szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Padlók műanyagból

Sulyok Timea, 2010. szept. 07.


A legtöbben jól ismerik a PVC–padlókat, melyek a 70-es, 80-as évek lakberendezésének elválaszthatatlan kellékei voltak. Ma már azonban e téren is óriási fejlődés ment végbe, mind a műanyag padlók esztétikája, mind pedig az anyagok minősége terén. Napjainkban ismét reneszánszát éli a PVC burkolat, hiszen viszonylag olcsó, és lerakása sem bonyolult.

Padlók műanyagból

Elsődleges a műanyag burkolat lefektetése előtt, az aljzat kiegyenlítése. Ez az aljzat általában beton, de ma már a járólapra, fapadlóra is kerülhet PVC borítás. Ha azonban az aljzatot különböző egyenetlenségek tarkítják, a rásimuló, vékony, rugalmas PVC a kiemelkedések helyén gyorsan kopik, s a padlót rövid időn belül ki kell cserélnünk.

 

A kereskedelemben kapható korszerű, aljzatkiegyenlítőkkel, kötőhidakkal ez a probléma gyorsan és egyszerűen kiküszöbölhető. Ezen anyagokhoz általában csak víz hozzáadása szükséges, majd csomómentesre kikeverve csak fel kell vinni az egyenetlen felületre. Az anyag önterülő és gyorsan köt, tehát a kiegyenlítés könnyen elvégezhető.

 

Ügyelnünk kell arra is, hogy a PVC - mint azt fentiekben már írtuk - meglehetősen vékony anyag, így ha hangszigetelést is szeretnénk, kiegészítő alátét-lemezeket kell az aljzatra fektetnünk, mielőtt feltesszük a műanyag burkolatot. Ezek az alátét lemezek akár 15-20 decibellel is csökkenthetik a lépéshangokat, és a hőszigetelési képességet is javíthatják.

 

A PVC-padlók kiszerelése általában két-, három vagy négy méter széles tekercsekben, illetve lapra vágva történik. A burkolást célszerű egy darabból elvégezni, de természetesen ez csak ritkán sikerül. Lehetőség van toldásra is, azonban ezekben az esetekben ügyeljünk a mintázat folytonosságára és az illesztések precízségére is. A toldott részeket igyekezzünk úgy elhelyezni, hogy azok ne legyenek túlzottan szem előtt: próbáljuk a bútorok, berendezési tárgyak alá tenni e részeket.

 

A burkolat rögzítését legtöbbször a teljes felületi ragasztással végzik, oldószeres vagy diszperziós ragasztó-anyaggal. Kisebb területű helyiségeknél kétoldalú ragasztószalagos rögzítés is szóba jöhet, ezt jóval gyorsabban megvan, azonban ügyelnünk kell arra, hogy az egyes padlólemezek ne csússzanak el és megfelelően tapadjanak az aljzatra. Használhatunk előre gyártott szegélyeket is (legtöbbször MDF-ből készülnek), de megoldhatjuk a szegélyezést a burkolóanyagból megmaradt, levágott részekből is.

 

A PVC-padlók tisztítása, karbantartása rendkívül kényelmesnek és egyszerűnek mondható. Elegendő vizes ruhával tisztítani, esetleg speciális, műanyagokhoz kifejlesztett szerekkel bekenni a felületet. Kerüljük azonban a szerves oldószereket, hígítók alkalmazását. Forrás: www.epitinfo.hu 

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!