szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A ribiszke ha fehér és ha piros

Sulyok Józsefné, 2016. márc. 10.


Mindkét cserjét könnyű nevelni, a mérsékelt éghajlat ideális gyümölcse. 

A ribiszke ha fehér és ha piros

Kordonos művelésben egy kicsi kertben is helyük van. Két és hároméves vesszőkön teremnek. Van korai és későbbi fajtájuk. Teljesen ön-termékeny, mégis legalább két fajtát ültessünk, mert az idegen beporzás serkenti a mennyiséget és a bogyók méretét.

A ribiszkét egy-egy bokorként is termeszthetjük, de kerítések, falak mentén vagy háromágas kordonná is formálhatjuk. Napos helyet kedveli, korai virágzása miatt a nagyon hideg vidékeken fagyvédelemre szorul.

Konténeres növényeket a fagyos időszak kivételével egész éven át ültethetünk, de legjobb, ha ősszel telepítjük. Ilyenkor csapadékosabb az idő, és a talaj még elég meleg ahhoz, hogy a tél beállta előtt a növény begyökeresedjen.

A fekete ribiszkével ellentétben a piros és a fehér rokona egyetlen törzsről fejlődik, ezért az esetleg felbukkanó gyökérsarjakat vágjuk le. A gyökér fejlődése érdekében szórjunk rá csontlisztet. A bokrokat olyan mélyre ültessük, mint ahogyan a faiskolában voltak. Ültetés után a karokat úgy rögzítsük, hogy a kordon drótjával derékszögben álljanak. A bokrok köré szórjunk ki komposztot vagy érett istállótrágyát, hogy a gyomosodást megelőzzük.

Egy-egy bokrot úgy kell alakítanunk, hogy formás, erős, levegős belsejű növényt kapjunk. Az első három télen úgy metsszük vissza őket, hogy az ez évi hajtások fele megmaradjon. Minden oldalhajtást 6-7 cm-re vágjunk vissza és minden elhalt vagy törött hajtást valamint a bokor közepe felé törekvő hajtást távolítsunk el. Három év elteltével közvetlenül a szüret után metsszük.

A kordonos művelésű ribiszkét ne oldalirányba, hanem felfelé növeljük.

Mivel a ribiszke káliumigényes növény, ilyen tartalmú anyaggal kell fejtrágyázni. Kora tavasszal szórjunk ki a talajra hamuzsírt. A levélszél barnulása káliumhiányra utal, ilyenkor időben kezeljük. Gyors segítség lehet  a folyékony algatrágyával történő permetezés.

A kezdeti alakítás után nyaranként szükséges a zöldmetszés. Fagyveszély esetén a virágzó bokrokat takarjuk le. A bimbós ribiszkét a madarak is szívesen látogatják, ezért miután a bimbók megjelennek, a növényeket szüretig hálóval védjük.

Szedése fürtönként történik, majd villa segítségével bogyózzuk le. Frissen nem tart el sokáig, de zselének elkészítve vagy mélyhűtve finom csemege.

Kártevői közül gyakran okoznak gondot a madarak, tetvek, levéldarazsak, a lisztharmat, a levélhullás és a rozsda.

Kapcsolódó cikk: Támaszt várnak tőlünk
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia