Szőlő

Rózsa

Egynyári- és balkonnövény

Egynyári- és balkonnövény

Gyep

Szobanövények

Szépzöld megoldások
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!
Kérdése van?
Szakképzett kollégáinktól kérdezhet:

Mártha Izabella

Dísznövény

Dr. Czinege Erik

Gyep

Varga László

Zöldség

Mészáros Béla

Gyümölcs

Péter Ákos

Szőlő

Barna Sándor

Gyümölcs

Kérdezek »

Pázsit, gyep

A kerti pázsitok, gyepek elsősorban fűvel, illetőleg más, alacsony évelőkkel sűrűn beütetett területek, amelyek közvetlenül nem gazdasági célúak, hanem elsősorban esztétikai funkciót látnak el. Jelentős pormegkötő képességgel rendelkeznek, nyugtató zöld színük pedig kedvező pszichikai hatásúak. Intenzíven öntözött pázsitoknak bizonyos mértékben a léghőmérséklet kiegyenlítésében, a páratartalom növelésében is fontos szerepük van.

Hangyaírtó, légyírtó

A Stix® termékcsalád egy speciális, modern ható-, valamint csalogatóanyagot is tartalmaó hangya- és légyírtó csapda, amely emberre, háziállatokra teljesen veszélytelen.

A Stix® hangyairtó csalétek egyszerűen alkalmazható, a hangyák fő vonulási útjába történő kihelyezéssel. A hangyák a csalétket fogyasztják és a bolyba is lehordják, így az kipusztul.

A Stix® hangyairtó szer egyszerűen alkalmazható, szórással vagy beöntözéssel egyaránt kijuttatható.

A Swirr® légyirtó matrica új, modern haóanyagot, valamint a legyek számára csalogató grafikai elemeket is tartalmazó csapda. Öntapadóval az ablakra ragasztható csapda, 4 hónap hatástartammal.


Gyep kártevői

Ha a szépen megművelt és karban tartott gyepünkben hirtelen foltokban elváltozást észlelünk, esetleg a fűszálak elpusztulnak elszáradnak akkor valamilyen rovar kártételére kell gondolni.

Gyakori probléma ugyanis a különböző rovarok, (pajorok, lárvák, hangyák stb.) nem kívánt megjelenése a kertben. A „harapós gombák” itt is tudnak segíteni, nevezetesen az Artis® elnevezésű növénykondicionáló készítmény, mely a káros rovarok számára kedvezőtlen életfeltételeket teremt.

Összetétele: Arthrobotrys oligospora gomba

Felhasználása: 10 liter vízben 30–40 grammot kell feloldani és kipermetezni, majd öntözéssel bemosni. Gombaölő szerekkel és Trifender® készítménnyel nem keverhető! Szükség esetén 10–14 napon- ta ismételjük meg a kezelést.


Gyep betegségei

A különböző gombabetegségek sok bosszúságot okozhatnak a kertésznek. Választhatjuk a hagyományos kémiai megoldásokat, de sokan nem szeretik ezeket használni a kertjükben.

Nekik kínál megoldást a Kwizda innovatív megoldása, a Trifender® WP, ami nem más, mint olyan „harapós” gombákat tartalmazó készítmény, mely a káros gombák (pl. rothadást, korhadást okozók pl. fuzárium, hópenész) számára kedvezőtlen életfeltételeket teremt.

Összetétele: Trichoderma asperellum gomba

Felhasználása: 10 liter vízben 30 grammot kell feloldani és kipermetezni, majd öntözéssel bemosni. Gombaölő szerekkel nem keverhető! Szükség esetén 7–10 naponta ismételjük meg a kezelést.


Tápanyagellátás (gyep)

A gyors gyep induláshoz szükséges, hogy a tápanyagok azonnal rendelkezésre álljanak. Fűféléknél az indulásnál a foszfornak különlegesen fontos szerepe van. Az egyenletes ellátást csak mikrogranulált műtrágyával érhetünk el.

A Pannon® Starter mikrogranulátum speciális formulációja révén (szemcseméret: 0,5–1 mm) biztosítja a tökéletes eloszlást a mag körül, valamint tartamhatással is rendelkezik, így a nö- vény gyökerei számára már a kezdetektől felvehetőek a korai fejlődésben nélkülözhetetlen tápelemek.

Összetétele: nitrogén, foszfor és cink, NP 10-47, + 2 Zn Felhasználása: 0,3–0,6 kg/100 m2 gyepfelület, telepítés előtt a talajba dolgozva, vagy a mag vetésével egymenetben kiszórva.

Az intenzív gyep a folyamatos vágás és öntözés miatt jelentős mennyiségű tápanyagok igényel. Ha a Wuxal® Pázsit műtrágyát használja, nem tévedhet, hiszen ideális arányban tartalmazza a pázsit számára szükséges tápelemeket. Speciális lassú feltáródású nitrogén formája folyamatosan szolgáltatja a tápanyagot, a csapadákviszonyoktól, illetve az öntözéstől függően 1–2 hónapon keresztül.

Összetétele: nitrogén, foszfor, kálium, magnézium, kén NPK (Mg), (S) 20–5–8 (3) (11) alacsony klór tartalmú

Felhasználása: a műtrágya szemcséket egyenletesen jutassuk ki a gyepfelületre. Adag: 2–3 kg/100 m2 gyepfelület. Használata után beöntözés javasolt. Nagy nitrogén tartalma miatt augusztus végétől már ne használjuk!


Gyomszabályozás

A pázsit gyomirtása a házikertben mindeddig nehéz feladat volt. A gyomok nem csak látványukkal, de tápanyag- és vízfelvételükkel is károsítják a gyepfelületet, tehát a gyep esztétikájának helyreállítása mellett az időben elvégzett gyomirtás a pázsit tápanyag- és vízgazdálkodására is kedvező hatással van.

Tartósan szép gyepet csak gondos telepítéssel kaphatunk. A telepítés előtt az egyik legfontosabb munka a terület gyommentesítése. A változatos gyomviszonyok miatt a legbiztosabb hatást a totális hatású gyomirtószer alkalmazásától várhatunk.

A Kwizda ajánlata a Glialka® Star ( 40–60 ml/10 l víz), mely különlegesen hatékony glifozát hatóanyagú totális gyomirtószer. Hatóanyaga a speciális formuláció miatt gyorsabban bejut a növénybe, mint más gyomirtó szerek. Jobban tapad a levél felületén, oldja annak viaszrétegét, valamint a gyökérzet felé is gyorsan szállítódik, így garantált még a nehezen irtható gyomok (tarack, folyófű, stb.) gyors és biztos pusztulása is!

Összetétele: 360 g/l glifozát

Új, mindenki számára elérhető megoldást ad a Pázsit-mester® Profi.

Jó, ha tudjuk, a gyomok egyben a tápanyag és talaj pH problémákat is jelzik! A pongyola pitypang megjelenése például jó információ arra, hogy a gyepfelület pH értéke felborult, a herefajok megjelenése a nitrogén hiányát jelzik, a parlagfű viszont a nevéből eredendően a teljes tápanyaghiányt jelzi a területen!

Összetétele: 70 g/l 2,4-D + 70 g/l MCPA + 42 g/l MCPP-P (mekoprop-P) + 20 g/l dikamba

Felhasználása: minden nehezen irtható magról kelő és évelő, kétszikű (széleslevelű) gyom ellen gyors és látványos hatást nyújt! (parlagfű, pongyola pitypang, lándzsás útifű, keserűfű, tyúkhúr, herefélék stb.)

Dózis: 1 dl/10 l víz, 100 m2 gyepfelületre.
A termék kijuttatása a pázsit nyírását követően 2–4. napon, a gyomok legfeljebb 10–15 cm-es magasságáig javasolt. A felhasználás során ügyeljünk az egyenletes fedésre, illetve hogy a permetlé ne sodródjon más kultúrnövényre!Kapcsolódó termékek