szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Paprika és chili, az örök páros

Sulyok Timea, 2011. ápr. 06.


Előzmény: Hogyan készül a házi fűszerpaprika?


A fűszerpaprika számos fajtája közül a gyógyászatban a hegyes, vékony, erősen csípős éretten piros termésűt értékesítik. Közép- és Dél-Amerikából származik, főleg Mexikóból.
 

Paprika és chili, az örök páros

Egyéves növény, hasonlít hozzá a chili. Legbiztosabb megkülönböztető jele, hogy évelő. Szárának alsó része elfásodik, a hajtás bokor-megjelenésű. Az elsőként említett fajnál a magok nem töltik ki a termést csúcsáig, szemben a chili, amelynél az egész termésben végig sűrűn képződik. A termés bogyó, nem található benne húsos, lédús kinyomható tartalom.

 

A paprikára és a chili Kolumbusz Kristóf egyik kísérője figyelt fel 1494-ben. 1514-ben hazatérve ismertette meg Spanyolország lakosaival. Eredeti élőhelyére utalva spanyol borsként említik, de szerepel indiai, mexikói törökborsként is. A chili esetében napjainkig fennmaradt a cayenne-i bors megjelölés. Az elsőként említett növényt magyar paprika néven nagy becsben tartjuk. Gondosan ápolják, külhoni vásárlók is előnyben részesítik máshonnan származó paprikával szemben. Az első tengerentúli fűszernövény, amelyet megszakítás nélkül a l6.század végétől termesztenek Magyarországon.

 

A paprika és a chili jellemző hatóanyaga a kapszaicin és a kapszaicinoidok. Jellemző tulajdonságuk a kifejezetten csípős íz. A savamidok csoportjába tartoznak. A kapszaicin csípős íze nagy hígításban is érezhető. Serkenti a gyomor és a nyál termelődését, növeli a mellékvesekéreg egyes anyagainak arányát a vérben. Égető érzés is kíséri a csípős ízt, ha a bőr felületére jut. Ugyanakkor csökkenti a fájdalom érzését azáltal, hogy befolyásolja a P anyag hatását. A bőr felületén tágítja a vékony ereket, vérbőséget okoz, bőrpírt, hő-érzést kelt, csökkenti a test felületén kialakuló viszketést, egyes fájdalmat.

 

A chili több kapszaicint tartalmaz, mint a csípős paprika. Mindkét fűszer alkalmazása élelmiszerek, ételek készítésekor a helyi szokásokhoz alkalmazkodik. Egyes országokban, például Bulgáriában, Magyarországon, több távol-keleti országban nagyobb mértékben használnak csípős paprikát vagy chilit, mint több észak-európai országban, például Finnországban.

 

Külsőleg használva számolni kell azzal, hogy a szükségesnél nagyobb adagban vagy hosszabb ideig alkalmazva a kapszaicin az idegsejteket károsítja. Körültekintéssel alkalmazható az övsömör során fellépő fájdalmak csökkentésére. Eredményekről számoltak be cukorbetegek idegbántalmaiban. Kedvező lehet a hatás a pikkelysömör esetében is. A kezelést reumás fájdalmakban, valamint izommerevségben ép bőrön végezzük. A csípős paprika és a chili tartalmaz további értékes anyagokat, de hatásuk más jellegű.

 

Kapcsolódó cikk:
Fűszer ABC
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!