szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Pünkösdi Virágálom

Mező Viola, 2011. jún. 16.


Székesfehérváron 2011-ben

Rohamtempóban peregnek a napok. Megint eltelt egy esztendő és Pünkösd alkalmából Székesfehérvár belvárosa ismét csodálatos élménnyel ajándékozta meg látogatóit: virágba öltöztette nevezetességeit. A tavalyi esztendő gazdag virágpompájához képest azonban idén tematikus helyszínválasztás történt. Kapualjak, kapubejárók és bejáratok öltötték magukra a környékbeli virágkötők ötletes virágkompozícióit. És hogy miért éppen kapu? Talán azért, mert a kapu szimbolikus jelentéssel bír, minőségi változást jelent, valami új kezdetét.

Pünkösdi Virágálom

A belvárosba érkező látogató figyelmét azonnal megragadja a Szent Imre templom portája. A lila, fehér és sárga színben pompázó alkotás remekül kihasználja a templom bejárata előtti 5 lépcsőfok kínálta lehetőségeket. A szemfüles megfigyelő számára a virágzuhatag azonban többet is jelenthet. A sárga, toronyszerűen magasodó virágok meghajlításával a virágeső hidat képez az emberek világa és Isten között. A tekintetet felfelé vezető virágkorlátot a homlokzat lila díszhagyma és hófehér kardvirág kompozíciója koronázza meg. A számtalan ötletet magában foglaló alkotás a történelmi belváros méltó dísze.

 

  

   

 

A következő virág-állomás a Polgármesteri Hivatal bejárata. Díszítője igazán nem fukarkodott a színekkel; bordó, kék, lila, narancs- és citromsárga alkotásának középpontjában az igazságosság és törvényhozás istenének szobrát tartó oszlopok állnak. A bejárat feletti kőerkélyről amarillisz harangocskák bimbamoznak.

 

A belváros főterén álló Püspöki Palota fakapuja letisztultan elegáns virágdíszt kapott. Az aranykeret merész színválasztását visszafogott óarany rózsacsokrok tartják egyensúlyban. A kompozíció középpontja a boltív közepén lévő napot vagy címert formázó virág együttes.

 

  

  

 

Búcsút intve a főtérnek a szűk Kossuth utcában folytatódik a virágséta. A Városháza oldalsó bejáratát bordó, halványsárga és hófehér virágkapu ékesíti. A kapu két oldalán színes virágtalapzaton buja vadszőlő oszlop magasodik. A bejáratot három mesés virágkoszorú díszíti, a két szélső színében még visszaköszön a kapualj valamennyi tarka színe, a középső azonban szűziesen tiszta, hófehér és halványzöld színével tűnik ki. A kovácsoltvas erkély alatt ciklámen szalagokkal tarkított koszorúk táncolnak a szélben.

 

  

  

 

Alig pár méternyire a koszorús kaputól kitágul a tér, s a Hősök teréről nyíló márványlépcsősor félemeletén látható a következő díszített alkotás. Az állandó huzat szemünk számára oly kellemes moha zöld organzát lobogtat. Az erkély oldalán a zöld legkülönfélébb árnyalatiból készített koszorú látható, érdekessége középen a vízsugárként omló cukorka zöld folyam.

 

A Hősök terén az Ismeretlen Fekvő katona emlékszobra mögött a Szent István Bazilika altemplomának bejárata a színek és formák gazdag pompája alatt hűsöl. Az óriási márvány felületek jól ellensúlyozzák a virágok harsány színeinek játékát. Két oldalt orgona lila kardvirágok tövében vörös rózsák és lila sóvirágok virítanak. Közöttük fel-felbukkan egy-egy vesszőből font, aszparágusszal befuttatott gömböc. Az altemplom vaskapuján az oroszlán Székesfehérvár színeiből (piros és kék) készített koszorút tart szájában. A fenti lovas szobor alatt csüngő pálmalevél sorozat pedig római hangulatot kölcsönöz a térnek.

 

  

  

Az épület túloldalán található a Szent István Bazilika főbejárata, mely az altemplom harsány virágdíszével ellentétben könnyedebb színekben fürdik. Hófehér, rózsaszín és világoszöld díszítése a felsőbb világra utal. A kapu két oldalán méltóságteljes, ám mégis légies oszlopok emelkednek. Rózsaszín szegfűkoszorúból emelkedik a magasba a hófehér kardvirág sipka. Az oszlopok tövében és a bejárat boltívének közepén papi süvegre emlékeztető világoszöld kúpok fénylenek.

 

  

 

 

A Szent István Bazilika szomszédságában található a város egyetlen épségben maradt középkori emléke a Szent Anna Kápolna. A városvezetés méltán féltve őrzi ezt a régi kincset, s ajtaját a nagyközönség előtt szinte egyáltalán nem nyitja meg. A Pünkösdi virágfesztivál azonban jó alkalmat kínált a kapu megnyitására lehetőséget teremtve a kápolnába való bepillantásra. A bejáratot védő rácsos kapu motívuma visszaköszön az ide álmodott virágdekorációban is. Az apró lyukú csavart dróthálón hömpölygő tarka mezei virágeső nagyszerűségét épp buja vadsága adja. 

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia