szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Póréhagyma, amivel társaságba is mehetsz!

Sulyok Józsefné, 2013. aug. 22.


Itt az idő! Augusztusban elkezdhetjük a kártevőknek is ellenálló póréhagyma szedését, aminek evése után nem kell különféle praktikákkal álcáznunk a jellegzetes hagymaleheletet, mert nincs kellemetlen utóhatása.

Póréhagyma, amivel társaságba is mehetsz!

A liliomfélék családja hagyma nemzetségének csaknem 300 faja közül a póréhagyma - Allium porrum Liliaceae - mai formájában vadon nem található meg. A Földközi-tenger keleti partvidékén ma is vadon élő francia vagy nyári hagymát tekinthetjük ősének. A hosszú tengelyű, törékeny, nem télálló nyári hagymából fokozatosan szelektálták ki. Jelenleg a legnagyobb termőterülete Amerikában van.

Évelő növény, de termesztve csak egy-vagy két évig marad egy helyben. Kissé megvastagodott szárvégéből indulnak ki a bolyhos gyökerek. Hagyományos, gerezdes hagymája csak több év múlva alakul ki, ekkor is laza összeköttetésben álló fiókhagymákat nevel. Dúsan elágazó gyökere 40-60 cm-re hatol a talajba, közben sűrű szitaszerűen átszövi a talajréteget. Buja gyökérzete igen erősen rögzíti a talajhoz.

Lapos leveleik széle sima, a levéllemez bordázott, olykor a bordák molyhosak. Levelei a gyökérzet felé haladva hüvelyszerűen szorosan átölelik egymást, létrehozva az üreges szárat. Az egymáshoz simuló levélhüvelyek fokozatosan elvesztik zöldes szürkészöld színüket, csak az erek mentén marad néhol vékony zöld csík. A póréhagyma értékét a fehér színű szár hossza adja.

A második évtől hoz magszárat, 1-1,5 m-es magasságot is eléri. A levéltelen, szürkészöld tőkocsány végén gömb alakú virágzat jön létre. Végálló, álernyős virágzatában az egyes virágok hosszú kocsányon ülnek. A virágok két virágzati buroklevél átszakítása után nyílnak ki. Előtűnnek a fehér vagy rózsaszínű, szabadon álló lepellevelek.

Hőigénye fajtánként változik. Két fajtacsoportja télállóságban tér el leginkább egymástól. A nyári, világosabb zöldszínű fajtákat ősszel fel kell szedni, míg a téli, sötétebb zöld színűek a fagyot legtöbbször takarás nélkül is jól átvészelik. 10-15 C-fokon fejlődik a legjobban, de a nagy hőséget, különösen a nyári fajták, elviselik. Hideg, illetve meleg tűrő képessége nem sokkal marad el a metélőhagymától.

A hagymafélékkel ellentétben nagy a fényigénye. Árnyékban, gyenge fényben rosszul fejlődik, ezért ilyen helyre ne ültessük. Fejlődéséhez sok vízre van szüksége. Finom ízű, zamatos pórét csak jó vízgazdálkodású vagy öntözött területről várhatunk. Vízigénye a nálunk termesztett hagymafajták között a legnagyobb.

A talajjal szemben kissé igényesebb, mint a többi hagymafajta. Ez nemcsak a nyirkosabb talajigényében jelentkezik, hanem abban is, hogy az erősen kötött területeken vontatottan fejlődik. Pangó vizes vagy vízállásos, mély fekvésű helyre ne telepítsük. A laza, morzsalékos vályog vagy lösztalajokat szereti. A talaj kémhatásával szemben nagyobb a tűrőképessége a vöröshagymáénál, savasabb kémhatású területeken, ahol a vöröshagyma már nem termeszthető gazdaságosan, a póré szépen díszlik. Közepes tápanyagigényű, érett szerves-trágyával frissen feltöltött talajon ad jó minőségű termést. Szerves trágya hiányában műtrágyával is termeszthető, ha aprómorzsás a talaj szerkezete.

Mélyen ültetjük, később feltöltögetjük, ezért alapos és lehetőleg mély talajelőkészítő munka szükséges. A betegségek megelőzése miatt olyan helyet válasszunk, ahol 1-2 éve nem volt hagymaféle. A magok helyrevetésével vagy palántázással szaporíthatjuk. Ez utóbbi június végéig elhúzódhat. A magvetés ideje március, esetleg április, a palánta nevelése január végén kezdődik.

Áprilistól egyesével vagy párosával megkezdhetjük a palánták kiültetését. Az ültetésre többféle módszer terjedt el, mindegyik lényege, hogy a palántákat a többi növényfajtól eltérően mélyre ültetjük. Ez úgy lehetséges, hogy mély lyukakba helyezzük el a növényeket, csak az egyharmaduk látsszék ki a talajból. Az elterjedtebb módszer szerint 10-15 cm mély barázdába ültetünk.

Évközi ápolási munkái a gyomirtó, illetve talajporhanyító kapálás, az öntözések és töltögetés. A töveket több menetben fokozatosan kupacoljuk fel. Ez a munka általában júliusban kezdődik.

Szedését a szükségletnek megfelelően fajtától, kiültetéstől függően már augusztusban elkezdhetjük. A nyári, nem télálló fajtákat a fagyok beállta előtt fel kell szedni. A téli, sötétzöld és hosszabb tenyészidejű fajták a szabadban is kint maradhatnak. Külföldön általában ezeket is felszedik, majd mélyebben elvermelik, mint a talajban volt, hogy ez által hosszabb halványított szárrészt kapjanak.

Értékesítés, felhasználás előtt a földtől megtisztítjuk, a fölösleges hosszú borítóleveleket és gyökereket eltávolítjuk. Virágzást és magérlelést a kétéves tövektől várhatunk. A póréhagyma magtermesztése nem kíván különösebb munkafolyamatot. A magfogásra kiválasztott egyedeket helyben teleltetjük, vagy még ősszel átültethetjük. Egy tőről 2-3 évig szedhetünk magot.

Speciális kártevője, betegsége a póréhagymának nincs hazánkban, de rossz vetésforgónál, ha több éven keresztül hagymafélék után kerül ugyanarra a területre, a fertőzésveszély növekedhet.

Ősi alakját már az ókorban is termesztették. Elsősorban leves ízesítésére használták és csak kismértékben fogyasztották zöldhagymaként. Táplálkozási értékét magas vitamin (A-, B-, C-vitamin) tartalmának köszönheti. A hagymák között a pórénak a leggyengébb az ún. hagyma-íze. Illóolajban kevés baktériumölő alliin található. A népgyógyászatban az egyiptomiaktól kezdve, mint vizelethajtó és köptető terjedt el.

Kapcsolódó cikk:

Hagyma ABC

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia