Petrezselyem, aminek vad változata mérgező
Sulyok Józsefné, 2015. szept. 25.
Egy finomság, amit vidéken nemes egyszerűséggel egy általános néven illetnek, csak egyszerűen zöldségnek nevezik.

A zellerfélék családjába tartozó akár 50-60 cm magasra is megnövő, bokros gyógy és fűszernövény. Két alaptípusa van: metélőpetrezselyem (sima levelű és fodros), valamint a gyökérpetrezselyem. Eredetileg Dél-Európában, a Földközi tenger vidékén volt őshonos, de ma már az egész világon termesztik.
A latin petroselium szóból származik a neve, mely a görög petrosz és szelion szavakból ered.
Népies neve: petruska, petrezsirom, petrezselem. Néhány más növény nevében is benne van a neve: a koriandert kínai petrezselyemnek, vagy cigány petrezselyemnek, a turbolyát pedig édes petrezselyemnek neveznek.
Kétéves növény, amelynek az első évben a lombja és a gyökere fejlődik ki, a másodikban a virágszárat fejleszt, rajta ernyős virágzattal, melyben kaszattermések érnek be. Magvai aprók, szürkésbarnák, túlzott fogyasztásuk mérgező is lehet.
A levelei fodrosak és simák lehetnek, a virágok fehérek és aprók. Hosszú szára ehető, karó gyökere szintén fogyasztható.
Hatóanyagai: karotint, flavonoidokat, C,- és E-vitamint, ásványi sókat és illóolajat tartalmaz.
A gyökér és a levélzöld egyaránt étvágygerjesztő, veseműködést serkentő, vesetisztító, víz és vesekőhajtó, valamint hólyaghurut elleni teák alapanyaga. Ízületi gyulladás, csontritkulás, ödéma esetén segíti a gyógyulást.
Konyhakertbe, a fák alatt, szőlősorok között termesztik, mert nincs nagy fényigénye, de a talaj kiszáradására érzékeny. Enyhén lúgos, tápanyag-dús, jó vízáteresztő talajt kedveli. Hidegtűrő, magját kora tavasszal, de akár már február végén is el lehet vetni. Elég nehezen csírázik.
Népi észrevételek szerint 40 napra a pokolra megy, aztán előbújik. Balkonládában, cserépben is nevelhető. Ha télen fóliával takarjuk, akkor a zöldjét folyamatosan szedhetjük. Lakásban is termeszthető. A rozsdagomba és a vírusok támadására érzékeny, az öntözést meghálálja.
Frissen és szárított állapotban sült, főtt ételekhez, főzelékekhez, levesekhez, salátákhoz nyersen ételek díszítéséhez használható. Célszerű a kész ételekhez adagolni, mert nemcsak aromáját, hanem vitamintartalmát is elveszíti főzés közben.
Illóolaját az élelmiszeripar, gyógyszeripar és a kozmetika felhasználja. Elrágva légút-tisztító hatású, semlegesíti a fokhagymaszagot.
Ne tévesszük össze a vadon termő mérgező növénnyel, ami hasonlít a sima levelű metélő vagy a gyökérpetrezselyemre.
Kapcsolódló cikk: 7 kerti bosszantó
Facebook Twitter GoogleStartlap
2020.december 09., szerda / 19:14