szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Pateroljuk ki az állatszőrt a lakásból!

Scheftsik Tamás, 2014. febr. 20.


Kétféle embere létezik: aki tart kutyát vagy cicát, és aki nem. Ez utóbbit nem is nagyon lehet meggyőzni arról, hogy mennyire jó ezeknek a szőrgolyóknak a társasága, míg előbbi a világ minden kincséért sem mondana le róluk.

Pateroljuk ki az állatszőrt a lakásból!

Ez persze nem jelenti azt, hogy nincsenek apróbb gondjaik az állataikkal, de ettől még a helyük biztosan megvan a családban. Hogy mik ezek a gondok? Egy biztosan van, amelyik érint minden olyan kisállat tulajdonost, akinek nem halai, hüllői, vagy kopasz macskái vannak, ez pedig nem más, mint a szőr. Sajnos a szálak eltávolítása nem egyszerű feladat, még akkor sem, ha egy egyébként könnyen tisztítható felületről van szó, mint egy asztal lapja, hát még akkor, ha a szövetkanapéról beszélünk.

Asztallap, bútorok

Hogy miért van az, hogy a szőr megtapad az olyan felületeken, mint a bútorok, vagy az asztal lapja? Egyszerűen azért, amiért a por is: sztatikus töltöttsége van. Ez azt jelenti, hogy gyakorlatilag vonzza a felület, ami külön küzdelmet jelent. Hiszen hiába töröljük át a bútorokat, amikor végeztünk azt vesszük észre, hogy máris ott vannak az undok szálak újra. Ezt azonban ki lehet küszöbölni azzal, ha olyan készítményeket használunk a felületre, melyek a statikussággal is felveszik a küzdelmet. Szerencsére nem is egy ilyen bútorápoló található a piacon, így ezzel biztosan nem lesz gondunk. A törölgetés helyett is alkalmazhatunk olyan tollseprűt, mely maga is statikusan töltött, így vonzani fogja a szálakat, de ha ilyen nincs otthon, akkor egy egyszerű lufi is segíthet nekünk. Fújjuk fel, de ne teljesen, és óvatosan húzzuk végig a felületen. Mivel a lufi maga is töltéssel rendelkezik, így vonzani fogja a szálakat.

Szövetek és szőnyegek

A nagyobb gondot a szövetek és a hosszabb szálú szőnyegek jelentik. Nagyon aranyosak az állatok, amikor a hátukon henteregve forgolódnak a szőnyegen vagy a kanapán, de ezzel olyan mélyre dolgozzák a szőrt az anyagban, ami ellen a porszívónak esélye sincs. Bár a piacon lehet kapni hiper – szuper csodagépeket, melyek állítják magukról, hogy a szőr nem jelent nekik kihívást, ezek ára messze meghaladja a borsos kategóriát, és valahol a csillagászati régióban foglal helyet.

Éppen ezért a házi praktikákra kell bízzuk magunkat. Nagyon jó szolgálatot tehetnek a szőrtelenítésnél a gumi, vagy latex kesztyűk. Ezeket enyhén benedvesítve kell használni, igazából ki kell simogatni a szőrt a szövetből. Mivel a gumi vizes, így könnyen összegyűjti a szálakat (igazság szerint ezt szabad kézzel is meg lehet tenni, de egyrészt sokkal több víz kell, hiszen a kezünk beissza azt, másrészt a bőrünk kidörzsölődik, nem is beszélve arról, hogy a szöveten lévő minden kosz rajtunk landol).

A szőnyeg tisztítása is megoldható ezzel a technikával, de nagyon körülményes. Ha nagyon hosszú szálú a szőnyeg, akkor szélmalomharcot fojtatunk, mivel szinte semmivel nem lehet kivadászni a szálak közül a szőrt (erre a szőnyegtisztító gépek alkalmasak, amik se nem kicsik, se nem praktikusak, és persze nem is olcsók, még bérelve sem). A kisebb szálú anyagokból nedves körömkefével nagyon jól kiszedhetőek a szőrszálak, de igazán hatékonyak csak akkor leszünk, ha a porszívózást napi rendszerré tesszük. Így í szőrnek nem lesz ideje bele enni magát a szőnyegbe, és viszonylag könnyen fel lehet szedni. Akinek ez nem kivitelezhető (idő, vagy kedv – hiány miatt), az mindenképpen gondolkozzon el egy robotporszívón, hiszen nagyon meg tudja könnyíteni az életét.
Hozzászólások (1)

kovacs károly
2014. febr. 25. (3 044 napja)
Nekem 3 házi cicám van mindegyik a saját módján egyéniség,
szőrük ellen úgy védekezünk hogy időként megnyírjuk őket, szeretik,nincs semmi baj utána.


Friss hozzászólások

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia