szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Őszi virágözön a balkonon - Videóval

Sulyok Józsefné, 2011. okt. 06.


A hideg beálltával már nem járunk ki naponta a balkonra, a teraszra, már nem úgy szerves része otthonunknak a kinti tér, mint nyáron. Az ablakon kinézve azonban első pillantásunk továbbra is oda esek, bizony jó érzés, ha kiszáradt egynyári helyett szépen rendben tartott, netán virágzó idénynövényeket látunk ott.

Őszi virágözön a balkonon - Videóval

A balkonládák kiélt földjét cseréljük frissre, ez azért is fontos, mert télen nem tápoldatozzuk. A tuják, a hangafélék és a törpefenyők a savanyú talajt kedvelik, erre ügyeljünk, a többi palánta nem kényes. A locsolást az időjárásnak megfelelően végezzük. Ebben az időszakban sok a csapadék, de azt nem árt bekalkulálni, hogy a hidegnek szárító hatása is van. A déli fekvésű teraszok balkonládái pedig verőfényes napokon különösen gyorsan kiszáradnak.

 

Hanga vagy erikafélék

 

Meglepő, de a törpecserje Magyarországon a természetben is megtalálható, a köves Balaton-felvidéken egyenesen honos. Különlegessége, hogy a hideg hónapokban bomlik virágba így lila, rózsaszín vagy éppen fehér színeivel még a legkeményebb fagyban is díszít, mínusz- 8-10 fokon is megtartva színmélységét. A hanga tőzeges-savanykás talajt kedveli, lehetőleg ilyenbe ültessük. Jó hír, hogy amikor enyhül az idő, újra virágozhat. Viszonylag nagy helyigényű, így ládánként elég két tövet ültetni.
Nem igényel sok locsolást. Legjobb, ha időjárásnak megfelelően, nagyjából kéthetente öntözzük összegyűjtött esővízzel, a téli napokon hólével.

 

Árvácska

 

Hálás virág, a hidegebb éjszakákat, akár a mínusz 2-3 fokot is kibírja. Tőzeg alapú, laza termőföldben érzi jól magát. Ültethetjük kaspóba, virágládába vagy dézsába, de fontos, hogy az edényt olyan helyre tegyük, ahol az árvácska megfelelő mennyiségű napfényhez jut. Nem igényel sok vizet, de ne hagyjuk, hogy a földje kiszáradjon. Ládáját érdemes ültetés után kaviccsal vagy hánccsal beszórni.
Az árvácskás ládákat nagy hidegben takarjuk fenyő és tűztövis-ágakkal, melyek egyrészt megvédik a virágokat a fagytól, másrészt díszítésül szolgálnak. Ha nem jutunk hozzá ágakhoz, húzzuk a ládákat közel a falhoz, hogy a kiszivárgó benti meleg védje a virágokat.

 

Díszkáposzta

 

Igen mutatós és ráadásul hasznos teraszdísz. Rózsaszín, sötétlila, fehér és bordó változata egyaránt jól bírja a fagyot, így ezek májusig is viríthatnak az ablak előtt. Sokan nem gondolják, de levelei akárcsak a normál káposztái, ehetőek, és gazdagabbak B1-, B2 –és C-vitaminban. A virágládában egymástól 20-25 cm-re ültessük a töveket egymástól. A túl nedves közegre sajnos kényes, penészedésre, rothadásra hajlamos, egyébként strapabíró növény. Félárnyékot és a napot is jól tűri, a tápanyagban dús talajt pedig szép levelekkel hálálja meg.

Nagy esőzések után óvatosan billentsük meg a balkonládát, és öntsük ki belőle a felesleges vizet. A káposztaleveleket pöckölgessük meg, hogy közülük is kigördüljenek a bent rekedt cseppek.

 

 

 

Kecskerágó

 

Mivel örökzöld, mindenképpen feldobja a balkonládát, főleg, ha töveit virágos növényekkel vegyesen helyezzük el. Igazán csak tápdús talajon érzi jól magát. Ha ilyenbe ültetjük, meghálálja figyelmességünket: fényes leveleivel a hó alól kibukkanva is megkapóan díszít. Számos különböző levélmintázatú fajtája ismert. Fejlett példányai télen narancsos-pirosas termést is hoznak, s ezzel vidám hangulatot csempéznek a téli szürkeségbe.

Balkonládába mindig törpenövésű kecskerágót válasszunk. Játékosabb lesz az összhang, ha a sárgával illetve a fehérrel cirádázott levelű változatokat felváltva ültetjük.

 

 

 

Krizantém

 

A krizantém az ősz egyik legkedveltebb virága, mivel változatos színeiből mindenki megtalálhatja a kedvencét. A fehértől a liláig, a sárgától a rozsdabarnáig számos árnyalatban találkozhatunk vele. Plusz 3-4 fokig szabadban is tartható. Rosszul tűri a sok vizet, de megszenvedi azt is, ha a talaj teljesen kiszárad. Ha földjén zöldes zuzmós, mohás, algás felület képződik, egy darabig ne is locsoljuk. Kedveli a napfényt és a laza talajt, de cserépbe tartva ne tegyük ki közvetlenül a napsugaraknak. Az elszáradt virágokat csípjük le, hogy helyet adjunk az új bimbóknak.

Ha az első komolyabb hidegek előtt a krizantém ládáit fagymentes, de világos helyre menekítjük, könnyen áttelel a növény, és jövő ősszel újra viríthat teraszunkon.

 

Kapcsolódó cikk:

Migrénűző őszi margitvirág

A selyemmályva


 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia