Padlizsán vagy tojásgyümölcs
Sulyok Józsefné, 2011. aug. 22.
Keletkezési helye Dél-Ázsiában, Kelet-India vidékén keresendő. Ázsia és Afrika trópusi növényéből, a Solanum indicumból alakult ki. E vadon előforduló burgonyaféle bogyója apró és a növény tövisekkel borított.

A tojásgyümölcsön tövisek csak elvétve fordulnak elő és bogyója is jelentősen megnagyobbodott. Indiában és Kína egyes helyein ma is nagy alakgazdagságban fordul elő. Innen került a Földközi-tenger Európa partvidékére, majd Afrika és végül Amerikába. Jelenleg legnagyobb termesztési körzete a Balkán, Appennini és Pireneusi-félszigeten található. Mérsékelt égövön, így hazánkban is csak elszórtan, kis területen ismerik és termesztik. Magyarul padlizsánnak és törökparadicsomnak is nevezik.
A tojásgyümölcs vagy padlizsán egynyári, fásodó szárú növény. Főgyökere kiültetés után általában befejezi növekedését, szerepét a mellékgyökerek veszik át. A gyökérzet hosszanti növekedése eléggé gyors.
Mereven felálló, a fokozatosan fásuló szára 40-80 cm magasságot is elérheti. A levelek szórt állásban helyezkednek el, ép szélűek, esetleg enyhén öblösen fogasak. Felületük csillogósan molyhosak, elszórtan tüskék is előfordulhatnak.
A virágok a levelekkel átellenesen találhatók. A felső állású magházból 10-20 cm hosszú bogyótermés fejlődik. A tojásdad-hosszúkás bogyók színe fehér, sárga vagy ibolya. Magjai sárgásbarna, 2-4 mm átmérőjűek, lencse alakúak. Az Európába először behozott fajta termése sárga húsú és tojásdad alakú volt.
Egyike a leghőigényesebb növényeinknek, a magok 15 C-fok alatt alig csíráznak. Optimális fejlődéshez 25-30 C-fokra van szükség. A hűvös időt rendkívül rosszul viseli. Hosszú tenyészideje (6 hónap) alatt végig magas hőmérsékletet igényel, ezért csak későn, május vége felé ültethető ki. Fényigénye szintén nagy, szereti a tűző napot. Jelentős mennyiségű vizet igényel növekedése folyamán. A paprikához hasonlóan, kielégítő hozam csak öntözéssel várható. Hosszabb szárazság hatására a virágait elhullatja.
Nagy terméshozam mélyrétegű, humuszban gazdag, laza szerkezetű, kisség lúgos talajon érhető el. Hosszú tenyészideje alatt sok tápanyagot von ki a talajból, amit pótolni kell.
Elhelyezésénél vegyük figyelembe, hogy a burgonyabogár igen kedveli, ezért burgonyatábla közelébe ne ültessük. Szaporítása a növény hosszú tenyészideje miatt csak palántáról biztonságos. Tápkockás palántával eredményesebben és gyorsabban szaporítható, mint szálas palántáról. Május végi kiültetést számolva a magokat március közepén vetjük. A palántanevelés folyamán végig lássuk el vízzel. Erős gyökérzete miatt nagyméretű tápkockát, vagy cserepet használjunk. Kiültetés előtt fokozatosan szoktassuk a külső levegőhöz. A fagyok elmúlásával megkezdhetjük a kiültetést, jól öntözzük be a töveket. Évközi munkái nagyjából megegyeznek a paprikáéval. A bogyókat teljesen kifejlődve szedjük le. Ebben az állapotban a bogyó még kemény, a magvak éretlenek, de már jól láthatók. A túlérett termés, amelyben a magok is érettek, rágóssá, keserűvé válik. A fagyokig tövenként 4-6 bogyóra lehet számítani.
A tojásgyümölcs egyik legfontosabb tulajdonsága számunkra, hogy értékes tápanyagokat tartalmaz. A fehérjén, a cukron és a vitaminokon kívül jelentős az ásványi anyag- és a rosttartalma. Vitaminok közül az A- és C-vitamin tartalmát érdemes említeni. A mediterrán országokban és a trópusokon rendkívül kedvelt élelmiszernövény. Elkészítési lehetősége sokféle: lehet rántani, pirítani, jó saláta-alapanyag, készíthető pörköltnek, rakva, töltve.
Tipp! Receptek
Tojásgyümölcsleves
Hozzávalók: 40-50 dk tojásgyümölcs, 1 fej vöröshagyma, zeller, fűszerek, tejföl.
Apróra vágjuk a tojásgyümölcsöt és a felszeletelt hagymával együtt vízben megfőzzük. Ízlés szerin fűszerezzük, és tejföllel behabarjuk. Azonnal tálalható.
Töltött tojásgyümölcs
Hozzávalók: 2 tojásgyümölcs, 1 doboz májkrém, 1 tojás, 10 dkg sajt, 1 csokor petrezselyemzöld, majoránna, só, 1 fej hagyma, 1 dl paradicsomlé, 1 dl tejszín.
A tojásgyümölcsöt sütőben megsütjük. ezután meghámozzuk és kivájjuk a közepét. A kivájt rész összekeverjük a májkrémmel, a nyers tojással, az apróra vágott petrezselyemmel, és a reszelt sajt felével. Fűszerezzük sóval, majoránnával, reszelt hagymával. Ezt a tölteléket beletöltjük a tojásgyümölcsbe, az egészet leöntjük tejszínnel és a paradicsomlevével, majd megszórjuk reszelt sajttal. Sütőben megsütjük. Természetesen finomabb, ha a májkrém helyett pörköltnek elkészített darált-hússal készítjük el.
Kapcsolódó cikk:
Padlizsán, a szerelem almája
Vetési ABC
Facebook Twitter GoogleStartlap
2021.február 12., péntek / 12:08