szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Otthoni munka: kényelem vs. teljesítmény

Scheftsik Tamás, 2012. szept. 27.


 Az otthon végzett munka nagyon is jó dolog. Egyrészt nem szennyezzük a környezetet plusz irodákkal és a napi rutinnal, hogy a munkahelyünkre pöfögünk. Másrészt sokkal kényelmesebb, hiszen otthonról csinálhatunk meg mindent, a gyerekekkel is több időt tölthetünk, és a háztartásra is jobban oda tudunk figyelni, hiszen nem kell még az utazási időt is hozzáadni a munkaidőhöz. Persze sok esetben ez nem ennyire idilli. Azok számára, akik az otthoni munkával találkoznak, kell egy kis idő, és egy-két hiba, mire belerázódnak abba, hogyan is megy ez.

Otthoni munka: kényelem vs. teljesítmény

Munkahely otthon

 

Munkaidő az egyik alapvető szükséglet, hogy tudjuk, ameddig az tart, akkor dolgozni kell. Ez egyszerűen hangzik, de nehezebb, mint hinnénk. Hiszen nem ártana összepakolni a konyhában, az ebédet is meg lehetne csinálni, és persze néha egy jó sorozat is megy a tévében. Ha azonban elcsábulunk, akkor komoly időhiánnyal leszünk kénytelen szembenézni. Ennek egyik legjobb ellenszere, ha kialakítunk egy munkakörnyezetet. Ehhez tökéletes egy külön szoba, de az is jó, ha egyszerűen használunk egy olyan sarkot, ahol a munkánkhoz kellő összes feltétel adott. Meglepő, de nagyon nagy szerepe van az otthoni munkavégzés eredményességében annak, hogy mennyire tudunk ráhangolódni a tevékenységünkre. A munkaterület lehetőleg úgy legyen kialakítva, hogy képesek legyünk a lehető legteljesebb mértékben kizárni a konyha, nappali és a tévé jelentette kísértéseket. A hangulat megteremtéséhez sokszor az is hozzátartozik, hogy nem állunk neki pizsamában dolgozni, hanem igen is felöltözünk, mintha nem otthon lennénk. Nem kell ragaszkodni az öltöny-nyakkendő, vagy kosztüm-körömcipő kombókhoz, de az fontos, hogy tudjuk, most dolgozni öltöztünk fel.

 

Csak kényelmesen

 

A másik nagy „veszélyforrása” az otthoni munkának az, ha nagyon kényelembe helyezzük magunkat. Ez két okból is aggályos. Egyrészt, ha a fotelban, vagy a kanapén ülve végezzük a feladatainkat, előbb vagy utóbb elfáradunk, és hátradőlünk. A puha párnák ölelésében pedig gyorsan ránk talál az álom, ami egy határidős munka esetében maga a katasztrófa. A másik komoly gond nem más, mint a nem megfelelő tartás. A görnyedt hát, a felrakott lábak, és a „túlzott” kényelem nem segíti elő sem a munkát, sem a megfelelő vérkeringést, így fáradtak, elgyötörtek, és persze lemaradottak leszünk. Lehetőleg íróasztal mellett dolgozzunk, hiszen ez a környezet és póz alkalmas arra, hogy igazán produktívak lehessünk. Ez természetesen igaz a gyerekekre is, hiába szeretnek jobban a fotelben ülve házi feladatot írni.

 

Határolás

 

Hogy megkönnyíthessük a saját dolgunkat, a legegyszerűbb határolás is segíthet. Ha a munkakuckót le tudjuk választani a szoba többi részétől, ezzel elérhetjük azt is, hogy a családunk is megértse, mi most dolgozunk. Az otthoni munka ugyanis nem csak minket érint, hanem a családunkat is, és ahhoz, hogy valóban eredményesek lehessünk, az ő segítségük is kelleni fog. Ezt könnyítheti meg, ha vizuálisan is leválasztjuk a teret, hiszen például egy gyerek számára egy kicsit fura az a helyzet, hogy anya vagy apa előtte ül egy asztalnál, mégsem tud vele foglalkozni, nem beszél hozzá, és nem rá figyel. A határolással ezeket a gondokat csírájában fojthatjuk el, és a saját dolgunk is könnyebb lehet, hiszen a koncentrációnkat nem zavarja annyi minden, mint a rögtönzött falak nélkül.

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia