szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Padlizsán, amely nyersen tilos

Sulyok Józsefné, 2015. aug. 31.


Nemcsak a legismertebb sötét héjú, hosszúkás változatú padlizsán érik most hanem szedésre érett a világos héjú vagy a gömbölyű termésű fajták is. 

Padlizsán, amely nyersen tilos

A modern fajták majdnem teljesen keserű anyag-mentesek, és kevés magot tartalmaznak.

Az érettség felismerése némi tapasztalatot igényel. A padlizsán vagy tojásgyümölcs július-augusztusban kezd beérni, amikor már nem teljesen kemény, és a héja kissé benyomható. A leszedett gyümölcsnek nem szabad zöldes színe legyen, különben túl sok enyhén mérgező szolanint tartalmaz. A magok lehetnek fehérek vagy zöldesek.

A túlérett gyümölcs magja barna, a húsa puha és vattaszerű, a héj elvesztette csillogását.

Szeptember közepéig folyamatosan érnek be az új gyümölcsök. Ollóval vagy késsel vágjuk le, mert ha leszakítjuk, a növény hajtása könnyen letörhet. Mivel még az új fajtáknál is tüskések a csészelevelek és a gyümölcsszár, a szedéshez használjunk kesztyűt.

Fontos, hogy a padlizsánt soha ne fogyasszuk nyersen, mert a benne lévő szolanin gyomor és bélbántalmakat okozhat.

A csilipaprika gazdagítja az étlapot

A zamatos csilipaprikák augusztus vége és október között érnek. A gyümölcs színéről jól felismerhető az alkalmas szedési időpont. Bár a zöld ’pepperoni’ mindig éretlen, már jó íze van. Éretlen állapotban tömörnek tűnik, nyomásra nem enged, mivel tele van szövetekkel, és éretlen magvakkal.

Egyes fajtáknál, mint pl. a ’Starflame’, a sárga gyümölcs már teljesen érett, másoknál, mint pl. a ’Tabasco’, meg kell várni, hogy a héj csillogó sötétpirosra színeződjön.

Szedéskor  a paprikát késsel vágjuk le a szárról. Ajánlott azonnal elfogyasztani, mivel a csilipaprikánál nincs utóérés, mint a paradicsomnál.

Kapcsolódó cikk: Sietős, dézsás növények átültetése

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!