szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Paradicsom a tetőkertből - nagyvárosi gazdaságok

Sulyok Timea, 2010. aug. 11.


Japán, Dubai, Kína és az Egyesült Államok metropoliszaiban a többemeletes házak eddig kihasználatlan lapos tetejét több helyen zöldségeskertek, rizsültetvények díszítik.

Paradicsom a tetőkertből - nagyvárosi gazdaságok

Azonban a cél nem csupán a kellemes látvány elérése, hanem az egyre csökkenő termőföldek problémájának, valamint a gyors ütemben növekvő városok zöldség- és alapélemiszer-ellátásának alternatív megoldása is. Emellett nem elhanyagolható, hogy a növényzettel beültetett felületek jelentősen csökkentik a nagyvárosi hőszigetek kialakulását, s szerepet játszanak egy egészségesebb mikroklíma létrejöttében.


Bár hazánkban még a mezőgazdasági termelésre használt tetőkertek nem terjedtek el, az ötletet érdemes megfontolni, hiszen számos előnnyel jár. Kétség kívül azonban, a tetőn kialakított növénytermesztéshez számos, építési-, műszaki-, és kertészeti feltételt, szabályt kell betartanunk, melyek bonyolíthatják és megnehezíthetik a munkánkat. A következőkben bemutatjuk, mire számíthatunk, ha termő tetőkertet szeretnénk.

 

Ha tetőnket növényzettel szeretnénk beültetni, kiemelten fontos a födém állapota, a szigetelés típusa. A legtöbb effajta beruházás már itt bukik el, ugyanis, a hazai épületek födém-szerkezetének többsége nincsen "felkészítve" a kerttel és növényekkel járó, speciális igénybevételre. Mivel a tetőkert rétegekből áll, s a legalsó réteg a födémre kerül, ennek kell a legszilárdabbnak, megfelelő mértékben terhelhetőnek lennie.

 

A födémre kerül - szükség szerint - az optimális lejtési szöget megadó szerkezet (minimálisan 2%-os lejtésnek kell lennie), majd a párazáró réteg. Ezt követően ki kell alakítani a csapadékvíz, nedvesség elleni szigetelést: ez lehet szilikátalapú- vagy extrudált polisztirolhab szigetelőanyag. Gondolni kell a növények gyökérzetére is: a belőlük felszabaduló savas kémiai anyagok, és gyökerek terjeszkedésének mechanikai hatásai ellen szintén védekeznünk kell. Erre a célra legtöbbször vékony, fátyol-szerű műanyag- vagy szövet - szigetelést alkalmaznak.

 

A termőföld alá közvetlenül a vízzáró-vízelvezető-, valamint természetes szűrő- réteg kerül. Ebbe gyakran fektetnek dréncső-hálózatot is, mely gondoskodik a nagyobb mennyiségű csapadék biztonságos elvezetéséről. E rétegekre a termőközeg telepítése rendkívül kényes feladat, hiszen minden zöldség más és más földkeveréket és környezeti feltételeket (hőmérséklet, páratartalom, víz- és napfénymennyiség stb.) kíván meg. Éppen ezért, a növényeink telepítése előtt konzultáljunk kertészetben jártas szakemberekkel.

 

Természetesen nem csupán a ház melletti konyhakertben, de a tetőn lévőn is alapvető feladat a rendszeres gondozás, a tápanyag utánpótlás ahhoz, hogy megfelelő minőségű és mennyiségű zöldségünk teremjen. Az öntözéshez biztosítani kell a mindig rendelkezésre álló, üríthető vízvételi lehetőséget, s ajánlatos az automatizált rendszer használata is. A magaslati, tetőkerti munkálatoknál semmiképp ne feledkezzünk meg a biztonságról sem, szükség lehet korlátok, védőhálók felszerelésére, járdás, utak, szegélyek beépítésére is. Forrás: www.epitinfo.hu  

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!