szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Óvakodjunk a mérgező növényektől

Sulyok Józsefné, 2016. ápr. 15.


A sziki üröm és más ürömfajok mellett, a tárkony is sok veszélyt rejt.

Óvakodjunk a mérgező növényektől

A szikli üröm évelő növény, gyökértörzse elfásodó és dúsan elágazó.

Szára 40-50 cm magas, fehéres-szürke, molyhos, ezüstösen szőrös. Az alsó levelek szárnyasak, a felsők egyszerűek, osztatlanok. Virágzatuk fészek, az apró hímnős virágok nagy számban jelennek meg, és dús, bugás fürtben nyílnak augusztustól októberig, termése tok.

Szikes, agyagos, sós homokos talajon terem. Megtalálható az Erdélyi medence és az Alföld egyes részein, valamint a Körösök vidékén.

Más ürömfajok hatóanyag, hatás és felhasználás szempontjából eltérne a sziki ürömtől.

A fehér üröm illatos cserjéje, illóolajat és aromás keserűanyagokat tartalmaz. Ürmösbor, illetve vermut készítésére használják fel. Keserűanyag-kivonata kis adagban étvágygerjesztő.

A fekete üröm vadon előforduló gyomnövény, illóolajában mérgező tujont is tartalmaz, mely nagyobb adagban vese, idegrendszeri bántalmakat okoz. A keserűanyag-tartalom tejben kiválasztódik.

A tárkony kellemes fűszernövény, de nagy adagban  kellemetlen mellékhatásokat okozhatnak keserűanyagai és illóolajai. Vizes kivonatban a tujon nem oldódik ki, alkoholos kivonatai veszélyesebbek.

Hatóanyagai: a növény hajtásai, virágrügyei és termései szantonint tartalmaznak, amely erős hatású szer, helyileg nyálkahártya-irritációt okoz. Felszívódva az idegrendszerre hat, izgatja, nyugtalanságot vált ki, bénulást is előidézhet. Jellemző az érzékszervekre kifejtett hatása: hallási, látási, ízlelési, szaglási zavarokat okoz. Mérgező hatását a növény szárítás után is megtartja.

A szantonint a humángyógyászat hosszú időn keresztül használta féregűzőként. Mellékhatásai és mérgező hatása miatt a modern gyógyászatból kiszorult.

Melyek a mérgezés tünetei?

Nagy mennyiségű virágrügy vagy hajtás elfogyasztása után fellépő első mérgezési tünetek: szédülés, fejfájás, pupillatágulás, „sárgalátás”. Kezdetben a tárgyak kékes-ibolya színben látszanak, később sárgában. Néha a beteg teljesen elveszíti színérzékelő képességét.

Gyomor és béltünetek követhetik az előzőeket: hasmenés, hányás, sárgaság, fehérje és vérvizelés. Súlyos esetben izomrángás, rángógörcsrohamok jelentkezhetnek, a test hőmérséklete csökken, légző és keringési központ lebénul.

Kapcsolódó cikk: A tavasz nem minden hagymásnak a hónapja

 

 




Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!