szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Ricinusolaj, az újra felfedezett csodaszer

Sulyok Józsefné, 2016. ápr. 08.


A ricinus a kutyatejfélék családjába tartozik. Őshazája a trópusi Afrika, ahol hatalmasra megnő, akár elérheti a 10-12 méteres magasságot is. 

Ricinusolaj, az újra felfedezett csodaszer

Magyarországon egynyári dísznövényként tartják. Még nálunk is pár hónap alatt 2-3 méterre is megnő, árnyékként szolgáltat és gyönyörűen díszlik.

A ricinusolaj gyógyít de, a növényből kivonható mérgező fehérje a ricin a bioterrorizmus egyik vegyi fegyvere. A ricinus magja nyersen erősen mérgező, amelynek nincs ellenszere, ezért nagy felelőséggel jár a termesztése, amennyiben a gyerekek és a háziállatok hozzáférhetnek. Már néhány mag elfogyasztása is veszélyes. A növény többi része is mérgező anyagot tartalmaz. Mérgezés gyanúja esetén aktív szén adása segíthet, mivel jól köti a ricint, majd gyomormosás alkalmazás javasolt. Háziszerként belsőleg ne alkalmazzuk!

Népi alkalmazásai:

Nepálban a levelével elfertőzött sebet, lázat, a gyökér főzetével bőrbajokat, a növényből nyert nedvvel hasmenést kezelnek. Kínában az összetört magokat hatásosnak találták az arcbénulás kezelésére. Ghánában  a levélből rovarirtó készül, a hajtását asztma ellen használják. A Kanári-szigeteken elterjedt a levelek borogatásként való alkalmazása. A szoptató nők a mellükre helyezték, hogy növeljék a tejelválasztást. Hasi területen alkalmazva csökkenti a görcsös fájdalmakat. Indiában különféle emésztőrendszeri problémák kezelésére használják, valamint asztma és vesebántalmak esetén. Hasmenés és epekő esetén is használatos.

A magokból nyert olaj világos sárga színű, sűrű folyó szirupra emlékeztető állagú. Sajtolás után tisztítási eljárás következik, amivel a mérgező ricint eltávolítjuk. A legstabilabb olajok közé tartozik, hosszan megőrzi minősségét.

Belsőleg: a ricinusolaj legismertebb alkalmazási területe a székrekedés esetén történő fogyasztása. Hashajtó hatását a bélben felszabaduló ricinolsav okozza, hatását kb. 2 óra múlva fejti ki. Gyerekeknek, várandós anyáknak nem ajánlatos az alkalmazása.

Külsőleg: bőr szempontjából nézve, kondicionálja a bőrt, bőrpuhító, természetes nedvesítő, nyugtató hatású, javítja az általános állapotot. Használatával megelőzhető a terhesség csíkok kialakulása, eltünteti a foltokat és az elszíneződéseket.

A ricinusolaj hatóanyagai közvetlenül a bőrön felszívódnak. Használjuk masszírozáshoz vagy a fájó testrészeinket dörzsölhetjük be vele.

Számos tünet kezelésében segítségünkre lehet: gombás, vírusos és bakteriális fertőzések, májfoltok és öregedési foltok, szemölcsök, sérülések, visszérgyulladás, ficam, rándulás, viszketés esetében.

Erős gombaölő tulajdonsággal rendelkezik. Egy darab szövetet itassunk át ricinusolajjal és tegyük az érintett területre, rögzítsük és egész éjszaka hagyjuk hatni.

Segíti a méhcsípések, vágott sebek, horzsolások, égés és napégés gyógyulását. Segíti a vágott sebek regenerálódását, lerövidíti a gyógyulás folyamatát. Korábbi műtéti heg kezelésére is ajánlott.

Tipp!

Szemölcs eltüntetésére keverjünk össze fele-fele arányban szódabikarbónát és ricinusolajat. Addig alkalmazzuk, amíg el nem tűnik a szemölcs. Ezt a keveréket bőrbarnulásra és májfoltokra is használhatjuk.

Kapcsolódó cikk: Szamóca, a dudvaszárú évelő
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!