szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Pakoljunk okosan a konyhában

Scheftsik Tamás, 2011. dec. 19.


A konyha egy olyan helyiség a lakásban, ahol sok időt eltöltünk. Ahhoz, hogy jól felszerelt legyen, bizony sok-sok apró és nagyobb eszközre van szükségünk, melyekkel dolgozunk. Az elhelyezésük azonban nem kis feladat. Hiába kicsi dolgokról van szó, ha sok van belőlük komoly agytorna, hogy minden elférjen, és nem kisebb feladat később meg is találni az eszközöket.

Pakoljunk okosan a konyhában

A jó konyha arról ismerszik meg, hogy a helykihasználása praktikus. Minden zug, minden szeglet hasznos és jól hozzáférhető. Vannak azonban olyan hibák, melyeket sokszor elkövetünk- teljes jó szándékkal- és általuk rengeteg bosszúságot okozunk saját magunknak.

 

Amikor a tároló foglalja a helyet

 

A fiókok rendszerezésére rengeteg kisebb-nagyobb dobozt és tartót szerezhetünk be a boltokban. Sokszor azonban éppen ezek a segítők foglalnak akkora helyet, hogy már nem fér be a fiókba az, aminek tényleg ott lenne a helye. Ahelyett, hogy „lomokkal” tömjük meg őket, érdemes olyan rendszerezőt választani, amely valóban a hely optimális kihasználásában van segítségünkre. A dobozok helyett magában a fiókban különítsünk el rekeszeket. Néhány megfelelő hosszúságú, nem túl széles kis léccel ez könnyem megoldható. Ezeknek a fáknak a segítségével megszabadulhatunk a gyűlölt műanyag evőeszköztartótól, és átláthatóvá válik a konyhakések, fokhagymanyomók és krumpli hámozók rengetege. A tartós élelmiszereket vagy fűszereket is tökéletesen rendszerezhetjük általa, és megkíméljük magunkat a bosszúságtól, amikor a fiókot kinyitva, annak tartalma össze-vissza borul.

 

Sarok

 

Nagyanyáinknak sok gondot okozott, hogyan használják ki a sarkokat a konyhában. Ha be is építették, a benne tárolt eszközökhöz csak akkor fértek hozzá, ha kipakolták a rekesz teljes tartalmát, vagy cirkuszosokat megszégyenítő tornamutatványokat hajtottak végre. Szerencsére nekünk már sokkal könnyebb dolgunk van. A sarokszekrények közül válasszunk olyat, melynek a közepén lévő rúdra van felszerelve a forgatható polc. Így nemcsak kihasználjuk a teret, de átláthatóvá is válik a tartalom. A konyhapulton a sarokrész tökéletes helye lehet a kávéfőzőnek, de akár tervezhetjük úgy is, hogy a mosogató kerüljön ide. Ebben az esetben az edények csepegtetőjét elhelyezhetjük mögötte, így még a rendezettség látszatát is növelhetjük.

 

Fel a falra

 

Sok olyan eszközt tartunk a konyhában, amelyek nagyságukból adódóan nehezen férnek el a fiókokban vagy szekrényekben. Egyiket-másikat azonban egy könnyed megoldással látványosan elhelyezhetjük. A folyamatosan használ konyhakések tárolására ideális a falra szerelt mágnescsík. Itt az eszközök a vágófelülettel felfogathatóak, így kéznél vannak, de nem útban. A fűszerek tárolása is praktikusabb és esztétikusabb, ha a falon találunk nekik helyet. Egy faragott tartó vagy egy kisebb polc is tökéletese megoldás lehet. A konyhai mérlegeknek is van olyan kivitele, amelyek kihajthatóak, így a falon is tökéletesen funkcionálnak.

 

Apró trükkök

 

Minden háztartásban sokkal több pohár és bögre van, mint amennyire a benne élőknek szüksége lenne. Nem kell kidobni a felesleget, hiszen a vendégekre is gondolni kell, de nem kell egyesével tárolni őket. A készletben kapható vizespoharakat össze lehet tenni, így egy hatos készlet csak 2 pohárnyi helyet foglal. A bögrék tárolására ideális, ha a szekrénybe egy erősen rögzített rudat helyezünk, mellyen jobbról-balról kisebb „kiállások” vannak. Ezután annyi csak a dolgunk, hogy a fülüknél fogva fellógatjuk őket, így még plusz területhez is juthatunk.

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia