szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Oszlopok a házban

Scheftsik Tamás, 2013. febr. 06.


Manapság nagyon nagy divat az egyterű lakás, vagy a hatalmas, falak nélküli egységszoba. Ezek a területek nagyon is impozánsak, ám sokszor előfordul, hogy statikailag nem a legtökéletesebbek. Éppen ezért kell egy kis alátámasztás. Ez az a pont, amikor a tulajdonos felhördül, mert megérti, hogy a lakását vagy a kedvenc szobáját egy oszlop fogja elcsúfítani. Pedig nem kell feltétlenül, hogy az a bizonyos oszlop ronda legyen

Oszlopok a házban

Milyet?

 

Első körben érdemes azt végiggondolni, hogy milyen stílusú szobát szeretnénk kialakítani. Ez azért fontos, mert miután a helyére került, nehezebben variálunk egy oszlopot, mint egy egész lakást. Tehát az első és legfontosabb, hogy eldöntsük, milyen is legyen. Már az anyagának kiválasztása sem a legegyszerűbb. Hiszen választási lehetőségünk van, még akkor is, ha az építésvezető ragaszkodik a betonhoz. Burkolhatjuk, vagy egyszerűen festhetjük is, ahogyan nekünk tetszik.

 

Görögös

 

Biztosan sokaknak rémlik még történelem és művészettörténet órákról az ókori Ion, vagy éppen a Dór oszlopok. Ezeket mi is elkészíthetjük, bár az egyszerűség kedvéért inkább használjunk gipszet. Az oszlop fejét óvatosan faragjuk ki, vagy bízzuk szakemberre, a törzsével azonban már sokkal könnyebb a helyzet. Ha szeretnénk, akkor egyszerű mintákkal is díszíthetjük, de akkor is mutatós, ha sima marad. Az igazi megszállottak azonban, egy jó szakember segítségével, akár domborművet is készíttethetnek az oszlopra, amivel igazán a szoba díszévé tehetik azt.

 

Kínai

 

Azok a csodálatos sárkány, lótuszvirág és gém faragások, amik egy kínai oszlopot díszíthetnek, megjelenhetnek a mi nappalinkban is. Persze ehhez nagyon speciális környezet kell, de azt el kell ismerni, hogy egy cseppet sem lesz szokványos a dolog, és fantasztikusan fog mutatni.

 

Kopjafa

 

Ha egy kicsit inkább tradicionálisra szeretnénk venni a figurát, akkor alkothatunk egy hatalmas, faragott kopjafát is, ami szintén elképesztően hatásos lehet.

 

Kevésbé extrém

 

Persze az egyedi lehetőségek mellett azért nem árt tudni, hogy akkor is nagyon mutatós lesz az oszlopunk, ha egyszerűen lambériával fedjük be. Ha ehhez sincs kedvünk, akkor végigtekerhetünk rajta hajókötelet, vagy vastagabb spárgát is. Bár elég munkás a kivitelezése, de olyan hatást érhetünk el, mintha rattan oszlopunk lenne. Az is remek megoldás, ha a kíváncsi tekintetek elől pasztell árnyalatú, kellemes szövetekkel takarjuk a felületet. Itta színeket is lehet kombinálni, és más dolgunk nincs is, csak megfelelően rögzíteni.

 

A kertek szerelmeseinek jó hír, hogy egy ilyen oszlop fantasztikus lehetőségeket rejt magában. Ha ügyesen teszünk rá kapaszkodókat, akkor akár a teljes felületet is befuttathatjuk egy nekünk tetsző növénnyel. Egy illatozó, hófehér jázmin-ruhába öltözött oszlopnál pedig kevés szebb látvány van.


A másik lehetőség, hogy élővé tegyük, ha mesterember segítségét kérjük. Gipsz segítségével alkothat nekünk egy olyan oszlopot, ami megszólalásig hasonlít egy élő fára. Itt sem kell lemondanunk a futtatott virág lehetőségéről, de alapvetően nem baj, ha egy kis része látható marad annak, amit elsőre a ház legcsúnyább részének hittünk.
 

Kapcsolódó cikk:

Goth stílus a lakberendezésben

Népi stílus
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!