szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Romantikus kapuk

Scheftsik Tamás, 2014. júl. 25.


A bejárat, vagyis egy ház kapuja sokat elárul a benne élőkről, és az ízlésükről. Éppen ezért érdemes időt fordítani arra, hogy megfelelően alakítsuk ki a bejáratunkat, hiszen ehhez a legtöbb esetben főleg j ó ötletek, és némi idő kell. Ha a romantikus hatás mellett tesszük le a voksunkat, akkor íme néhány tipp, amikkel biztosan nem nyúlunk mellé.

Romantikus kapuk

Természetes anyagokkal

Amikor a romantika a cél, akkor nem érdemes az ultramodern anyagok, vagy éppen formák felé fordulnunk. A tradicionális lehetőségek sokkal meghittebb hangulatokat teremtenek. Ennek megfelelően, ha romantikus kaput szeretnénk alkotni, akkor maradjunk a termésköveknél, a vasnál, vagy a fánál. A merész színeket sem minden esetben jó használni, bár a lényeg itt az összhatás. Könnyebben és biztosabban érhetünk el eredményt, ha olyan árnyalatokkal dolgozunk, ami a környezetünkben is megtalálható, a kertben, a virágokba.

A természetes anyagok mellett a romantikus hatás fokozására az íveket érdemes alkalmazni. Ez megjelenhet kizárólag a kapuban is, de akár az egész kerítés kialakítása is követheti ezt az irányelvet. Ennek megfelelően – bár nem éppen hétköznapi – egy kerek kapu kifejezetten mutatós, miközben meghitt hangulatot is áraszt. Ezt azonban nem csak a kerek részletekkel érhetjük el. Maguk az ívek is képesek erre, és egy jól elhelyezett pergola – legyen akár fából, akár fémből – zártabbá, meghittebbé teszi a képet, ezáltal fokozva a romantikus hatást.

Növények mindenhova

Amikor egy férfi romantikus szeretne lenni egy nővel, egy dologhoz biztosan, és megingathatatlanul, mindig nyúlhat, ez pedig nem más, mint a virág. Ez pedig nincsen másként akkor sem, ha nem egy csokorban gondolkodunk, és nem csak egy randit szeretnénk feldobni vele. A virágok hatására a romantika kifejeződik, és elmélyül, ráadásul a kapunk is színesebb, és vidámságot árasztó lesz.

A növényekkel kétféle képpen dolgozhatunk. Az egyik megoldás az, ha magát a kaput nem „bántjuk”, ám a környékét megfelelően ellátjuk színekkel. Mivel itt a bejárat felett nem feltétlenül van átívelő pergola, így itt egy újabb lehetőség adódik a zártabbá tételre. Ültessünk nagyobb cserjéket, esetleg kisebb növésű fákat a kapu mellé, amivel fokozhatjuk a bensőséges hangulatot. A színeket ne sajnáljuk az összeállításból, így a fák mellé, elé, köré nyugodtan telepítsünk virágzó sövényeket, bokrokat és ágyásokat. A lényeg a mennyiségben rejlik: minél inkább takarjuk a kerítés elemeit, annál patinásabb, romantikusabb hangulatot generálhatunk. Persze az is fontos, hogy ne fedjük el teljesen a határoló szerkezetet, néhány jellemző részlet mindenképpen maradjon látható.

A másik lehetőségünk a futtatás. Ezt akkor tehetjük meg a legszebben, ha a kapu felett pergola is ível. Magára a nyíló szerkezetre – bár nagyon mutatós – nem jó futtatni, mert a megvastagodó növényi részek egy idő után ellehetetlenítik a kapu nyitását. Azonban, ha ezt a részt nem érintjük, akkor kedvünkre válogathatunk az erős növekedésű, dús, színes és illatos kúszónövények között. A zöld ív hatására a bejáratunk még egy fokkal bensőségesebb lesz, ráadásul, ha megfelelően választunk növényt, akkor árnyékot ad a tűző nap elől a belépésre váróknak, miközben bódító illatával előre tudatja – itt bizony adnak a romantikus részletekre.

Kapcsolódó cikk: Így tervezz futónövényt a kertedbe!
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése

2021.április 04., vasárnap / 18:33

Profil módosítás - Visszajelzés


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia