szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Profi szőlőművelés tavasszal és ősszel

Sulyok Józsefné, 2016. márc. 16.


A szőlőben tavasztól őszig mindig van tennivaló, a szőlő az egyik legmunkaigényesebb gyümölcs. 

Profi szőlőművelés tavasszal és ősszel

Fajtáját tekintve van korai és késői szüretelésű szőlőfajta, ezen belül fehér és vörös húsú. Ezeknek a szüretelése is különböző időpontban történik, amit figyelembe kell vennünk. Ha csak saját fogyasztásunkra akarunk 1-2 tövet ültetni, akkor a szomszédtól kapott tőke is megfelel, de ha borászkodni akarunk, inkább válasszunk magunknak megfelelő fajtát.

Kétféle telepítési módból választhatunk. Ha gyökeres oltványról telepítünk, azt bármelyik kertészeti árudából beszerezhetjük, de mi magunk is gyökereztethetünk.

A szőlő számára a pihent föld a legjobb, amelybe 1-2 éve nem volt ültetve semmi. Telepítés előtt a talajt alaposan át kell forgatni. Először mérjük ki a sor és a tő, majd az oszlopok távolságát. A sortávolság általában 2-2,5 méter, a tőtávolság 120-150 cm. A talajba 40x40 cm-es gödröt ássunk, amelynek mélysége kb. 60 cm. Fontos, hogy a gödör akkora legyen, hogy trágyát is tudjunk beletenni. A gyökér ne érintkezzen közvetlenül a trágyával.

Az oltványszőlő hosszú gyökerekkel és nyaki hajtásokkal kerül hozzánk. Ültetés előtt a gyökereket vágjuk vissza, kb. 10-12 cm hosszú gyökeret kapjunk. Ezután az oltvány 1-2 napra tegyük vízbe, de legalább pár órára, hogy életre keljen.

Öntözzük be a gödröt, amikor a víz fekszívódott, szórjunk földet a gödörbe, helyezzük bele az oltványt, majd óvatosan tapossuk meg. Az oltvány szára mellett is tömörítsük a földet, jól iszapoljuk be. Karót tűzzünk bele, az északi oldal felől.

Ősszel az oltástól nőt vesszőt temessük be a földdel, és készítsünk földkupacot. Az alsó 2-4 rügy mindenképpen legyen leföldelve. Az fontos, hogy a nyak körüli rügyek fagytól védve legyenek. Ősszel a lehullott faleveleket ássuk be a talajba, vagy kupacoljuk fel a tőke köré, ezzel védhetjük a fagytól a növényt. Érdemes komposzttal vagy trágyával megszórni a földet.

A fagyok elmúltával a betemetett oltványt óvatosan bontsuk ki, az alsó rügyek már duzzadt állapotban lehetnek, könnyen sérülhetnek. A kibontott vesszőt két élő szemre vágjuk vissza. A nyaktól induló legalsó szem az alsórügy, felette keressük a két élő rügyet. Ha több vessző kezd hajtani, akkor alulról felfelé, kettőt hagyjunk meg, a többit törjük le. Az első évben célszerű kettőt nevelni, majd az erősebbet megtartani, azt később kössük karóhoz. Most is, mint ősszel adjunk a földnek egy kis komposztot.

Hogy milyen szőlőt ültessünk, az alapján döntsük el, hogy mi a tervünk a gyümölccsel. Étkezésre, borkészítésre, aszalásra vagy lekvárnak szánjuk, mert mindegyiknek más-más fajta ideális. Nagy a választék a csemegeszőlő fajtákból, melyek júniustól októberig friss gyümölccsel lát el bennünket.

Csemegeszőlő-oltvány termése az ősz egyik legkedveltebb gyümölcse. A szőlő zamatában, színében, illatában sokrétű, jó hatással van az emberi szervezetre. A héja, húsa, magja tele van értékes tápanyaggal. Héjában és magjában ásványi anyagok és antioxidánsok találhatók. A kék és a vörös csemegeszőlő-fajtáknak magasabb az antioxidáns-tartalma, a sárgák mézédesek, így ajánlatos mindkettőt ültetni.

Borszőlőoltvány kettős hasznosítású növény. Gyors növekedésének köszönhetően hamar lugassá nevelhető, terméséből finom must, bor és egyéb más készíthető. Borszőlő színét tekintve van fehér és vörös. Ezt a fajtát is csemegézhetjük, sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Méregtelenítő, vértisztító, vérképző hatásuk van. Érdemes mindkét színűből telepíteni és megfigyelni hogy az adott talajon melyik faj érzi jól magát.

Magnélküli szőlőoltvány védett, meleg fekvést igényel. Mélyreható gyökerei miatt jól tűri a szárazságot. Fürtje általában közepes vagy nagy, a bogyók kicsik vagy közepes nagyságúak. Színben nagy a választék, kék, fekete, sárga, vörös színűek, van miből választani. A magtalan szőlőből lehet kiváló mazsolát készíteni, ehhez hagyjuk rajta a tőkén a fürtöt, majd szárítani és aszalni kell. A mazsola kiváló csemege és édesítőszer.

Mind a csemege, mid a borszőlőkön belül széles fajtaválasztékot találunk az ellenálló, azaz a rezisztens szőlőoltványok körében. Ez azoknak ajánlott, akiknek nincs rendszeresen idejük a szőlővel foglalkozni, akik a biotermesztésben engedélyezett szerekkel szeretnék megóvni az oltványaikat. Nagy kedvenc a magvatlan mazsolaszőlő, amelyből fehér és színes fajták is vannak. Ezek az oltványok talajtól függetlenül bárhol termeszthetők.

A rezisztens-szőlőoltványok ellenállnak a rothadásnak, peronoszpórának és a lisztharmatnak, ezért akár permetezés nélkül vagy minimális permetezéssel is megvédhetők, a fagytűrő képességük is sokkal jobb. 

Kapcsolódó cikk: Tavaszi kertmentő metszési tippek
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!