassul. A délszaki fajták számára viszont szabályos hideg-stresszt okoz a hirtelen lehűlés. Olyan mértékben csökken az anyagcseréjük, hogy száradásos tünetek jelentkezése mellett tartószerkezetük és szövetállományuk is roncsolódik. Egy-egy hirtelen bekövetkező hideg éjszakát kisebb-nagyobb felületi romlással még kiheverhet a leander, a murvafürt, a narancs és a citrom. A golgotavirág, az angyaltrombita és a hibiszkusz viszont már határeset.

 

A tél ugyan pihenésre szolgál, de egyben igen megterhelő a növények számára. Megfelelő kondíció kell ahhoz, hogy egészségben vészeljék át, ezért tavasztól kezdve mindent el kell követnünk, hogy a növényeink megerősödjenek, legyen elég tartalékuk a hűvös, sötét hónapokra. Mivel a leander és társai számára a napfény létszükséglet, amint lehet, ki kell tennünk őket a szabadba, de csak akkor, ha éjszaka már nincs 8-10 foknál hidegebb. 
 

Ha nyáron nem kap kellő mennyiségű tápanyagot a növény, télen nagyobb lehet a fagykár, illetve az esély arra, hogy elpusztul. A tápoldatozás fő szezonja a nyár, olyankor 1-2 hetente aktuális, míg télen 3-4 hetente egy alkalommal elégséges. Dézsás növény kategórián belül létezik kimondottan citrusok, illetve virágzó dísznövények számára kifejlesztett táp. Ezek hozzáférhetők műtrágya-granulátum, táprúd, és speciális tápoldat formájában.

 

Ősszel gyakran szembesülünk azzal, hogy a növények igen nagyot nőttek a nyáron. Ennek ellenére csak annyira vágjuk vissza őket, hogy téli helyükre beférjenek. Az erős metszés azért nem célszerű, mert hatására a növény hajtani kezd, ez pedig télen nem kívánatos.
 

A visszametszés tilalma nem érinti az angyaltrombitát, azt jobb minél erőteljesebben visszavágni. Felkopaszodó ágai amúgy is ingerelnek erre. Vigyázzunk viszont vele, a nedve mérgező!

 

 

 

Behordás előtt még akkor is célszerű lepermetezni a növényeket, ha tünetmentesek. A pajzstetvek és tetvek elleni védekezés ugyanis megakadályozza, hogy az esetleg beteg növényekről az egészségesekre terjedjenek át a kártevők vagy a kórokozók. Zárt, állott levegőjű pincében egyetlen beteg növény megfertőzheti az összes többit!

 

A téli öntözés kulcsfontosságú, ugyanakkor legjobb, ha igencsak mérsékeljük. Semmi sem rosszabb, mint a túlöntözés, talán csak a fagy. Túl nedves közegben a hibiszkuszok ás a golgoták gyökerei könnyen berothadnak, s ez a növény pusztulásához vezet. A leander sem kíván sok nedvességet, de a murvafürt, csak akkor virágzik igazán szépen, ha február-márciusban hetekig sanyargatjuk, vagyis egyáltalán nem öntözzük.


A túl sok öntözővíz, pláne túl meleg helyiségben tartott növények esetében, csak bajt okoz. Eleinte örül az ember, hogy még ilyenkor is hajtanak a nyári szépségek, biztos jól érzik magukat. Hát nem! Ilyen körülmények között a növények gyenge és nyurga hajtásokat hoznak, melyekre azonnal rátelepszenek a tetvek, ezek a vesszők hamarosan a formájukat is elvesztik. Tavaszi metszéssel korrigálhatunk ugyan, ám ha a növény túl nagyarányú csonkításra szorul, az később mindenképpen visszaveti fejlődésében, virágzásában.
Általában igaz, hogy akkor öntözzünk, amikor a növény földje már átszáradt. A hibiszkuszokat és a golgotákat kivéve az sem baj, ha a növény kissé lelankad.

 

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!