szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Profi térnyerés az étkezőben

Scheftsik Tamás, 2013. nov. 04.


Az ebédlő az utóbbi időben egy kicsit mostoha helyet kapott a lakások elrendezésében. Helyszűkével küzd a legtöbb család, így spórolni próbálnak, ahol csak lehet. Ez rendszerint az ebédlő sínyli meg, és mindenki a kanapéra szorulva, tálcáról eszik.

Profi térnyerés az étkezőben

Ez pedig nagyon nem jó, él nem csak az egészségügyi kockázatok miatt. A gerinc terhelése mellett a kosz sem elhanyagolható, valamint a családi kommunikáció erős visszaesése. Ezeket figyelembe véve tény, hogy étkezőre szükség van. Az azonban, hogy hova, és hogy hogyan helyezzük el, már egy egészen más kérdés.

Hely

Az első, és talán legfontosabb kérdés az étkezőkkel kapcsolatban az, hogy mennyi hely áll a rendelkezésünkre.  Ez ugyanis alapvetően meghatározza azt, hogy miből is tudunk dolgozni. Értelemszerűen nem azzal van a baj, amikor nagyon sok hely áll a rendelkezésünkre, bár az sem mindig egyszerű. A kis helyek kihasználása azonban sokkal nagyobb fejtörést okoz. Ilyenkor vegyük számításba, hogy szeretnénk-e mozgatni az étkezőt, vagy sem. Ha a válasz nem, akkor a sarokra rögzített paddal, és két székkel is tökéletes ebédlőnk lehet, ami így kisebb helyet is foglal, hiszen a padot nem kell ki - be húzogatni, annak nem kell akkora hely.

Spórolhatunk egy keveset a formával is. A kerekded, vagy ovális asztalok optikailag kevesebb helyet foglalnak, de azért nem árt olyan beszerezni, ami szélesíthető. Sőt, alapvetően ez egy nagyon jó ötlet. Sokan esnek abba a hibába, hogy mivel nagy a családjuk, óriási ebédlőasztal szereznek be, amit utána nem tudnak hova tenni. A nagy család jó dolog, de alapvetően csak azokkal a személyekkel számoljunk, Akik velünk egy háztartásban élnek, mert velük étkezünk rendszeresen, a nyitható asztal ezt a gondot is megoldja, bár tény, hogy székeket szerezni kell hozzá, hogy mindenki le tudjon ülni.

Hova?

Hogy hova érdemes tenni az étkezőt, arról megoszlanak a vélemények. Van, aki alapvetően egy külön szobába képzeli el az ebédeket, vacsorákat, és van, aki a tévé közelségében. Mégis, ha általánosítani kéne, akkor a legjobb hely a konyha, vagy annak közele. Ennek praktikussági okai vannak túlnyomó többségében. Az ebéd és a vacsora egy sokkal „színpadiasabb” esemény, mint a reggeli, vagyis előbbi kettőnél összeül a család, beszélgetnek, esznek, míg előbbinél rendszerint a rohanás miatt szétcsúszik időben az evés. Hogy ne kelljen két asztalt fenntartani, és könnyebb legyen a tálalás, és a leszedés, ezért praktikusabb a konyha közelsége. Az sem elhanyagolható szempont, hogy ha az étkező a nappaliban van, mondjuk a tévé közelében, a szőnyegen, akkor egy kiborult levesnek, egy kis szaftnak, vagy pörköltnek bizony maradandó nyoma is lehet, amit nagyon nehéz kiszedni.

A tévé közelségének másik nagy hátránya, hogy nem ad időt a családnak a beszélgetésekre. Közhely, de igaz, hogy az étkezések azok a biztos pontok, amikor apa, anya és a gyerekek összeülnek, és ilyenkor tudnak egymásra a legjobban figyelni is. Ha a tévé is beleszól a társalgásba, akkor abból egy idő után csend lesz, és mindenki a készüléket nézi ahelyett, hogy egymással foglalkoznának.
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia