szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Régi bútorok új köntösben

Scheftsik Tamás, 2014. aug. 07.


A szekrények sokszor a szükséges rosszak egy háztartásban. Nem arról van szó, hogy nem szeretjük őket, csupán arról, hogy az igazán szép és stílusos darabok olyan árkategóriában mozognak, amit a legtöbben nem engedhetnek meg maguknak. Ez azonban nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy nekik is lehessen egyedi és mutatós bútoruk. Hogy mi kell hozzá? Egy régi, nem szép szekrény, és némi fantázia!

Régi bútorok új köntösben

Csak egy kis festék

A szekrényeket fel tudjuk dobni egyszerűen egy kevés festékkel is. érdemes leszedni az ajtókat, amíg dolgozunk, mert így a minta is szebb lesz, és a hátunk, karunk sem fájdul majd meg. Aki nem rendelkezik kellő kézügyességgel, annak sem kell elkeseredni, hiszen rengeteg matrica, illetve akár szalvéta is rendelkezésre áll az átalakításhoz. Az egyetlen, amit szem előtt kell tartani, hogy illeszkedjen az átalakított szekrény a szoba hangulatához.

1 szekrény, több funkció

Az átalakításoknál arra is van lehetőségünk, hogy a szekrény funkcióját is egy kicsit befolyásoljuk. Erre tökéletesen alkalmasak a hosszú, több ajtós szekrények. Ha szeretnénk egy kicsit szellősebbé tenni, akkor az egyik ajtót egyszerűen szedjük le. A szekrény belső részére tegyünk polcokat, alulra pedig akár egy kisebb, zárható részt. Ezzel gyakorlatilag hozzájuthatunk egy nappali szekrénysorhoz.

Egy másik nagyon egyszerű lehetőség az előszobaszekrények területén adódik. A többségük rendelkezik egy kisebb, zárható rekesszel. Ez sokszor cipőtárolóként leli meg a helyét. Felette pedig az akasztós ruhák kapnak helyet. Ezt szellősebbé, és praktikusabbá tehetjük, ha a cipős rész tetejét funkcióval látjuk el, a kabátokat pedig a falra szerelt akasztókra tesszük. Hogy mi legyen a funkció, természetesen egyszerűen egy ülőrész, amin a cipők felvétele is könnyebb lesz.

A nagyobb szekrényeknek más funkcióit is adhatunk. Egy nagyobb szobának a térelválasztása sokszor gondot okozhat. De ha beállítunk egy nagyobb szekrénysort, akkor az egy praktikus falként szolgálhat. Igaz a hátulja nem szép látvány, de ezen lehet segíteni. Borítsuk be a hátsó részt egy osb lappal, amit azután már dekorálhatunk. Hogy mivel? Amivel kedvünk van. Akár tapétázhatjuk is, de az is jó megoldás, ha festünk. Akinek jobban tetszik, az egyszerűen egy szépen redőzött anyaggal is fedheti a szekrényt, a lényeg az, hogy ne tűnjön ki a térből, így színben, mintában törekedjünk a harmóniára.

Komolyabb lépések

A szekrények egyik legszebb, és legbonyolultabb hack-je az, amikor a fűrészt is használjuk. Vegyünk egy egyszerű ruhásszekrényt, amely akár a klasszikus „nagyi szekrények” sorából is származhat, a csúnya, lakkozott lapokkal, és semmi egyediséggel. Az ajtót akasszuk le, és fektessük bakra. Az interneten sok keleties motívum található, ezek tökéletesek lehetnek sablon gyanánt. Rajzoljuk fel a motívumokat (akár ismétlődően) az ajtóra, és ragadjuk meg a dekorfűrészt. Az átütött minta gyönyörű, de a ruhák porosodhatnak, ezt viszont egy belülre erősített tükörrel megoldhatjuk. Fessük le a művünket (és a szekrény testét is), hagyjuk megszáradni, és élvezzük az egyedi, és stílusos bútorunkat.

Kapcsolódó cikk: Elérhető luxust minden kertbe!
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia