szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Otthon is készülhet? Gyönyörű csillár

Scheftsik Tamás, 2014. máj. 05.


A csillár a szoba egyik leg meghatározóbb dísze lehet, ha szeretnénk. Ehhez azonban a legtöbb esetben igen erősen a zsebünkbe kell nyúlni, mert nem éppen olcsó darabok keringenek a piacon. A másik lehetőség, ha megpróbálkozunk vele mi magunk, így egyedi, és szívünkhöz közel álló csillárral gazdagodhatunk

Otthon is készülhet? Gyönyörű csillár
Kép: www.switcheroom.com

Alapok

Ahhoz, hogy tényleg mutatós csillárt alkothassunk, ne csak egy futottak még kategóriásat, ahhoz bizony szükségünk lesz egy megfelelő alapra. Ennél arra kell figyelni, hogy a formája megfelelő legyen, vagyis valami olyasmit hozhassunk össze belőle, ami csillárra hajaz. Erre a legjobbak a kerek formák, így pedig a háztartásban fellelhető tárgyak köre leszűkül.

Tökéletesen megfelel a célnak egy olyan, függesztett drót virágtartó, amire már nincsen szükségünk. Ennek alapja öblös is, kerek is, ami nekünk tökéletes. Hogy a csillárnak meglegyenek a „szintjei” a láncot, amire fel van lógatva a tartó a közepénél egy vastagabb dróttal rögzítsük kör pormában. Ezután már jöhet a díszítés. Ehhez az egyik legegyszerűbb megoldás az, ha a karácsonyi gyöngy girlandot használjuk fel. Egy szállal kezdjük a műveletet. A tetejétől lógassuk le a szálat. Majd az első körnél egy erős ragasztóval fogassunk meg egy gyöngyöt. Az alsó körnél ugyanígy (az a virágtartó pereme), majd a gyöngyöt a csillárunk aljára is ragasszuk fel a gyöngyöt.

Itt csípjük el a láncot, és ismételjük a lógatós - ragasztós – csípős folyamatot, amíg elégedettek nem leszünk a külalakkal. Ha az így kapott csillár nem elég sűrű, akkor kezdhetünk fűzni. Ehhez kelleni fog egy nagyobb adag gyöngy, illetve damil. Érdemes nagy gyöngyöket használni, mert akkor lesz látványos az eredmény. A damil egyik végét a szerkezet tetejéhez kötjük, felfűzünk rá gyöngyöket, és az első karikához rögzítjük. Ezt ismételjük, amíg körbeérünk. Az első karika után a második következik, szintén fűzött gyöngyökkel, majd a második után a szerkezet alja. A karikákat pedig ragasztott gyöngyökkel, kavicsokkal díszíthetjük.

Egy másik nagyon jó alap a kiszuperált ventilátor rács. Ez hivatott megakadályozni, hogy a lapátok kárt tegyenek az emberekben, de ha már az eszköz nem működik megfelelően, akkor ez is a kukában végzi. Pedig tökéletes alapanyag lehet egy egyedi csillárhoz, amit ráadásul variálhatunk is kedvünk szerint.

Az egyik lehetőségünk, hogy nemes egyszerűséggel vékonyabb vagy vastagabb fonalat használunk. A keret legszélére, kellően sűrűn kössünk ugyan akkora szálakat. Ezután egy körrel beljebb ismételjük meg, de itt kétszer olyan hosszú szálakkal dolgozzunk. A legbelső körben használjuk a leghosszabb szálakat. A kerethez rögzítsünk három oldalról erős szalagot, esetleg láncot, mert ezzel lehet majd fellógatni.

Ha a fonalas megoldás nem a kedvencünk, akkor is vannak lehetőségeink. Gyakorlatilag bármit használhatunk a kerethez, amit szépen, szimmetrikusan le tudunk lógatni róla. Ezek lehetnek kerek papírdíszek is, melyeket madzagra ragasztgatunk, majd a fonalhoz hasonlóan a madzagot kötözgetjük. De akár csigákkal, gyöngysorokkal, kifúrt kanalakkal, de cd-kkel is dolgozhatunk.

Ha nem kerek

Abban az esetben, ha nem akarunk ennyit vesződni egy csillárral, nincs más dolgunk, mint feltúrni a lakást egy olyan, impozáns tárgyért, amit el tudunk képzelni a plafonon, és az égő is érvényesül benne. Erre talán a legalkalmasabb egy kupolás madárkalitka. Alapos tisztítás, esetleg festés után már nincs is más dolgunk, mint a plafonon rögzíteni, és kész.

Fontos!

A csillárokat mindig úgy alakítsuk ki, hogy az égőknek legyen elegendő helye. Ellenkező esetben meggyújthatják a művet, ami akár katasztrófával is végződhet. Az is jó, ha kizárólag ledes égőket használunk, hiszen ezek nem forrósodnak fel annyira, ám a távolság megtartása itt is fontos.
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!