szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Pálmafát nevelek

Mayerné Borics Erzsébet, 2012. jan. 27.


1998 nyara. Montenegrói vakáció élménye, és emlékül néhány pálmamag.


Hazáig gond nélkül végig zötykölődték az utat, aztán ügyes kezek gondoskodtak arról, hogy egy-egy cserépben találjanak biztos otthont maguknak.
 

Pálmafát nevelek

Miután a mag felhasadt, új élet indult útjára. Az ifjú pálmanövényke kedves ajándékként érkezett hozzánk. Néhány centiméteres nyél, a végén harmonikaszerűen hajtogatott kis levéllel. Ekkorka volt.

Nem reméltem, hogy túléli a gondoskodásomat. Hosszú ideig szinte alig történt változás az életében. Tettem ide-oda, próbáltam megfelelő körülményeket keresni és teremteni, mert valójában nem tudtam, hogyan is kell gondozni. Soha nem volt semmilyen pálmám. Kivittem nyáron, de nem bírta a hőséget, és a türelmetlenül várt újabb levélkét sajnos elvesztettem. Túl nagy volt a meleg, napégést szenvedett. Furcsálltam, mert az jutott eszembe, hogy természetes közegben nincs lehetősége arra, hogy éppen hűvösre tegye magát… Én viszont odatettem, már csak azért is, mert arra gondoltam, hogy egy cserépben élő növénynek biztosan más igényei vannak.


Az első kínszenvedést szerencsésen átvészelte. Túl makacs volt, és újra próbára tette a türelmemet. Ha még is megmutatta egy friss hajtással, hogy él, az előzők valamelyike biztosan elszáradt. Így múlt az idő, lassú várakozással. Egy alkalommal türelmetlenségből és kíváncsiságból kiborítottam a cserépből. Megnéztem, nincs-e valami gond a gyökerével. Nem láttam semmi különlegeset…


Visszaültettem. Kapott friss, tápanyagban gazdagabb földet. Talán sikerült eltalálnom az ízlését, mert ezután kezdett „kibontakozni”. Hosszabb levélnyél, szép legyezőalak, egészséges növény. Ez lett az új design.


Annak ellenére, hogy hosszú éveket tudhat maga mögött, ma sem magasabb 60 centiméternél. Most télen, kicsivel az átlagos szobahőmérséklet alatt tartom. Néha vízzel permetezem a levegőt körülötte, ezzel megelőzendő a levélcsúcsok beszáradása.

 

Nyáron mindig kint van, de többet nem küldöm kerti szoláriumba! Csak óvatosan! Ha már 14. évet sikeresen eltöltött nálunk, a következő 14-re én is újra vállalkozom! Remélem a pálmám is!
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése

2021.április 04., vasárnap / 18:33

Profil módosítás - Visszajelzés


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia