szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Réti legyezőfű

Mayerné Borics Erzsébet, 2011. júl. 19.


Végre sikerült egy olyan növényem inkognitóját felfednem, melyet évek óta gondozok, szaporítok, gyönyörködöm benne, a megérzéseim, pusztán a tapasztalati úton szerzett szerény ismeretimmel.

Réti legyezőfű

Fásodó szárú, lombhullató évelő, tőről gyorsan terjedő, egyszerűen szaporítható, minimális gondozást igénylő, bokros növekedésű növény a réti legyezőfű. Pontos nevét nem ismertem, illetve, mint kiderült tévesen, a hasonló igényű és felépítésű erdei tündérfürttel azonosítottam.

 

Érdekes, hogy a réti elnevezés ellenére inkább a félárnyékos, nedves helyet kedveli. Két méter magasra is megnő, kedvező körülmények között. Gyors szaporodása alkalmassá teszi a „kerti hézagok” kitöltésére. Szép lombozata, és fürtös virága üde színfoltot teremthet a kert árnyékos helyein, akár szoliter növényként is.

 

Virága gyógyhatással rendelkezik, például reumás panaszok enyhítésére is alkalmazható. Júniusban a fürtök igazi gyöngydíszítésűvé varázsolják a bokrot, melyek később aztán pihe-puha pamacsként, a rovarok és méhek kedvelt legelőjévé változnak.


Az elnyílt virágot kézzel, mindenféle segédeszköz nélkül könnyedén letörhetjük. Az öntözésen kívül, valóban semmiféle különösebb gondozást nem igényel. Szárazabb körülményekre lombsárgulással és hullással reagál.

 

Magyarország egyes vidékein foltokban terjedt csak el, ezért nem általánosan ismert növény. Ennek ellenére bátran ajánlhatom mindenkinek, a bájos virágzatú és gyógyhatással bíró réti legyezőfüvet.

 
Hozzászólások (3)

Molnárné Irén
2017. jún. 03. (2 009 napja)
Kedves Cecília, biztosan nem Astilbe a képen látható növény:
http://www.orvosok.hu/gyogynovenyek/reti-legyezofu-184
Mayerné Borics Erzsébet
2012. júl. 05. (3 802 napja)
Kedves Cecília!
Köszönöm az észrevételét. Sajnos sem megerősíteni sem cáfolni nem tudom az ön álláspontját, tekintve, hogy a növényt hozzám kerülésekor nem nevezték nevén.Astiblém van, némileg  külsőleg valóban hasonlít hozzá, de fizikai tulajdonságaiban már kevésbé.Amíg a tollbugát teljesen vissza kell vágni, mivel lágyszárú évelő, addig a cikkben említett növény fás szárain tavasszal megjelennek a levelek, és később a virágok. A tollbuga nem szaporodik  kúszó sarjhajtásokkal, addig ez a növény az ecetfához hasonlóan, a tő környezetében számtalan újabb növényt fejleszt.Készséggel elfogadom, hogy nem réti legyezőfű, de szerintem astible sem.Természetesen minden meggyőző ellenérvet szívesen fogadok.Köszönettel : Mayerné
Kocsis Cecília
2012. júl. 04. (3 804 napja)

Kedves Mayerné Borics Erzsébett!
Sajnálom, de a cikkében bemutatott növény nem réti legyezőfű, hanem egy Astilbe nevű, hozzá kissé hasonló elég gyakori Kínából származó dísznövény. A növény külleme másokat is megtévesztett. Ez a növény hazájában, Kínában használatos gyógynövényként, de kizárólag a gyökere és ez is csak ott.
További sikereket és örömöket a növényekkel. Kireogora


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia