szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Puszpángot a balkonra

Topor Erika, 2012. jún. 11.


A téli időszak ugyan még messze van, de nem árt előre kigondolni, mit ültessünk idén az erkélyre, ami télen is virít. Íme, néhány ötletünk!

Az örökzöldek táborában általában mindenki a fenyőt ismeri, de ezen kívül még számos faj és fajta áll rendelkezésre, amely a téli erkélyen is szépen megmarad.
 

Puszpángot a balkonra

Puszpáng: apró levelű vidámság

A puszpáng, vagy ismertebb nevén a buxus (Buxus sempervirens) nem csak a megszokott zöld levelű változatban kapható, sok kertészet árusítja a sárgásabb levelű puszpángot is, illetve az aprólevelű fajt is.

A Buxus sempervirens az örökzöld puszpáng hivatalos neve szerint. (Más elnevezései: bukszus, szegélypuszpáng, törpe buxus.) A buxus tömött, lassú növekedésű, fényes, apró levelű örökzöld sövény cserje. Sötétzöld bőrszerű, fényes levelei egész éven át díszítenek, a legnagyobb fagy sem tesz kárt benne. Mivel sűrű bokrot nevel, jó körülmények között 3-4 méter magasra növekszik, kiválóan alakítható, így szegélynek, kerítésnek is nevelhető. Fája élénksárgás színezetű, melyet a kézművesek gyakran használnak faragványokhoz. Illatos, krémes sárga virágai április - májusban nyílnak. Leggyakrabban viszont nyírott sövényként ültetik, mivel kitűnően bírja a metszést és illata miatt sajátos hangulatot teremt.

Napfényben nem válogat, teljes napra, vagy teljes árnyékba is ültethető, de legjobban félárnyékban, nedvesebb talajokon fejlődik. Sövényként ültetve tőtávolsága 25 - 40 cm. Nyírását augusztusban - szeptemberben végezzük. Az átlagosnál valamivel szárazabb, napos helyen is megél. a legjobban pH semleges talajon érzi magát.

A strapabíróságának köszönhetően kiváló választás erkélyekre. Ha dézsában neveljük, akkor ritkábban éri el a természetes talajba ültetett méreteit, itt 1 méteres magasságig nő. A ’Suffruticosa’ fajtája kedveltebb terasznövény, kompaktabb, fényes, aprólevelű, és lassú növekedésű. Edényes ültetéskor mérsékelten öntözzük a növekedési időszakban, de ne hagyjuk nagyon kiszáradni. Az év folyamán metszéssel formára igazíthatjuk, gyakorlatilag ennek a képzelet szab határt. Alakítható gömbre, kúpra, spirálformára egyaránt.

A növény egésze mérgező!

Másik faj a kislevelű bukszus, a Buxus microphylla. Más néven kínai puszpángnak is emlegetik. Ez a kelet-Ázsiából származó faj változatai és fajtái kevésbé látványosan térnek el a fent említett alapfajtól. Általában a fagytűrésük más. Napos, félárnyékos helyre is ültethetjük. tömör, sűrű égrendszerének köszönhetően és vörösesbarna vesszőivel kedvelt örökzöld. Fagytűrése kiváló, sövénynek is alkalmas. Átlagos magassága 60-150 cm közötti. Sövény ültetése esetén az ültetési távolság 20-30 cm.

A buxus kiváló virágkötészeti célokra is, mert hosszú ideig megőrzi üde zöld színét!
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia