Padlizsánkrém paprikában
Sulyok Józsefné, 2010. nov. 25.
Hozzávalók: 2 db közepes padlizsán, só, bors, kis csokor petrezselyem zöldje, 1 fej hagyma, ½ citrom leve, 1 dl olaj, 2 db piros húsú kaliforniai vagy paradicsom paprika.
A padlizsánokat megmossuk, kettévágjuk, húsukat bekockázzuk. 1 órára besózzuk, hogy a kesernyés levüket kidobja. Ezután leöblítjük, és jól kinyomkodjuk, majd vágott felületükkel lefelé alufóliával bélelt tepsibe tesszük és előmelegített sütőben puhára sütjük. Hagyjuk langyosra hűlni, majd evőkanállal kivájjuk a héjából a padlizsánhúst és hagyjuk egészen kihűlni.
A petrezselymet megmossuk, levelét lecsipegjük. A hagymát megtisztítjuk, nagyjából felaprózzuk, majd a petrezselyemmel együtt egy keverőtálba szedett padlizsánhoz adjuk, és botmixerrel az egészet péppé turmixoljuk.1/2 kk. sóval, frissen őrölt borssal és az átszűrt citromlé felével ízesítjük.
Eleinte cseppenként, mintha majonézt készítenénk, aztán vékony sugárban beledolgozzuk az olajat, végül a maradék citromlét, és habosra-levegősre felverjük.
Végül megmossuk a paprikákat, kalapjukat levágjuk, belsejükből kiszedjük a magokat, ereket és megtöltjük a padlizsánkrémmel. Friss vagy pirított kifli-karikákat, hasábokra vágott, ropogós zöldségeket kínálunk hozzá.
Tippek:
- Olaj helyett 2-3 evőkanál majonézzel is lazíthatjuk a padlizsánpépet.
- A kész krémhez 1-2 gerezd áttört fokhagymát, kevés csípős paprikát
vagy paprikakrémet, 1 ek halványra pirított szezámmagot vagy durvára vágott
diót is adhatunk.
Jó étvágyat!
Kapcsolódó cikk:
Padlizsános csirkecomb római tálban
Facebook Twitter GoogleStartlap
2022.augusztus 08., hétfő / 14:23