szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Ringló – a szilvák desszertje

Topor Erika, 2014. aug. 05.


A közkedvelt ringló gyümölcse nemcsak nagy, de az egyik legolcsóbb szilvája,vitamindús és igen ízletes.

Ringló – a szilvák desszertje

A szilvák e fajtája valószínűleg kis-ázsiai eredetű. nevéhez több legenda fűződik. Egyesek szerint az elnevezés francia eredetű, Reine Claude bretagne-i királynéról (I. Ferenc hitvese) kapta a nevét, mások szerint a német Ringlotte szóból származik. A francia elnevezést az a tény támasztja alá, hogy a kor leghíresebb botanikusa, Pierre Belon hozta be magával Franciaországba egyik keleti kutatóútjáról és a királynéhoz fűződő tiszteletből adta neki a nevet.  a ringló ezen elnevezése annyira elterjedt volt, hogy 1881-ben egy magyar szakácskönyvben – Dobos József: Magyar-Francia szakácskönyv – is Reine Claude elnevezéssel illették a gyümölcsöt.

Angliába csak később került át Európából a ringló, örmény és török közvetítéssel. Itt a neve megváltozott – „Greengage” elnevezésre, mivel egy Párizsban tanuló angol pap, John Gage küldte a gyümölcsfát ajándékba testvérének. Útközben a címkék eltűntek a fácskákról és az új tulajdonos a Green gage nevet adta az ismeretlen gyümölcsfának. A mai napig így nevezik Angliában a ringlót.               

Ahogyan a többi szilvafajtát, a ringlót is számos módon fel lehet használni, nem hiába helyettesítik is a szilvát a ringlóval. Kiváló befőttnek, szósznak, tölteléknek, lekvárnak, süteményekhez, vagy akár szilvabor is készíthető belőle. A cukrászok előszeretettel használják díszítőelemként, mert színe igen változatos, az élénksárgától egészen a sötétliláig. Fűszerezése megegyezik a szilváéval: fahéjjal, szegfűszeggel, vaníliával, kardamommal, szerecsendióval, marcipánnal vagy egy kis likőrrel kiváló csemege készíthető belőle.

Ha különleges csemegére vágyik, egy egyszerű vizes piskótával is fogyasztható, a piskóta tetejére tegyünk rumban és cukorszirupban áztatott ringlót, narancsot, banánt, pár szem málnát és mazsolát, majd süssük össze, hogy a cukor picit karamellizálódjon.

A ringló szépsége mellett a vitamintartalma miatt is kivívta magának az elismerést. Maga a gyümölcse gazdag A- és B2-vitaminban. Élelmi rostban gazdag, káliumot, kalciumot, és vasat tartalmaz. C-vitamin tartalma segíti az immunrendszert.  Az egészségre gyakorolt hatásai között megemlítendő, hogy a szervezet sav-lúg egyensúlyát fenntartja, és ezzel segíti a keringési rendszerünket. A szív és rákbetegségek kockázata is bizonyítottan csökken a rendszeres szilvafogyasztással. Vértisztító hatású, antioxidáns tartalma semlegesíti a szabadgyököket. Fogyókúrához is kiváló, mivel a ringló megköti a felesleges zsírt. Napi 20 dkg szilva elfogyasztásával eredményesebb fogyókúrát tarthatunk.

A ringló – a többi szilvához hasonlóan melegigényes, igényli a napsütést, talajra nem igényes. A megszokott gyümölcsfa-ültetési időszakban ültethető a ringló is, tehát szeptember-októberben. Kezdetben gyakori öntözést igényel, később már kevésbé. A komposztot meghálálja és dús terméssel örvendeztet meg minket. A ringló 4-5 éves korában kezd el teremni, ilyenkor viszont a termés mennyisége hullámzó. Hol roskadoznak a vékony ágak, hol éppen hogy csak terem. A bő termő években érdemes ritkítani hajtásokon fejlődő terméseket, mert a ringló hajtásai a nagy súly alatt könnyen letörnek.

Alapvetően könnyen tartható kerti szilvaféle, éppen ezért gyakorta találkozunk vele utak mentén is. Éretlenül rendkívül savanyúak, viszont megérve édesen lédúsak, így ne habozzunk hamar ringlót vásárolni, mert még kapható, és elég egyszer megkóstolni, hamar beleszeret az ember ebbe a remek gyümölcsbe!

Kapcsolódó cikk: Villámgyors gyümölcsös-túrós desszert

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!