szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Pusztítás nélkül a kártevők ellen

Mártha Izabella, 2014. aug. 05.


Sok hobbykertész küzd a kártevőkkel, ami megkeseríti a kedvenc időtöltésüket is. Mondhatnánk, hogy semmi vész, csak permetezni kell egy keveset, de az otthoni, féltett nővényeinknek nem mindig adunk szívesen vegyszereket. Hiszen, ha belegondolunk, akkor ennek nem sok értelme van.

Pusztítás nélkül a kártevők ellen

A legtöbben azért döntenek a konyhakert, a saját gyümölcsös, vagy éppen illatos kert mellett, mert elegük van abból, hogy a zöldségek, gyümölcsök, virágok ugyan gyönyörűek a boltban, de ízük, illatunk nem sok van, és vegyszereket is olyan mértékben tartalmaznak, amit akár külön fogásként is lehetne értelmezni.

Jó alternatíva lehetne erre a boltok polcain megtalálható „bio” ételek vásárlása, ám azt is tudni kell, hogy a tömegtermelés sajnos nem megvalósítható vegyszerek nélkül. Így csak azok a bio ételek vegyszermentesek, amik nagyon kis tételben termesztenek, ennél fogva pedig igen drágák. A konyhakerttel azonban (amihez nem kell feltétlenül kert, hiszen a teraszon, balkonon is ültethetünk cserepekbe zöldséget, gyümölcsöt) ezt a problémát meg tudjuk oldani, csak éppen azzal is számolnunk kell, hogy a termést nem mi, hanem a kártevők lakmározzák be egy – egy évben. De szerencsére vegyszerek nélkül is felvehetjük a harcot a rovarokkal szemben, és ehhez még csak nem is kell megölnünk semmit, ami nagyon nem mindegy!

Levendula

Aki szereti ezt a lila szépséget, és a nagymamájával is beszélt róla, az tudja, hogy a molyok ellen verhetetlen segítséget jelent. Szárítva a szekrényben nem csak illatosít, de ezeket a ruhaevő szárnyasokat is távol tartja. De a levendula a konyhakertben is segítségünkre lehet. Erőteljes aromája ugyanis bár számunkra nagyon kellemes a levéltetveknek nagyon erős. Ennek megfelelően a környékéről is elhurcolkodnak, így tökéletes, és illatos kiegészítője a konyhakertnek. Félni sem kell tőle, hiszen a levendula ehető, fűszerként is használható, és megóvja a kertünket a levelek szívogatóitól. Dísznövények mellett ugyancsak használható.

Banán

A banán szintén nem csak egy finom gyümölcs, hanem illatanyagainak köszönhetően a levéltetvek egyik nagy űzője is. a feldarabolt héjat egyszerűen tegyük a földbe a fertőzött növény környezetében, és temessük nagyjából 1 centi mélyre. A tetvek hamarosan eltűnnek.

Bazsalikom és muskátli

Ez a két növény nem csak szép és illatos, hanem jó szolgálatot tesznek a kis ugróvillások ellen is. ezek az aprócska lények a dísznövények ellenségei, ám megölni nem kell őket, elég, ha a távozásra rábírjuk a kis rovarokat. Ehhez nem is kell más, mint a bazsalikom, vagy a muskátli egy – két levelét leszedni, darabokra vágni, és a fertőzött növény földjére szórni.

Répa és petrezselyem

Az egyik legnagyobb pusztító a kertben a meztelencsiga. Sokszor a heves természetű gazdák sóval védekeznek ellenük, ami azonban megöli ezeket a lényeket. Ha nem erőből és dühből akarjuk megoldani a kérdést, akkor is nagyon eredményesek lehetünk. Ehhez nem is kell más, mint tudni, hogy mit is szeretnek nagyon ezek a nyálkés kis állatok. Ez pedig a répa és a petrezselyem. Nincs is más dolgunk, mint ezekből kiszórni egy kisebb kupaccal, ami odavonzza a kertből a csigákat egy kis lakmározásra a csemegéjükből. Ezután, ha esetleg undorodunk tőlük, akkor egy kesztyű, vagy fogó segítségével szedjük össze a hívatlan vendégeket, és tessékeljük ki őket a kertből egy közeli mezőre, vagy erdőbe.

Kapcsolódó cikk: 10 hasznos tipp a bosszantó hangyák ellen!
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia